Fransa’nın NabzıSeriler

Fransa’nın Nabzı XVII (31.10.2020)

Fransa, tarihinin en hareketli haftalarından birini yaşıyor. Geçen haftalarda canice öldürülen öğretmenin ardından karikatür krizi etrafında şekillenen “İslami Terörizm” tartışmaları İslamofobi ile perçinleniyor. Öte yandan 50 bin’e varan koronavirüs vaka sayılarının ardından tüm ülkede yeniden ilan edilen karantina ayrı bir mücadele alanı yaratıyor.

Öldürülen Öğretmen (Samuel Paty), Karikatürler, Tartışmalar, Eylemler

Beçançon’da 19 yaşındaki bir öğrenci sosyal medyada, “Samuel Paty ölmeyi hak ediyordu.” demesinin ardından 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca önümüzdeki 6 ay boyunca kendisine “vatandaşlık stajı” ve kamu hizmetinde bulunma ödevi getirildi.

Aşırı Sağ lider Marine Le Pen, Fransa’nın İslamcı ideolojiyi düşman ilan etmesini ve istisnai bir yasa çıkarılarak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin belirli maddelerinden vazgeçilmesini tavsiye etti. Açıklamalarının devamında, İslamcılığın artmasına eşlik eden başörtüsü ve peçenin kamusal alanda takılması yasaklanmalı dedi.

Hz. Muhammed karikatürlerinin yayınlanmasını desteklediklerini söyleyen ve bu karikatürlerin devlet binalarına yansıtılması kararını alan Macron’un açıklamalarından sonra Fas, Ürdün, Kuveyt gibi birçok Arap ülkesi ile İran ve Türkiye, Fransa’nın tavrını kınadı. Öte yandan Türkiye’nin başı çektiği bazı ülkeler Fransız mallarını boykot çağırısı yaptı.  

Örneğin Ürdün’deki bir alışveriş merkezininin sahibi, Macron’un İslam hakkındaki son yorumlarına cevaben Fransız ürünlerini raflardan çıkararak “Onlar karikatürlerle ifade ediyorlar ve biz de ekonomi aracılığıyla ifade ediyoruz.” dedi.

Libya Fetva Kurumu ise, ”Fransız mallarını boykot etmek her Müslüman’ın görevidir.” açıklamasında bulundu.

Türkiye ve Fransa Arasında Yaşanan Gerilim

Karikatür krizinin ardından Macron’un İslam’a karşı tutumunu eleştiren Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Macron’un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var.” dedi. Bunun ardından Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian Ankara’nın Fransa’ya karşı nefret uyandırmasını kınadığını söyleyerek Ankara Büyükelçisini istişarelerde bulunmak üzere Paris’e çağırdı.

Öte yandan Charlie Hebdo dergisi, “Erdoğan özel hayatında çok komik” diyerek bir karikatür yayımladı. Özellikle Türkiye Kültür Bakanı Yardımcısı’ndan ağır tepkiler alan dergiyi ve karikatürü bir çok siyasetçi eleştirdi. 

Fransa’daki Türk Müslüman Dernekleri Koordinasyon Komitesi’de Charlie Hebdo’ya kınayan bir mesaj yayımladı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise Erdoğan’a yönelik yayın dolayısıyla Charlie Hebdo dergisi yetkilileri hakkında resen soruşturma başlattı.

Öte yandan, öğretmenin öldürülmesinin ardından Fransa’da radikal İslamı yayma gerekçesiyle kapatılan BarakaCity’nin başkanı İdriss Sihamedi, kendisi ve ekibi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan Twitter üzerinden sığınma talep etti.

Bunun üzerine Türkiye Göç İdaresi Genel Müdürlüğü şu şekilde cevap verdi. “Siz ve iş arkadaşlarınız, isminiz, soyadınız, kimlik bilgileriniz ve pasaport numaralarınızın da bulunduğu sığınma talebi dilekçeleriniz ile kurumumuza bireysel başvuruda bulunursanız, değerlendirmeye alacağız.” ,“Bilgileriniz geldikten sonra, İstanbul Havaalanı’ndaki ekibimiz durumla ilgili bilgilendirilecektir.” dedi.

Bir diğer önemli gelişme, Fransa’nın bazı şehirlerinde Türk ve Ermeni diasporası arasında yaşanan gerilimler. Dağlık Karabağ’da yaşanan Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki savaş Fransa’da bulunan Türk ve Ermenileri karşı karşıya getirdi.

Bazı Türk hesapları Ermenilerin Türk vatandaşlarına Lyon’da saldırdığını söylüyor ve buna tepki olarak yürüyüş yapıldığını bildiriyor.

Öte yandan Valérie Boyer isimli bir siyasetçi, alttaki videoyu göstererek, “Türkler Vienne polisine saldırıyor ve 1915’teki gibi Ermenileri avlamak istiyor. Fransa ne zamana kadar nötr kalacak ? Ne zamana kadar Türk yayılmacılığına karşı gözümüzü kapatacağız ? Neden sert bir şekilde Türkiye’ye yaptırım uygulamıyoruz?” dedi.

Aynı videoyu gösteren Fransa Bağımsız Polis Sendikası şu tweet’i attı. “Bu akşam Türkler Vienne’de Ermenilere yönelik “Punitive expedition” yapıyor. Aynı zamanda ekip arkadaşlarımıza saldırıyorlar.” dedi.

Tüm Fransa’da Yeniden Karantina

Günlük vaka sayılarının 50 bin ve 60 binlere dayanması, günlük ölüm oranlarının 150’in üzerine çıkması son olarak bir önceki Başbakan Christophe Castaner’in de koronavirüs testinin pozitif çıkmasının ardından yeni önlemler kapsamında tüm Fransa’da 1 ay süreyle karantina ilan edildi.

Karantina kapsamında kreşler, ilk ve ortaokullar güçlendirilmiş sağlık önlemleriyle eğitim vermeye devam edecek.

Üniversitelerde yüz yüze eğitim son bulacak ve online eğitime geçilecek.

Mezarlıklar, huzurevleri ziyaretleri devam edecek.

Kamusal alanda toplanmalar yasaklanacak.

Bar ve restoranlar kapatılacak.

Sınırlar Avrupa bölgesi içerisinde açık, dışarıdan gelenlere içinse istisnalar dışında kapalı olacak.

Öte yandan işe gidenler, çocuğunu okula götürenler, hastane randevusuna gidenler, bir yakınına yardım götürenler, 1 saat boyunca evinin etrafında 1 km geçmeyecek şekilde hava almaya çıkanlar için sokağa çıkış izni verilecek.

Karantina haberinin ardından özellikle Paris’te okuyan öğrencilerin ailelerinin yanına gitmesi sebebiyle Paris çıkışlarında arabaların oluşturduğu trafik uzun kuyruklar meydana getirdi.

Karantina haberinin ardından yine alışveriş merkezleri ve marketler stok yapmak isteyen Fransızlar tarafından adeta işgal edildi.

Bir bar sahibi ise yaptığı açıklamada, ne olursa olsun dükkanımı açmaya devam edeceğim dedi.

Her yıl Lyon’da yapılan Işık Festivali ise bu sene yapılamayacak.

Öte yandan Rouen’da bulunan devlet hastanesi gibi bazı hastanelerde virüsün 2. dalgası oluşmasına karşılık personel eksikliğinin varlığı endişe yaratıyor.

Saldırılar

Hafta ortasında Paris’te bomba alarmı yaşandı. İlk olarak Arc de Triomphe Anıtı’nı çevreleyen bölge için bomba ihbarı verildi; fakat bu ihbar asılsız çıktı. Sonrasında ise Eyfel Kulesi yakınlarında mühimmat dolu bir çanta bulundu. O esnalarda bazı metro seferleri durduruldu.

Bir diğer saldırı haberi Nice’den geldi. Nice şehrinde bir kilisede gerçekleşen bıçaklı saldırıda 3 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerden birinin boğazı kesilerek öldürüldüğü belirtildi.

Fransa’nın terörle mücadele başsavcısı, polis ateşiyle ağır yaralanan saldırganın hastanede tedavi altına alındığını söyledi.

Nice Belediye Başkanı Christian Estrosi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, olayı terör saldırısı olarak değerlendirildiğini belirtti.

Olayın ardından Nice şehrine giden Cumhurbaşkanı Macron, “Fransa bir kez daha terör saldırısıyla vuruldu. Terör bu şehrin sakinlerini üçüncü kez vurdu. Hissettiğiniz şoku biliyorum.” ifadelerini kullanarak, ülke genelinde terörle mücadele kapsamında faaliyet gösteren asker sayısını 3 binden 7 bine çıkaracağını söyledi.  Aynı zamanda “okullarımızı ve kiliselerimizi koruyacağız.” açıklamasında bulundu.

Öte yandan eski Cumhurbaşkanı François Hollande yaptığı açıklamada, “Fransa’yı hedef alan bir saldırı olduğunda, Covid gibi bir tehlike anlarında saygı duyulması gereken bir prensip vardır o da birliktik.” dedi.

Mert DEDECAN

Kaynakça

www.france24.com

www.leparisien.fr

www.aljazeera.com

www.bfm.fr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu