Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta (26.12.2021)

Orta Doğu’da Bu Hafta (26.12.2021)

Fas’tan Gelişmeler

Fas, yeni Alman hükümetinin son zamanlarda yaptığı olumlu açıklamaların ve yapıcı tutumların ardından Almanya ile diplomatik ilişkilerin yeniden başlayabileceğini duyurdu.

Ayrıca Fas, köklü madencilik sektörünü bir adım daha ileri götürmeyi ve elektrikli araç endüstrisini geliştirmeyi umuyor, otomotiv üretim değer zincirini yukarı taşımayı ve istihdam yaratmayı teşvik etmeyi umuyor.

On milyar dolarlık ihracatla bu Mağrip ülkesi, otomobil üretiminin merkezi haline geldi. 2018’de krallık, kıtanın önde gelen binek araç üreticisi olarak Güney Afrika’yı geride bıraktı.

Faslı avukatlar mahkemeye çıkmadan önce aşı durumlarını kanıtlamak için “Covid Pasaportu” ibraz etme şartını protesto ettiler.

Suudi Arabistan Orta Doğu’nun “Uyuşturucu Başkenti”

Suudi Arabistan, Orta Doğu‘nun uyuşturucu başkenti haline geldi ve Krallık, gençleri arasında popüler olan, son derece bağımlılık yapan bir maddenin bölgesel ve uluslararası ticaretini engellemek için mücadele ediyor.

Captagon haplarındaki multi-milyar dolarlık pazar, Suudi Arabistan’daki artan taleple besleniyor. Bu, ciddi bir iç endişe ve komşularıyla büyük bir çekişme noktası haline geldi.

Captagon’un en zengin Arap ülkelerindeki yeni çılgınlık olduğu söyleniyor. Bu hafta Foreign Policy dergisinde açıklandığı üzere, uyuşturucu kaçakçılığı Riyad’da önemli bir gerilim kaynağı.

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi’ne (UNODC) göre, 2015 ve 2019 yılları arasında Orta Doğu‘da ele geçirilen tüm Captagon haplarının yarısından fazlası Suudi Arabistan’daydı.

Libya Seçimleri

Libya’da cuma günü yapılacak ilk cumhurbaşkanlığı seçimi ertelendi.

Seçim komisyonu çarşamba günü yaptığı açıklamada, meclisle “ilişki kurduktan” sonra yeni 24 Ocak tarihini önerdiğini söyledi.

Bir meclis komitesi daha önce cuma günü seçim yapmanın “imkansız” olacağını söylemişti.

Suudi Arabistan’da Müzik Festivali

Orta Doğu‘nun en büyük müzik etkinliklerinden biri son birkaç gündür Suudi Arabistan’da gerçekleşirken, festival organizasyonu Suudi Arabistan’dan mekanda cinsel ve diğer tacizleri önlemek için ekstra adımlar atmaya davet etti.

Kitlesel eğlence etkinlikleri, bir zamanların sade krallığında artık bir yenilik değil, ancak yerli ve yabancı kadınlar tarafından tacizle karşılaştıklarına dair raporlar var.

Birkaç yıl önce halka açık müzik icra etmenin bile tartışmalı olduğu bir ülkede, hayranlar kulakları sağır eden ritimlerin ritminde kıvranıyor. MDLBeast’in Soundstorm etkinliği dört gün boyunca patladı ve yüz binlerce seyirci dünyanın en büyük DJ’lerinden bazılarıyla dans etti.

İsrail’de Bulunan Hz. İsa Yüzüğü

Arkeologlar, İsrail’in Akdeniz kıyılarında, ilk Hıristiyanlar tarafından İsa’yı simgelemek için kullanılan bir resmin bulunduğu Roma döneminden kalma bir altın yüzük buldu.

İsrail Eski Eserler Kurumu, yüzüğün, omuzlarında koyun taşıyan bir çoban çocuğu figürüyle oyulmuş yeşil bir değerli taşla ayarlandığını söyledi.

Diğer Gelişmeler

Katar’ın Al Bayt Stadyumu’nda oynanan Arap Kupası finalinde, Amr Sayoud ve Yacine Brahimi’nin uzatmalarda attığı gollerle Cezayir, komşusu Tunus’u 2-0 mağlup etti ve Arap Kupası’nı kazandı.

İsrail’deki bir hükümet görevlisi, 60 yaş üstü tüm insanlar ve sağlık çalışanları için dördüncü doz Covid-19 aşısı önerdi.

Haber ajanslarının bildirdiğine göre, BM Genel Kurulu’ndaki 125 ülkenin çoğunluğu perşembe günü İsrail’e karşı eşi benzeri görülmemiş açık uçlu bir savaş suçları soruşturmasını destekledi.

https://twitter.com/middleasthetic/status/1474106978616197132?s=20

Diplomatik kaynaklar cuma günü Anadolu Ajansı’na verdiği demeçte, Türkiye ve Katar’ın Afganistan’ın başkenti Kabil’deki havaalanını işletmek için uzun zamandır söylentileri dolaşan bir anlaşmanın ayrıntılarını üzerinde çalıştıkları bildiriliyor.

İran dışişleri bakanı perşembe günü Tahran’ın Suudi Arabistan ile Irak’ın aracılık ettiği bir sonraki tansiyonu hafifletme müzakerelerine katılmaya hazır olduğunu duyurdu.

Suudi Arabistanlı bir futbolcu, Arap ülkelerinden eski yıldızlarla dünyanın dört bir yanından oyuncular arasında yapılacak bir gösteri maçı öncesinde üniformalarından İsrail bayrağını karaladı.

Bir savaş gözlemcisi, Suriye’de on yıldır devam eden savaşta bu yıl 3 bin 746 kişinin hayatını kaybettiğini ve bu rakamın, çatışmanın başlamasından bu yana en düşük yıllık ölüm sayısı olduğunu ortaya çıkardı.

Mert DEDECAN

Haftanın Müziği

Haftanın Belgeseli

Kaynakça

www.middleeastmonitor.com

www.menaaffairs.com

www.bbc.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu