Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı 101 (28.08.2022)

Fransa’nın Nabzı 101 (28.08.2022)

Politik Gündem

Fransa Başbakanı Élisabeth Borne, enflasyona rağmen enerji fiyatlarında azalma olacağını söyledi.

Aşırı sağın artık sembolik ismi olan eski lider baba Jean Marie Le Pen, kızının yönetiminde olan eski partisi Ulusal Cephe’nin medyadaki görüntüsünün azlığından şikayet ederek iktidara karşı daha saldırgan olunması gerektiğini belirtti.

Emmanuel Macron, öğretmenlerin maaşlarının yeniden değerlendirilmesinin “devam edeceğine” söz verdi. Böylece hiçbir öğretmen, kariyerine ayda “net 2.000 avronun altında” başlamayacak.

Macron Cezayir’de

Yaklaşık bir ay önce Cezayir’de Fransızcanın okullarda resmi yabancı dil olmasının önüne geçen yasa gündeme gelmişti. Bu hafta ise özellikle Rusya’dan Avrupa’ya enerji arzının azalması gündemdeyken Macron Cezayir’e 3 günlük resmi ziyaret gerçekleştirdi.

İkili görüşmeler sonrasında Macron arabasına binerken Cezayirliler tarafından “bir, iki, üç, çok yaşa Cezayir” sloganlarıyla protesto edildi.

Fransa’da Airbnb

Fransızlar da ay sonunu getirebilmek ve ek gelir elde edebilmek amacıyla Airbnb üzerinden evlerini ya da odalarını kiraya vermeye başladı. 2022’nin ikinci yarısında Airbnb üzerinden kiralama yapan Fransızların oranı %30 arttı.

Fransa’da Kadın Cinayetleri

İçişleri Bakanlığı tarafından cuma günü yayımlanan bir rapora göre, Fransa’da 2021’de kadın cinayetlerinin sayısı bir önceki yıla göre %20 arttı ve 122 kadın eşinin veya eski eşinin saldırısı sonucu hayatını kaybetti.

Enflasyon Etkisi Okul Kantinlerinde

Caudebec-Lès-Elbeuf Belediyesi enflasyon nedeniyle okul kantinindeki porsiyonları azaltmaya karar verdi. Böylece çocuklar artık başlangıç, peynir veya tatlı arasında seçim yapmak zorunda kalacak.

Diğer Gelişmeler

Boyun Eğmeyen Fransa Milletvekili Adrien, 5 milyarderin Fransa’da 27 milyon kadar insanın sahip olduğuna sahip olduğunu söylüyor.

Marsilya sahillerinde denizanaları sıklıkla görülmeye başlandı.

Fransız enerji devi TotalEnergies, iki gün süren tartışmaların ardından cuma günü, Ukrayna’da savaşan Rus uçaklarının kullandığı yakıtı üretmekle suçlanan bir şirketteki hisselerini satacağını duyurdu.

Manş Tüneli’ndeki arıza nedeniyle 400 yolcu neredeyse mahsur kaldı. Sonrasında tünelden yürüyerek karşı tarafa geçmeye çalıştılar.

Fransa’da toptan elektriğin fiyatı, bir yıl önce 85 avroya iken megavat saat başına 1.000 avroyu aştı.

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her hafta sonu sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Mert DEDECAN

Bir Musique

Kaynakça

mediavenir

www.bfmtv.com

www.leparisien.fr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu