Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı 100. Sayı (13.08.2022)

Fransa’nın Nabzı 100 (13.08.2022)

Diss’ten Boks Ringine

Çatışmalar, kavgalar ve hapishane geçişleri arasında rapçi Booba ve Rohff arasındaki meseleler 2000’li yıllara dayanıyor. İkili önceleri beraber müzik yaparken sonraları araları açılıyor ve dissleşmeler başlıyor. Birkaç defa ise aralarındaki gerilim fiziksel şiddete vararak kavgaya dönüşüyor.

Son olarak ikili, aralarındaki meseleyi çözmek için bir boks maçında karşılaşacaklarını Twitter adreslerinden duyurdu. 1-2 ay içinde bu maçın yapılması planlanıyor.

Fransa Yangınları

Morbihan’da 350 itfaiyeci ve 120 makinenin harekete geçmesine neden olan yirmiye yakın yangın çıktı. İtfaiyecilere göre yangınların eş zamanlılığı endişe verici.

Fransa genelinde aşırı sıcakların etkisiyle yangınlar meydana geliyor. İçişleri bakanı, gönüllü itfaiyecileri desteğe çağırdı.

Emmanuel Macron perşembe günü yaptığı açıklamada “Almanya, Yunanistan, Polonya gibi birkaç Avrupa ülkesinin alevlerle mücadelesinde Fransa’yı destekleyeceğini” duyurdu.

Başbakan Elisabeth Borne ise yangınlara karşı hiç bu kadar havadan müdahale edilmediğini belirtti.

Terör, Göç ve Fransa

Avrupa’daki aşırı sağ terör vakalarıyla ilgili tutuklamaların yüzde 45’i Fransa’da gerçekleşti.

Muhafazakar siyasetçi ve meclis idari görevlisi Éric Ciotti, yabancı kökenli suçlular için “hapis sonra uçak” çifte cezasını geri getiren bir yasa istiyor. Kendisi ayrıca “yabancılara oy verme hakkına kesinlikle karşı” olduğunu belirtti.

Fransa genelinde ise camilerde görev alan “radikal imamlar”ın akıbetlerinin ne olacağı hakkında tartışmalar sürüyor.

İmam Hassan Iquioussen Meselesi

Hassan Iquioussen, Faslı bir aileden geliyor. Fransa’da doğuyor ve imamlık yapıyor. Fransa’da ise süresiz oturumla kalıyor.

2022’de Kuzey Valiliği, “laiklik de dahil olmak üzere cumhuriyetin değerlerine yönelik nefret dolu konuşmalar” ve “kadın erkek eşitliği”, “anti-semitik” ve “İslamofobi etrafında komplo teorileri” ile suçladığı Hassan Iquioussen’in oturma iznini yenilemeyi reddediyor.

Kendisi 3 Mayıs’ta, evinde, aleyhine bir sınır dışı etme davası bildirimi aldı.

28 Temmuz’da İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, Hassan Iquioussen’in ayrılıkçılık yasası uyarınca “sınır dışı” edileceğini duyurdu.

1 Ağustos’ta İnsan Hakları Birliği (LDH), Hassan Iquioussen’e karşı başlatılan sınır dışı etme prosedürünü kınadı.

En güzel aksan

Fransız bekârlara göre en baştan çıkarıcı bölgesel aksanlar şu şekilde sıralandı:

Güneybatı (%35)

Güneydoğu (%34)

Parisli (%23)

Kuzey (%10)

Diğer Gelişmeler

“Little Nicolas”ın maceralarını ve mizahi basın karikatürlerini resmettiği illüstrasyonlarıyla tanınan Fransız karikatürist Jean-Jacques Sempé 89 yaşında hayatını kaybetti.

Aya Nakamura ve arkadaşı yapımcı Vladimir Boudnikoff, Rosny-sous-Bois karakolunda “eşe karşılıklı şiddet” suçlamasıyla gözaltında kaldı. Kasımda yargılanacaklar.

Fransızların reel geliri ilk çeyrekte %1,9 azaldı. Bu, OECD ülkeleri arasındaki en büyük düşüş olarak kaydedildi.

Fransız halkının %70’i hükümetin küresel ısınmayla mücadele için yeterince çaba göstermediğine inanıyor.

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her cumartesi sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Mert DEDECAN

Bir Musique

Kaynakça

mediavenir

www.bfmtv.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu