Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta : Afganistan’da Taliban’ın Yükselişi (15.08.2021)

Orta Doğu‘da Bu Hafta : Afganistan’da Taliban’ın Yükselişi (15.08.2021)

Afganistan’da Taliban’ın Yükselişi ve Son Durum

Taliban, Afganistan’ın 2. ve 3. büyük şehirlerini ele geçirdi ve şu anda Kabil’den 50 mil uzaklıktaki bir şehir de dahil olmak üzere ülkenin çoğunu kontrol ediyor. Bu ay içerisinde çeşitli saldırılarda 1000’den fazla sivil hayatını kaybetti.

Herat ve Kandahar sakinleri, Taliban’ın Afganistan’ın en büyük iki şehrini almak için haftalarca süren çabalarından sonra her iki şehrin de ne kadar hızlı düştüğüne inanamadıklarını söylüyorlar. Kandahar’da yaşayan bir kadın “Bizi kelimenin tam anlamıyla sattılar, hükümet direnişi olmadı” dedi.

Son 24 saat içinde Taliban güçleri bazı havacılık varlıklarını ele geçirmeyi başardı:

  • 2 adet UH-60 Blackhawk nakliye helikopteri
  • 2 adet MD-530F saldırı helikopteri
  • 4 adet Mi-17 nakliye helikopteri
  • 4x Tarama Kartal İHA’ları

Pentagon, ABD’nin Afgan ordusundan Taliban’a karşı daha fazla direniş görmeyi umduğunu belirterek, Afganistan’daki hükümet güçlerinin son zamanlardaki kayıplarına rağmen kağıt üzerinde üstün olduğunu vurguladı.

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Ghani, sekiz gün içinde ülkenin 34 vilayetinden 18’inden fazlasını alan Taliban’a karşı büyük ölçüde sessiz kaldıktan sonra Afgan halkına seslendi. Başkan, Afgan Ulusal Güvenlik Güçlerini yeniden harekete geçirmenin “birinci öncelik” olduğunu ve ülke genelinde savaşarak yerinden edilmiş binlerce kişiye yardım etmenin yollarını bulacağını söyledi.

Kabil’deki ABD Büyükelçiliği, personelinden Taliban’ın ilerleyişi karşısında tüm hassas belgeleri imha etmelerini istiyor.

Öte yandan Amerikalı müzakereciler, Taliban’ın Afganistan’daki şehirleri ele geçirdikten sonra başkente doğru ilerlerken tahliyeyi önlemek için Kabil’deki ABD Büyükelçiliğine saldırmayacaklarına dair Taliban’dan güvence almaya çalışıyorlar.

BM başkanı, Taliban’ın ‘korkunç’ insan hakları kısıtlamaları uyguladığı konusunda uyardı, Guterres, Taliban’ı ilerlemesini durdurmaya çağırdı ve Afganistan’ın kontrolü altındaki bölgelerinde – özellikle kadınları ve gazetecileri hedef alarak – insan haklarına ciddi kısıtlamalar getirdiğini söyledi.

Fas’ta El Arabasına El Konan Gencin Kendini Ateşe Vermesi

Fas’ta Kazablanka yakınlarındaki küçük bir kasabada yetkililer tarafından el arabasına el konulmasını protesto etmek için kendisini ateşe veren genç bir Faslı hayatını kaybetti. Genç adam, 28 Temmuz’da, arabasına “haksız” el konulmasını protesto etmek için değil, aynı zamanda “yetkililerden şiddet gördüğünü söylediği” için Sidi Bennour kasabası önünde kendini ateşe verdi.

Yerel basında yayınlanan bir videoya göre, Pazartesi günü geç saatlerde Sidi Bennour’da yüzlerce kişi “Yassine’ye adaletin yerine getirilmesini” talep ederek gösteri yaptı.

Fas’ta, son yıllarda, ekonomik olarak savunmasız ve merkez bankası tahminlerine göre GSYİH’nın %30’unu temsil eden kayıt dışı sektörde çalışan insanların protesto hareketi olarak birkaç kendini yakma vakası yaşandı.

İran’da Dikkat ve Tepki Çeken Magnum Dondurma Reklamı

İran’da 20 Yaşında İdame Mahkum Edilen Genç

Kişi başına infaz açısından dünyanın ikinci ülkesi olan İran’da bu sefer İran mahkemesinin kararı her zamankinden daha fazla konuşulmasına neden oluyor. Mahkum olan genç 20 yaşında ve adam öldürmeyle suçlanıyor ancak hakkındaki suçlamalar 2018 yılına dayanıyor. O sırada sadece 17 yaşındaydı ve bu nedenle uluslararası hukuk kurallarına göre ölüm cezasına çarptırılamaz. Öte yandan Uluslararası Af Örgütü mahkumiyetini bozmak için harekete geçme çağrısında bulundu.

Tokyo 2020: MENA ülkeleri Olimpiyatlarda nasıl performans gösterdi?

Bu yılki olimpiyatlarda 12’si altın olmak üzere toplam 42 madalya kazanıldı. (Bu sayıya Türkiye’nin madalyaları da dahildir)

Tunuslu 18 yaşındaki yüzücü Hafnaoui, 25 Temmuz’da her şeye rağmen 400 milyon serbest stil favorisi Avustralyalı Jack McLoughlin ve ABD’li Kieran Smith’i geçerek ülkesine bu yılki oyunlarda ilk ve tek altın madalyasını verdi.

Soufiane El Bakkali, Fas’a 3.000m engelli koşuda ilk altınını verdi. İran, üçü altın olmak üzere toplam yedi madalya kazandı. Saleh Elsharabaty, tekvando 80kg etkinliğinde ikinci bitirdikten sonra Ürdün’e ikinci Olimpiyat madalyasını kazandırdı. Halterci Man Asaad, Suriye’nin bu yılki tek madalyası olan erkekler + 109 kg kategorisinde Suriye’ye bronz madalya kazandırdı.

Bölgeden Diğer Gelişmeler

Dünyanın tepesinde bir kadın Emirates Havayolu’nun büyüleyici yeni reklamının kamera arkasına bir bakış.

Katar Emiri’nin Fransız Rivierası’ndaki Cannes tepelerinde bulunan devasa bir mülkünün Perşembe-Cuma gecesi soyulduğu ve hırsızların birkaç lüks saatle ayrıldığını bildirildi.

Suudi Arabistan, krallık için tarihi bir ilk olarak İki Kutsal Caminin yönetimi için iki kadın asistan atadı.

Cezayir’de yaklaşık 69 kişinin hayatını kaybettiği orman yangınları devam ederken komşu Fas’tan 2 yangın söndürme uçağı olan Canadair’in yardım amaçlı teklif edilmesini Cezayir Cumhurbaşkanı Abdelmadjid Tebboune reddetti. Öte yandan Cumhurbaşkanı olayların ardından 3 gün ulusal yas ilan etti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Mayıs ayındaki çatışma sırasında Gazze’deki Filistinlilerin İsrail’e roket atmasının savaş suçu teşkil ettiğini söyledi.

İsrail, Kuzey Afrika ulusuyla diplomatik ve kültürel bağları güçlendirmeyi umarken, İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid başkent Rabat’ta diplomatik irtibat bürosu açtı.

Mert DEDECAN

Haftanın Şarkısı

Haftanın Belgeseli

Kaynakça – Bu Hafta : Afganistan’da Taliban’ın Yükselişi (15.08.2021)

www.nytimes.com

www.aljazeera.com

www.middleeasteye.net

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu