Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta (31.10.2021)

Orta Doğu’da Bu Hafta (31.10.2021)

Afganistan’dan Gelişmeler

Afganistan Ulusal Müzik Enstitüsü üyeleri, Taliban’ın yönetimi ele almasından sonra neredeyse üç ay birlikte pratik yapmadıktan sonra enstrümanlarına yeniden kavuştular.

Bir medya gözlemcisi, son iki ayda Afgan gazetecilere yönelik 30’dan fazla şiddet ve şiddet tehdidi vakasının kaydedildiğini ve bunların yaklaşık yüzde 90’ının Taliban tarafından işlendiğini söylüyor.

Grubun başkanı Masorro Lutfi çarşamba günü yaptığı açıklamada, Afganistan Ulusal Gazeteciler Sendikası (ANJU) tarafından kaydedilen vakaların yüzde 40’ından fazlasının fiziksel dayak ve yüzde 40’ının sözlü şiddet tehditleri olduğunu söyledi.

Afganistan’ın Herat şehrinde evine kapanan Zainab Muhammadi, kodlama dersinden sonra arkadaşlarıyla kafeteryada takılmayı hatırlıyor. Artık her gün gizli çevrimiçi derslere giriş yapıyor.

Okulu, Taliban’ın ağustos ayında ülkenin kontrolünü ele geçirmesinden sonra kapatıldı. Ancak bu, Muhammedi’nin öğrenmesini engellemedi.

Afganistan’ın komşu devletlerinin üst düzey yetkilileri, Taliban tarafından yönetilen ülkedeki durumu tartışmak üzere bir günlük bir konferans için İran’ın başkentinde toplandı.

İran, Pakistan, Tacikistan, Özbekistan ve Türkmenistan dışişleri bakanları çarşamba günü Tahran’da bir araya geldi ve Çin ve Rusya’dan muadilleri video bağlantısı aracılığıyla katıldı.

Afgan Çocukların Satılması

Şu anda Taliban tarafından yönetilen ülke, nüfusunun ciddi bir gıda kriziyle karşı karşıya olduğunu görüyor. Bir BM yetkilisine göre, bu kış milyonlarca Afgan göç etmekle açlıktan ölmek arasında seçim yapmak zorunda kalacak.

Bu felaketle karşı karşıya kalan birçok ailenin yiyecek alabilmek için bazı çocuklarını satmaktan başka çaresi olmadığı görülüyor.

“Bir kişi çocuğumuzu satın almayı teklif etti, iki ayda o kadar fakirleştik ki halletmek zorundayız, kızımız bir ay iki günlük.” diye açıklıyor. Ailenin annesi, “Henüz fiyatı belirlemedik, bize bu hafta bizim yerimize gelin görüşelim dediler.” dedi.

Türkiye’den Kaçırılmak İstenen İranlı Pilot

Mehrdad Abdarbashi, İran istihbarat ajanlarından oluşan bir ekibin kendisini uyuşturup İran’a geri götürmeye çalıştığını söylemesinden yaklaşık bir ay sonra, Türk yetkililere hayatını kurtardıkları için müteşekkir olduğunu, ancak hâlâ güvende olmadığından endişe ettiğini söyledi.

Türkiye’nin doğusunda açıklanmayan bir yerde saklanan eski İran askeri helikopter pilotu, dikkat çekmemek, evden asla ayrılmamak ve ihtiyaç duyduğu her şeyi çevrimiçi sipariş etmek için büyük çaba sarf ettiğini söyledi.

Türk polisi ve istihbaratı, 24 Eylül’de Abdarbashi’yi kaçırmaya teşebbüs eden ikisi İran “ajanları” olarak tanımlanan sekiz kişiyi gözaltına aldı.

Belarus ve Polonya Sınırında Sıkışan Mülteciler

Avusturya’da yaşayan Suriyeli bir Kürt olan Gordi, anne ve babasının Belarus ve Polonya sınırları arasındaki bir ormanda çok az yiyecek ve su ile mahsur kaldığını ve tutuklanma riskine rağmen çaresizce onları kurtarmak için Polonya’ya gittiğini söylüyor.

Ailesi, Orta Doğu ve Afrika’dan Belarus’tan Avrupa Birliği’nin bir parçası olan Polonya’ya girmek isteyen binlerce göçmen arasında yer alıyor, ancak olağanüstü hal altında Varşova tarafından dikilen yeni bir Polonyalı jiletli tel çitle karşı karşıya.

AB, göçmen akışının Minsk’e insan hakları ihlalleri nedeniyle uygulanan yaptırımlara misilleme olarak Beyaz Rusya tarafından düzenlendiğini söyledi. Ancak insani yardım grupları, Polonya’nın egemen milliyetçilerini, koruma başvurularını kabul etmek yerine göçmenleri Belarus’a geri iterek uluslararası sığınma hakkını ihlal etmekle suçluyor. Polonya, eylemlerinin yasal olduğunu söylüyor.

Diğer Gelişmeler

Yahudi Telgraf Ajansı’nın (JTA) bildirdiğine göre, Kudüs’teki büyük bir yolun karşısındaki İngilizce ve Fransızca dev reklamlar, ziyaret eden Demokratik Kongo Cumhuriyeti Devlet Başkanı Félix Tshisekedi’yi “yolsuz Yahudi aleyhtarı ayrımcılıkla” suçluyor.

Başkan, 1985’ten bu yana bir Kongolu liderin ilk ziyareti olan İsrail’i ziyaret ediyor. JTA, konvoyunun Perşembe günü sona erecek olan üç günlük gezi sırasında büyük reklam panolarının altından geçeceğini bildiriyor.

Bu Filistinli kadın 85 yaşında üniversite diplomasını aldı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdul Fattah al-Sisi, Kuzey Afrika ülkesinde Nisan 2017’den bu yana yürürlükte olan olağanüstü hali sona erdirdiğini açıkladı.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, 2060 yılına kadar karbon emisyonlarını net sıfıra indirme sözü verdi.

Veliaht Prens Muhammed bin Salman, Körfez devletinin hedefe ulaşmak için 180 milyar dolardan (130 milyar sterlin) fazla yatırım yapacağını söyledi.

Anadolu Ajansı’nın bildirdiğine göre, 2003 ABD’nin Irak işgalinden bu yana ilk Babil Uluslararası Festivali Perşembe günü UNESCO Dünya Mirası Babil Bölgesi’nde başladı.

Beş gün süren etkinliğin açılış töreninde Irak Başbakanı Mustafa Al-Kadhimi’nin konuşmasının ardından müzik, dans ve halk sanatlarının da aralarında bulunduğu bir dizi gösteri ve gösteri yer aldı.

AB bugün İsrail’e işgal altındaki Filistin topraklarındaki yerleşimleri genişletme planlarını durdurma çağrısını yineleyerek, 1967 öncesi sınırlarda taraflarca üzerinde anlaşmaya varılmayan her türlü yeni değişikliğin AB tarafından reddedileceği konusunda uyardı.

Cezayir, Irak ve Ürdün, Suriye rejiminin Arap Birliği’ndeki koltuğunu korumak için geri dönmesini istiyor.

Bir öğrenci birliği olan Tunuslu Öğrenciler Genel Birliği’nin (UGTE) aktivistleri ve üyeleri, öğrenci aktivisti Othman Al-Aridi’nin davasının arka planına karşı bir protesto gösterisine katıldı, “ifade ve düşünce özgürlüğü üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması” talebiyle oturma eylemi yaptı.

Mert DEDECAN

Haftanın Filmi

Haftanın Şarkısı

Kaynakça

www.aljazeera.com

www.bbc.com

www.middleeastmonitor.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu