Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (18.07.2021)
Orta Doğu‘da Bu Hafta İran Tinder’ı
İran Tinder’ı
İran, boşanma oranının arttığı ve doğum oranının düştüğü İslam Cumhuriyeti’nde kalıcı evlilikleri kolaylaştırmayı amaçlayan bir flört uygulamasını tanıttı. Farsça “arkadaş” anlamına gelen Hamdan, İslami Propaganda Örgütü’nün bir parçası olan bir kuruluş tarafından geliştirildi. Yapay zekayı “sadece kalıcı evlilik arayan bekarlar” ve sadece bir eş bulmak için kullandığını iddia ediyor.
İran’da flört uygulamaları popüler ama bundan sonra sadece Hamdan yasal olacak.
İran’ın ABD’de Bulunan Gazeteciyi Kaçırma Planı
Amerikalı Federal müfettişler, ABD hükümeti tarafından finanse edilen Amerika’nın Sesi Farsça dil hizmetine katkıda bulunan ve İran’daki insan hakları meseleleri hakkında rapor veren bir gazeteci olan Masih Alinejad’ı İranlı ajanların kaçırma planını ayrıntılı olarak açıkladı.
New York’ta yaşayan İranlı-Amerikalı gazeteci Masih Alinejad İran istihbarat ajanlarının kendisini kaçırıp İran’a geri getirme planına boyun eğmeyeceğini söyledi.
Tahran hükümeti ise federal müfettişlerin İran ajanlarının Masih Alinejad’ı kaçırmayı planladığı iddiasını reddetti.
Göç ve Sığınma Alanındaki İhlaller
Uluslararası Göç Örgütü (IOM) son yaptığı açıklamada Avrupa’ya geçmeye çalışırken Akdeniz ve Ege sularında boğularak can veren göçmen sayısının geçen yıla göre iki kat arttığını söyledi.
İnsan hakları grupları, Avrupa’da sığınma talebinde bulunan binlerce kişinin, sığınma başvurusunda bulunma şansı verilmeden Yunanistan’dan Türkiye’ye geri itildiğini dile getiriyorlar.
Uluslararası Af Örgütü ise, denizde yakalanan ve zorla Libya’ya geri gönderilen göçmenlerin maruz kaldığı korkunç suistimallerde Avrupa devletlerini suç ortaklığı yapmakla suçladı.
İsrail Filistin Hattı
ABD Elçisi Hady Amr’ın Filistin Yönetimi’nin (PA) tehlikeli ekonomik ve siyasi krizlerle karşı karşıya olduğu yönündeki uyarısının ardından İsrail’in, Filistin Yönetimi’nin mali kriziyle başa çıkmasına yardımcı olacağı bildirdi.
İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik yoğun baskınlar için lobi yapmasının ardından, Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas, Filistin’in kutsal alanlarını, topraklarını ve mülklerini savunmaya hazır olduğunu söyleyerek İsrail’i sabrını test etmeme konusunda uyardı.
Suriye lideri Beşar Esad, ülkede düzenlenen seçimlerde oyların yüzde 95’ini alarak yeniden devlet başkanı seçilmişti. Esad, seçimlerde aldığı galibiyetin ardından Kuran ve Anayasa üzerine ant içerek görevine başladı.
Afganistan’da Son Durum ve Taliban’ın Yükselişi
Üst düzey bir Afgan hükümet müzakerecisi, silahlı grubun Pakistan ile önemli bir sınır kapısının kontrolünü ele geçirmesi üzerine perşembe günü yaptığı açıklamada, Taliban’ın hapishanelerde tutulan binlerce savaşçının serbest bırakılması karşılığında üç aylık bir ateşkes teklif ettiğini söyledi. Afgan hükümetinin Katar’ın başkenti Doha’daki müzakere heyetinin sözcüsü Nader Nadery, bunun “büyük bir talep” olduğunu söyledi. Son olarak Doha’da Taliban ve Afgan liderliği arasındaki barış görüşmeleri aylardır durdurulmuştu.
NATO askerlerinin ülkeden çekilmesiyle oluşan güç boşluğunu dolduran Taliban güçleri ve artan şiddet olayları nedeniyle ülkeyi terk etmek zorunda kalan Afganların sayısı artıyor.
Öte yandan Taliban yönetimi Türkiye’nin Afganistan’da kalmasına tepkili yaklaşıyor.
Hac Ziyareti
Hacılar, koronavirüs pandemisinin başlamasından bu yana gerçekleşecek ikinci Hac için cumartesi günü Mekke’ye gelmeye başladı. İslam’ın en kutsal yerine seyahat eden hacıların sosyal mesafeye uymaları ve yüz maskeleri takmaları bekleniyor. Öte yandan bu yılki hac ziyaretleri rakamsal olarak 2020’dekinden daha büyük, ancak yine de normal yıllardan çok daha küçük.
İran, Irak ve Cezayir’de Protestolar ve Grevler
İran şiddetli bir kuraklıkla karşı karşıya ve su ve elektrik kesintileri konusunda artan bir kamuoyu öfkesi var. Devlet basınında çıkan haberlere göre, güneybatı İran’da şiddetli su kıtlığı nedeniyle protestoların ikinci gecesinde bir kişi öldürüldü. Devlet haber ajansı IRNA’ya göre, Huzistan eyaletindeki bir yetkili, protestocunun yanlışlıkla havaya ateş eden insanlar tarafından vurulduğunu söyledi. Muhalif kaynaklar ise ölüme neden olmakla güvenlik güçlerini suçladı.
Cezayir’in petrol zengini güney eyaleti Ouargla’daki protestocular, bölgede iş ve kalkınma talep etmek için ana şehirde yolları kapattı ve lastik yaktı. Ouargla, ülkenin petrol rezervlerinin %71’ine ev sahipliği yapıyor. Ancak yerel nüfus, bölgelerinin ülkenin kuzey bölgelerine kıyasla kalkınma ve kamu hizmetlerinden adil bir pay almadığını düşünüyor.
Tunus’tan Vatandaşlarına Yardım Çağrısı
Tunus hükümeti, yetkililerin ülkenin sağlık sisteminin “çöktüğünü” ilan etmesinin ardından, hastaneye yatışların artmasına neden olan Delta varyantının hızlı bir şekilde artması ile beraber yurtdışındaki vatandaşlarından yardım istedi. Fransa’daki Tunus büyükelçiliği Facebook’ta yaptığı bir paylaşımda, “Para, tıbbi ve tıbbi ekipman bağışında bulunun” dedi.
Diğer Gelişmeler
Bir süredir devam eden hükümet ve mali krizlerin gölgesinde boğuşan Lübnan’da Lübnan Başbakan adayı Saad Hariri hükümeti kuramadan ve kriz tırmanırken istifa etti.
Mısır parlamentosu, kadın politikacılar tarafından “ileri bir sıçrama” olarak memnuniyetle karşılanan bir hareketle, cinsel suçlar için daha sert cezalar uygulayacak bir yasa tasarısını onayladı. Bu kapsamda asgari hapis cezası da 18 aya çıkarılacak.
Mert DEDECAN
Haftanın Şarkısı
Haftanın Filmi
Kaynakça