Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı L (27.07.2021)

Fransa’nın Nabzı L (27.07.2021)

Fransa’da Covid-19: Bir haftada vaka sayısı %162 arttı

Fransa’da salgın 24 saat içinde yaklaşık 22.767 yeni vakayla yeniden başlıyor. Sağlık kartıyla ilgili yasa tasarısı bütün gün Senato’da tartışıldı. Uygulamaya karşı bugün birçok şehirde gösteriler düzenlendi. Yetkililer, ülke genelinde 161.000 kişinin gösteri yaptığını söyledi.

Öte yandan Sarı Yelekliler Sağlık Kartı uygulamasına karşı olarak gösterilere katıldı.

Ayrıca bazı komünlerde kamusal alanda maske takma zorunluluğu yeniden getirildi.

Öte yandan danıştay, alışveriş merkezlerine girişte sağlık kartı uygulamasına geçilmemesine hükmetti.

Fransa’nın doğusunda Doubs bölümünde bir kömün olan Mathay’da bir gece kulübünden çıkan kişilerin 66’sında koronavirüs testinin pozitif çıkmasının ardından diskotek kapatıldı.

Öte yandan 3 gün boyunca yaklaşık 1000 kişiyi ağırlayan bir başka gece kulübü Discopolis de Charmes’da da 44 kişide Delta varyantı tespit edilmesinin ardından geçici olarak kapatıldı.

Sinema salonlarında da sağlık kartı uygulamasının zorunlu hale getirilmesinin ardından sektör yetkilileri izleyicilerin sinemaya daha az gelmesine karşı yetkilileri uyardı ve çözüm talep etti. Açıklamaya göre sağlık kartı zorunluluğunun ardından sinema salonlarına gelişler %70 oranında düştü.

Sağlık Bakanlığı, sinemaların alım kapasitelerini 50 seyirci eşiğinin altına düşürmeye karar verebileceklerini ve böylece Sağlık Kartı olmadan da girişlerin yapılabileceğini belirtti.

Öte yandan Fransızların %71’i aşıların zorunlu hale getirilmesinden yana.

Sağlık Bakanı Olivier Véran, “Özgürlük ne vergiden kaçmak, ne otoyolda yanlış yoldan gitmek, ne restoranlarda sigara içmek, ne de başkalarını koruduğu kadar beni koruyan bir aşıyı reddetmektir “, dedi.

Sağlık Bakanlığına göre risk altındaki milyonlarca insan Covid-19’a karşı aşılanmıyor. Bunlar arasında obezite, diyabet ve psikiyatrik bozukluklardan muzdarip insanlar var.

Bilim Konseyi başkanı Jean-François #Delfraissy, “Normalliğe dönüş belki 2022, 2023 olacak ve, “muhtemelen kış aylarında gelecek başka bir varyantımız olacak” dedi.

Diğer Gelişmeler

Valérie Pécresse, “ilk kadın başkan” olmaya hazır olduğunu söyledi. Pécresse, 2022 cumhurbaşkanlığı seçimleri için ilan edilmiş bir aday olarak ilk ziyareti için bu cuma günü Fransız “bürokratik cehennemine” son vereceğine söz verdiği Drome girişimcilerini ziyaret etti.

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü de dahil olmak üzere altı dernekten oluşan bir kolektif, devleti polis tarafından yapılan “ayrımcı kimlik kontrollerini” durdurmaya çağırmak için Fransa’ya karşı yasal işlem başlatıyor.

Parisli taraftarlar, Paul Pogba’nın PSG’ye gelişine karşı Parc des Princes stadyumunun önüne bir pankart açtı. İmzasız ve henüz kim tarafından koyulduğu bilinmeyen pankartta, “Pogba, anneni dinlemelisin, o seni burada istemiyor, biz de istemiyoruz” yazıyor.

Aşırı sağcı yazar ve tahminlere göre cumhurbaşkanı adayı olan Eric Zemmour, CNEWS kanalında katıldığı bir programda Fransa’da bulunan göçmen refakatsiz küçükleri “hırsızlar ve katiller” olarak adlandırdıktan sonra ırkçı nefrete tahrikten 8 Eylül’de yargılanacak.

Fransa’da Malili kadın ve 4 aylık bebeği geri gönderme merkezine alındı. Ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, gözaltı tedbirini “aşırı” bularak Fransa’nın aileye toplam 16.780 avro ödemesine karar verdi.

Fransa, haziran başında Tunus’a Tataouine, Sfax ve Sidi Bouzid’deki hastaneler için üç oksijen jeneratörü göndermişti. Ciddi sağlık krizinden geçen Tunus, Fransa’dan yüz binlerce doz aşı ve oksijen almaya devam ediyor.

Fransızlar gitgide daha az mektup gönderiyor bu sebeple devlet, Türkiye’de PTT olarak adlandıracağımız La Poste’a yardım etmek zorunda kaldı. Bu kapsamda La Poste kayıpları telafi etmek için 500 milyon avroluk devlet yardımı alacak.

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her cumartesi sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Mert DEDECAN

Bir Musique

Kaynakça

www.afp.com

mediavenir

www.leparisien.fr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu