Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (26.09.2021)

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (26.09.2021)

İsrail Filistin Cephesi

İsrail hükümeti, Filistinli yetkililerle üst düzey görüşmeler yaptı ve önceki yönetimden keskin bir değişiklikle Filistinlilere ekonomik olarak yardım etme kararı aldı.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, İsrail güçlerinin saldırı düzenlemek üzere Hamas militanlarına karşı operasyon düzenlediğini söyledi.

Filistin sağlık bakanlığı, İsrail ordusunun Batı Şeria’da düzenlediği baskınlarda en az dört Filistinlinin öldürüldüğünü söyledi.

İsrail ordusu, yaklaşık iki hafta önce yüksek güvenlikli bir hapishaneden tünelle çıkan altı kişilik bir Filistinli gruptan son ikisini geri yakaladığını açıkladı.

İsrail Savunma Kuvvetleri, her ikisi de İslami Cihad militan grubunun üyesi olan çiftin, Batı Şeria’nın Cenin kentinde güvenlik güçleri tarafından çevrelendikten sonra tutuklandığını söyledi.

Demokrat temsilci Alexandria Ocasio-Cortez geçen hafta ABD savunma bütçesi tasarısında bir değişiklik sundu. Anlaşma sağlanırsa, değişiklik 735 milyon dolar değerinde Boeing Ortak Doğrudan Saldırı Mühimmatının (JDAM) İsrail’e transferini engelleyecek.

Filistin Bayrağı Günü münasebetiyle, başkent Kopenhag’daki Danimarka Parlamento binasının önüne Filistin bayrağı dikildi.

Bölgeden Göç ve Mülteci Haberleri

Yaklaşık 2.000 hamile kadın da dahil olmak üzere 10.000 Afgan mülteci Almanya’daki Ramstein ABD hava üssündeki tesislerde barınıyor. Gece sıcaklıkları donma noktasına kadar düştüğü ve 10 günlük geçici kalış süresi haftalara uzadığı için durum giderek kötüleşiyor.

Avrupa’daki en büyük ABD üslerinden biri olmasına rağmen, Ramstein, özellikle ABD’de daha iyi donanımlı ve daha büyük tesisler varken, bu kadar büyük bir geçici nüfusu idare edecek şekilde tasarlanmamıştı.

Taliban Afganistan’ı ele geçirdiğinde, on binlerce insan ülkeyi terk etti. Aralarında Afgan güvenlik güçlerinin eski üyeleri de vardı. Taliban misillemesinden korkarak, dünyadaki en büyük ikinci Afgan mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan komşu İran’a kaçtılar. Geçici kamplar kuruldu, ancak İranlı yetkililer şimdiden Afganları geri göndermeyi düşünüyor.

Kanada basınında pazartesi günü çıkan haberlere göre, yaklaşık 200 kız öğrenci ve dansçı Toronto, Kanada Prens Charles yardım kuruluşunun yardımıyla Afganistan’dan çıkmayı başardı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türk heyetinin üyesi olan Serap Yaşar’a göre, Avrupa’da yüz binlerce göçmen ve mülteci çocuk kayıp ve onlara ne olduğunu kimse bilmiyor. Yaşar, “Avrupa Konseyi’ne kayıtlı 47 ülkenin milletvekillerinin oybirliğiyle kabul ettiği Avrupa Konseyi’nde Ocak 2020’de Avrupa’daki Kayıp Göçmen ve Mülteci Çocuklara ilişkin raporumuzu yayınladık” dedi.

Türkiye’deki üst düzey AB diplomatı salı günü yaptığı açıklamada, Türk devleti ve halkının yüz binlerce Suriyeli mülteci çocuğun eğitiminde büyük başarılar elde ettiğini söyledi.

Emmy Ödüllerinde Mısırlı Aktris

Mısırlı aktris Menna Shalabi, uluslararası Emmy Ödülü’nün ilk Arap kadın adayı olduğu için hem “onurlu hem de alçakgönüllü” hissettiğini söyledi.

Uluslararası Televizyon Sanatları ve Bilimleri Akademisi, 39 yaşındaki oyuncunun Her Haftanın Bir Cuması Vardır isimli mini suç dizisindeki performansı için seçildiğini açıklamıştı.

Tunus’ta Saied dönemi

Tunus Cumhurbaşkanı Kais Saied, cumhurbaşkanlığı ofisinin Facebook sayfasında, milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını da içeren parlamentonun askıya alınmasının uzatılması için bir emir çıkardığını söyledi.

Tunus’un bazı siyasi partileri, Cumhurbaşkanı Kais Saied’in yetkilerini güçlendirme ve çeşitli alanlarda kararnamelerle yönetmesini sağlama kararını kınadı. Dört grup – Attayar, el-Jouhmouri, Akef ve Ettakatol – Çarşamba günkü bildiride mutlak gücü Bay Saied’in elinde tuttuğunu söyleyen ortak bir bildiri yayınladı.

Tunus’un en büyük partisi Ennahda, cumhurbaşkanının açıklamasının anayasanın iptali anlamına geldiğini söyledi.

Lübnan’da Enerji Krizi

Reuters’in bildirdiğine göre, Lübnan’ın devlet elektrik şirketi bugün, akaryakıt rezervlerinin azalması nedeniyle Eylül ayı sonuna kadar ülke genelinde tamamen elektrik kesintisi riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

İran’dan Lübnan’a tankerlerle yakıt yardımı yapılıyor. Lübnan Hizbullah’ı yakıt sevkiyatlarının Lübnan’daki felç edici bir enerji krizini hafifletmesi gerektiğini söylerken, Lübnan Başbakanı Najib Mikati İran sevkiyatlarının Lübnan’ın egemenliğinin ihlalini oluşturduğunu söyledi.

Bölgeden Diğer Gelişmeler

BM, Yemen’de 16 milyon insanın Ekim ayına kadar yardım fonu sıkıntısı nedeniyle açlıktan ölme ihtimaliyle karşı karşıya olduğunu söylüyor. Yemen, dünyanın en kötü insani krizi ile karşı karşıya.

1 çocuk her 10 dakikada bir önlenebilir sebeplerden ölüyor, 21 milyon kişi yardıma muhtaç halde yaşıyor.

Pakistan Başbakanı Imran Khan, Afganistan’daki kadınların “çok güçlü” olduğuna inandığını ve zamanla Taliban yönetiminde haklarını savunabileceklerini söyledi.

Yeniden Cumhurbaşkanı adayı olmasın diye büyük gösterilerin yapıldığı Cezayir’in eski Cumhurbaşkanı Abdelaziz Bouteflika 84 yaşında hayatını kaybetti. Cesedi, seleflerinin ve diğer bağımsızlık savaşçılarının da defnedildiği El-Alia mezarlığına gömülmek üzere bir tankla taşındı.

Reuters’in bildirdiğine göre, Cezayir cumhurbaşkanlığı, krallıkla diplomatik ilişkilerini kesmesinden bir aydan kısa bir süre sonra, Cezayir’in yüksek güvenlik konseyinin dün ülkenin hava sahasını tüm Fas sivil ve askeri uçaklarına kapattığını söyledi.

Faslı aktivistler, eğitimde Fransızca yerine İngilizce’yi benimsemek için çevrimiçi bir kampanya başlattı ve ikincisini “modası geçmiş” olarak nitelendirdi.

Mert DEDECAN

Haftanın Şarkısı

Haftanın Filmi

Kaynakça

www.france24.com

www.middleeastmonitor.com

www.bbc.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu