Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı XLIX (17.07.2021)

Fransa’nın Nabzı XLIX (17.07.2021)

Sağlık Kartı, Aşı Zorunluluğu, Özgürlük Eylemleri

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un açıklamalarına göre ağustos ayında kafe, restoran ve alışveriş merkezlerinde sağlık kartı uygulaması zorunlu hale gelecek. Bu uygulama ayrıca tren ve uçaklarda da mecburi tutulurken, sadece aşı olmuş kişiler ile son 48 saatte yapılmış negatif PCR testi sonucu olanların bu mekanlara girmesine izin verilecek.

Çarşamba günü, Fransa genelinde birkaç bin gösterici, bu uygulamaları protesto etmek için toplandı ve bazıları özgürlüklerinden mahrum bırakan bir “diktatörlüğü” kınadı.

Sosyal ağlarda görünen videolarda, sağlık kartına (pass sanitaire) ve zorunlu aşılamaya karşı çıkan yüzlerce kişi Paris’te “özgürlük, özgürlük”, “diktatörlüğe son verin” veya “sağlık kartına karşı” “Vücudumda asla diktatörlüğün sıvısını akmayacak” sloganları attı.

Mitinglerin ardından hükümet kanadından sağlık kartı uygulamasının savunulmasına devam edildi.

Hükümet ayrıca sağlık kartı ve zorunlu aşı karşıtı göstericileri “ilerlemeye inanmayan küçük bir azınlık” olarak görüyor.

Turizmden Sorumlu Bakan Jean-Baptiste Lemoyne, “Özgürlük kuralların olmaması değildir.” yanıtını verdi.

Macron’un konuşmasından sonra ise 12 yaşın üzerindeki yaklaşık 3,2 milyon Fransız, COVID19’a karşı aşı olmak için randevu aldı.

Son yapılan anketlere göre açıklanan önlemlere Fransa halkının tepkisi şu şekildedir ;

– %63 ücretsiz PCR testlerinin sona ermesini,

– %60 herkes için aşı zorunluluğunu,

– %62 halka açık bir yere girmek için sağlık kartı uygulamasını destekliyor.

Son olarak sağlık kartının uygulanmasına ilişkin yasa tasarısına göre, ilgili kuruluşların girişlerinde sağlık kartını kontrol etmemesi durumunda ağır ceza öngörülüyor. Müşterilerinin sağlık kartını kontrol etmeyen işletmeler için bir yıla kadar hapis ve 45 bin Euro para cezası uygulanacak.

Cannes Film Festivali Gösterimleri Devam Ediyor

Cannes Film Festivali’nin paralel bölümlerinden biri olan Eleştirmenler Haftası jürisi, çarşamba günü Büyük Ödülü’nü Omar El Zohairi’nin Mısır’ın filmi Feathers’a verdi.

İngiliz sinemacı Andrea Arnold başkanlığındaki jüri Belirli Bir Bakış’ın büyük ödülünü Rus sinemacı Kira Kovalenko’nun “Unclenching the Fists” adlı filmine verdi.

Öte yandan Büyük ödül dahil, 6 ödülden 4’ünün kadın sinemacıların çektiği filmlere verilmesi dikkat çeken noktalardan biriydi.

Fransa’nın Ulusal Bayramı Bastille Günü 14 Temmuz’da Yine Coşkuyla Kutlandı

Sekiz buçuk aylık bir kapanıştan sonra Eyfel Kulesi, bu dönüşü sabırsızlıkla bekleyen meraklıları tatmin etmek için bu cuma saat 13.00’te yeniden açıldı.

Başkent Paris’te trafik kazalarını azaltmak ve gürültü kirliliğini önlemek amacıyla şehir merkezi içerisindeki sokaklarda hız sınırının azami 30 kilometreye çekileceği açıklandı.

Haftalık Paris Match’e göre, Belçikalı Stromae’nin üçüncü albümü hazır. 2013’ten beri albüm çıkarmayan Stromae 3. Albümünü bu sonbaharda çıkaracak ve 2022 yılında dünya turnesine çıkacak.

Mert DEDECAN

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her cumartesi sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Bir Musique

Kaynakça

www.leparisien.fr

mediavenir

www.bfmtv.com

www.lci.fr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu