Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (6.06.2021)

Orta Doğu‘da Bu Hafta: İsrail’de yeni hükümet

İsrail’de 12 yıldır başbakanlık görevini sürdüren Benyamin Netanyahu’nun rakipleri koalisyon hükümetini kurmakta anlaştı. Aşırı sağcı Yamina Partisi lideri Naftali Bennett ile Yair Lapid liderliğinde kurulacak koalisyon hükümetinde 8 parti yer alacak.

Muhalefet liderlerinin tarihi anlaşması, aynı zamanda, İsrail’deki bir hükümet koalisyonunun parçası olan ilk Filistinli İsrail partisi olacak küçük Birleşik Arap Listesi’ni de kapsıyor.

Birleşik Arap Listesi’nin lideri Mansur Abbas, işgal altındaki Batı Şeria’nın çoğunu ilhak etmeyi savunan Bennett ile arasındaki farklılıkları bir kenara attı. Mesleği diş hekimi olan Abbas, ayrımcılık ve hükümetin ihmalinden şikayet eden Filistin vatandaşlarının koşullarını iyileştirmeyi umduğunu söyledi.

Öte yandan İsrailli bakanlar, işgal altındaki Batı Şeria’daki Ramallah kenti yakınlarındaki Beit El yerleşiminde Salı günü 350 yeni konutun temel taşını attı.

Gazze Şeridi’nin yeniden inşası

Mühendis ve teknisyenlerden oluşan bir Mısır heyeti, yeniden inşa çabalarının bir parçası olarak son İsrail saldırganlığının yol açtığı hasarın boyutunu değerlendirmek için kuşatma altındaki Gazze Şeridi’ne gitti.

Katar Dışişleri Bakanı, ‘Gazze Şeridi’ni yeniden inşa etmek için 1.4 milyar dolar harcadık’ dedi. Rusya’nın Saint Petersburg kentinde düzenlenen bir finans konferansında Al-Thani, Katar’ın 2012’den bu yana Gazze Şeridi’ni yeniden inşa etmek için 1,4 milyar dolar harcadığını açıkladı.

Al-Thani, İsrail’in Katar parasının Gazze’deki “terör” gruplarına gittiği yönündeki iddialarını reddederek, İsrail’in paranın nasıl transfer edildiğini bildiğini vurguladı.

Ayrıca Katar ile Rusya arasındaki ticaret alışverişinin hacminin son iki yılda yüzde 47 artarak 2020’de 296 milyon dolara, 2019’da 201.16 milyon dolara ulaştığını bildirildi.

Cezayir Cumhurbaşkanı’nın İsrail ve Türkiye üzerine açıklamaları

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdelmadjid Tebboune, bir Fransız dergisine verdiği röportajda ikinci dönem için aday olmayı düşünmediğini söyledi ve rolünün “ülkenin yeniden ayağa kalkması, devlet kurumlarının yeniden inşa edilmesi ve cumhuriyetin herkese ait olmasını sağlama” olduğunu da sözlerine ekledi.

Arap devletlerinin İsrail devleti ile ilişkileri normalleştirme kararlarıyla ilgili olarak Tebboune, “Her ülke istediğini yapmakta özgürdür, ancak Cezayir, Siyonist oluşumla Filistin devleti kurulmadıkça ilişkilerini asla normalleştirmeyecektir” dedi.

Cumhurbaşkanı ayrıca ülkesinin Türkiye ile ilişkilerini “mükemmel” olarak nitelendirdi ve Ankara’nın herhangi bir siyasi hırs olmaksızın bölgeye yaptığı yatırımın altını çizdi.

Bölgeden diğer gelişmeler

Petrol ikmal gemisi IRIS Kharg, çarşamba günü erken saatlerde İran’ın Jask limanı yakınlarında alev aldı.

İran donanmasından yapılan açıklamada, itfaiyecilerin gemiyi batmadan önce kurtarmak için 20 saatten fazla yangınla mücadele ettiği belirtildi. Yangının nedeni hemen belli olmadı. İran donanması yaptığı açıklamada, daha fazla ayrıntı vermeden yangının geminin sistemlerinden birinde başladığını söyledi.

Irak İçişleri Bakanlığı cuma günü, güvenlik güçlerinin geçtiğimiz hafta düzenlediği bir dizi kampanya sırasında aranan 964 teröristin gözaltına alındığını duyurdu.

Irak Parlamento Tarım, Su ve Bataklıklar Komitesi cuma günü yaptığı açıklamada, ülkenin çölleşme nedeniyle her yıl toplam 32 milyon dönümden 100.000 dönüm tarım arazisini kaybettiğini bildirdi.

https://twitter.com/middleasthetic/status/1401256728663048198?s=20

Reuters’in bildirdiğine göre, Lübnan Merkez Bankası, Ekim 2019 itibariyle aktif hesapları olanların ayda 400 dolar artı yerel para birimi cinsinden eşdeğer tutarı çekebileceklerini söyledi.

Lübnan bankaları, 2019’un sonlarında ülke mali kriz tarafından ele geçirildiğinden beri mevduat sahiplerini dolar hesaplarından kilitlemiş ve yurtdışına transferleri engellemişti.

Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (OPCW), BM Güvenlik Konseyi’ne, suçladığı Suriye rejiminin soruşturduğu 77 kimyasal saldırı olayından 17’sinin yasadışı maddeler içerdiğinin muhtemel veya kesin olarak tespit edildiğini bildirdi.

Mert DEDECAN

Haftanın Filmi

Haftanın şarkısı

Kaynakça

www.aljazeera.com

www.bbc.com

www.middleeastmonitor.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu