Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta : Filistin İsrail Hattı (13.06.2021)

Orta Doğu‘da Bu Hafta : Filistin İsrail Hattı

Filistin Eylemi protestocuları, İngiltere’de Cheshire, Runcorn’daki bir fabrika binasını işgal etti. Protestocular fabrikanın, Gazze’de İsrail ile Hamas arasındaki çatışmada kullanılan Elbit insansız hava araçları için iniş takımı ürettiğini iddia ederek binayı kırmızıya boyadı.

Tesisi işleten şirket olan Héroux-Devtek ise bu iddialara itiraz etti.

Wafa haber ajansının bildirdiğine göre, Filistin Yönetimi (PA) cuma günü yaptığı açıklamada, antisemitizm iddialarının İsrail’i Filistinlilere karşı saldırganlığını ve ırkçılığını sürdürmeye teşvik ettiğini ve uluslararası hukuku ihlal etmeye teşvik ettiğini duyurdu.

Al-Quds Al-Arabi’nin bildirdiğine göre, Ramallah’ın ana mahallelerinden biri olan Beitunia Belediyesi, İsrail ürünlerini boykot eden mağazalara vergi muafiyeti teklif etti.

Türkiye’nin Afganistan’daki talebi

Reuters’in bildirdiğine göre, bir Taliban sözcüsü Ankara’nın ABD önderliğindeki NATO güçlerinin ayrılmasından sonra Kabil’in havaalanını koruma ve işletme önerisini etkili bir şekilde reddederek, Türkiye’nin ABD güçlerinin çekilmesine ilişkin 2020 anlaşması uyarınca askerlerini Afganistan’dan çekmesi gerektiğini söyledi.

Suudi Arabistan’da kadınlar tek başına kalabilecek

Suudi Arabistan evli olmayan, boşanmış veya dul kadınların, İslam hukukuna göre normalde onların vasisi veya velisi olan yakın erkek akrabalarının rızası olmadan yalnız yaşamalarına izin vermiyordu.

Aşırı muhafazakâr Krallık’taki yargı makamları, Şeriat Mahkemeleri huzurunda Usul Kanunu’nun 169. maddesinin B paragrafını yürürlükten kaldırdı. Böylece bekar kadınlar kendi ayrı konaklama yerlerinde tek başına kalabilecek.

Lübnan’da mültecilere sokağa çıkma yasağı

Sahil Byblos İlçesi’ndeki Nahr İbrahim Belediyesi, yabancıları ve Suriyelileri saat 21.00 ve 06.00’dan itibaren sokağa çıkma yasağına uymaya mecbur eden bir bildiri yayınlayarak, uymayanların olası sınır dışı edilme ihtimaline karşı uyarıda bulundu.

Danimarka’nın Suriyelileri sınır dışı kararı

Danimarka’da 66 yaşındaki Suriyeli bir mülteci, yetkililerin oturma iznini iptal etmesinden sonra felç ve hemipleji ile hastaneye kaldırıldı.

ABD-Danimarkalı bir aktivist ve antropolog Alysia Alexandra, doktorlar inmenin kan basıncını yükselten aşırı stresten kaynaklandığını doğruladılar, diye yazdı.

Fas Almanya gerginliği

Anadolu Haber’in haberine göre Rabat’taki Almanya Büyükelçiliği perşembe günü yaptığı açıklamada, Fas makamlarının ülkedeki Alman vatandaşlarına herhangi bir gerekçe göstermeden hizmet vermeyi reddettiğini bildirdi.

Fas, 1 Mart’tan bu yana büyükelçilik ve Alman kurumlarıyla olan iş birliğini tek taraflı olarak askıya aldı ve ayrıca Konsolosluk İşleri Ofisi de dahil olmak üzere büyükelçilikle tüm iletişim kanallarını kesti.

Bölgeden diğer gelişmeler

Yetkililer, Mısır’daki bir çocuk gözaltı merkezinde çıkan yangında en az altı gencin öldüğünü ve 20 kişinin de yaralandığını söyledi. Savcıların yangınla ilgili soruşturma başlattığı sırada ise tesis başkanı gözaltına alındı.

Mısır Merkez Bankası (CBE), kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadelede iş birliği yapmak amacıyla BAE Merkez Bankası (CBUAE) ile bir mutabakat zaptı imzaladığını söyledi.

ABD, İran destekli hareket olan Yemen’deki Husilerin finansmanına yönelik bağlantılı bir kişi ve kuruluş ağına yaptırımlar uyguladı.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Dubai, İstanbul ve Yemen’in başkenti Sanaa’da toplam dört kuruluş yaptırım altına alındı. Ayrıca iki Yemenli, iki Suriyeli, bir Birleşik Arap Emirlikleri, bir Somalili ve bir Hintli dahil olmak üzere birçok kişi bu yaptırımlar ile karşı karşıya kaldı.

Öte yandan ABD üç eski İranlı yetkiliye ve daha önce İran petrokimya ticareti yapan iki şirkete yönelik yaptırımları kaldırdığını duyurdu.

Yemen hükümeti ve Husi hareketinin bir mahkûm takas anlaşması üzerinde anlaştığı bildirildi. Mübadele perşembe günü, her iki taraftan sekiz mahkumla devam etti.

Bir BM uzmanı, Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) gözaltına alınan bir grup aktivistin işkenceye varabilecek koşullara katlandığını söylüyor.

BM Özel Raportörü Mary Lawlor, beş tutuklunun uzun süre hücre hapsinde tutulduğunu ve 40 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda klimalarının kapatıldığını söyledi.

Mert DEDECAN

Haftanın belgeseli, Türkiye’de de geçen haftalarda gündeme gelen kum çalınma olayının Fas’ta nasıl gerçekleştiğini anlatan bir belgesel.

Haftanın şarkısı

Kaynakça

www.middleeastmonitor.com

www.bbc.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu