Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı XLV (11.06.2021)

Fransa’nın Nabzı XLV (11.06.2021)

Jean-Luc Mélenchon’dan seçimlerde provokasyon uyarısı

2022 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacak olan Jean-Luc Mélenchon, başkanlık kampanyasının son haftasında “Müslümanları hedef göstermek ve bir iç savaş icat etmek” için ciddi bir olay veya cinayet vakası yaşanılabileceğini söyledi.

Mélanchon’un bu açıklamaları aşırı sağcı senarist ve YouTuber Papacito’nun, Jean-Luc Mélenchon’un bir seçmenini betimleyen bir mankene ateş edilen kurşunların yer aldığı bir videoyu sosyal medyada paylaşmasının ardından geldi.

Paris savcılığı ise Youtuber Papacito’ya cinayete “provokasyon” suçlamasıyla soruşturma açtı.

Macron’a atılan tokat ve sonrasında yaşananlar

Tokan atan kişinin orta çağ savaş sanatı meraklısı, aşırı sağ görüşlere sahip olduğu belirtildi ve çıkarıldığı mahkemede kamu görevlisine saldırmaktan 18 ay hapsi istendi. Cezanın 14 ayı ertelenerek 4 ay hapis yatacağı duyuruldu.

Ardından Emmanuel Macron, “devam ettim devam edeceğim ve hiçbir şey beni durduramaz” açıklamasını yaptı ve sosyal medya hesabından Fransa’nın gerçek yüzü imalı bir video yayınlayarak kendisine olan halk sevgisini gösterdi.

Covid gelişmeleri

Sektör birliğine göre hükümet gece kulüplerini 2 Temmuz’da yeniden açmayı planlıyor. Bu kapsamda tüm işletmeler denetlenecek ve yalnızca “iyi havalandırma ve havalandırmaya” sahip olanların yeniden açılmasına izin verilecek.

Evden işe gidenlerin %74’ü pandemi öncesinde olduğu gibi ofise geri dönmek istemiyor. İşverenler ve sendikalar arasında evden çalışmaya daha fazla gün dahil etmek için halihazırda 1.620 anlaşma imzalandı.

Yaklaşık 300 okul hemşiresi perşembe günü, Covid-19 sağlık kriziyle altüst olan bir yılın ardından maaş artışları ve personel alımı talep etme çağrılarıyla Paris’te gösteri yaptı.

Diğer gelişmeler

Süpermarket zinciri Carrefour, sosyal ağlarda yayınlanan bir videoya göre, Haute-Savoie’deki market şubesinde çalışan ekipteki kasiyerin bir müşteri tarafından ırkçı hakaretlere maruz kalması üzerine müşteri hakkında şikâyette bulunduğunu duyurdu.

İlişkilerin son yıllarda gergin devam ettiği Türkiye Fransa hattında ikili görüşmeler hız kazandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransız L’Opinion gazetesinde kaleme aldığı yazıda bu gerilime işaret ederek Türkiye ve Fransa’nın dost ve müttefik iki ülke olduğunu ve böyle kalacaklarını, ayrıca bu dostluk ilişkisinin zedelenmemesi için yanlış anlaşılmalara izin verilmemesini gerektiğini söyledi.

Fransa’da iklim lehine devlet harcamaları 9 yılda ikiye katlanarak 2012’de 15 milyardan 2021’de 31 milyara çıktı. Bu dönemde küresel ısınmayla mücadeleye ise 200 milyar avro tahsis edildi.

Fransız judocu Clarisse Agbegnenou 5. kez judo dünya şampiyonu oldu. Kendisi bu yaz rekorunda eksik olan altın madalyayı hedeflediği Tokyo Olimpiyatları’nda mücadele edecek.

11 yaşındaki bir çocuk, Villeurbanne yakınlarındaki bir gecekonduda ağır uyuşturucular aldıktan sonra aşırı dozdan hayatını kaybetti. Olayın ardından çocuğun anne ve babası gözaltına alındı.

Euro 2020 başladı. Fransa ilk maçını salı günü Almanya ile oynayacak. Fransa Milli Takımı ise geniş ve turnuvanın en değerli oyuncularının bulunduğu takım olması özellikleriyle öne çıkıyor. Bazı belediyeler ise maçların teraslarda topluca izlenmesini yasaklayan kararlar aldı.  

Lyon-I Üniversitesi öğretim üyesi Tuna Altıel, beraat etmeden önce Kürt yanlısı bir toplantıya katıldığı için “terör örgütüne üye olmaktan” suçlu bulunmuş ve pasaportuna Türkiye’de el konularak Fransa’ya gelişi engellenmişti. Türk makamları sonunda pasaportunu kendisine iade etti ve kendisi Lyon’a dönebildi.

Mert DEDECAN

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her cumartesi sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Bir Musique

Kaynakça

mediavenir

www.bfmtv.com

www.afp.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu