Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (9.05.2021)

İsrail ve Filistin’de Yaşananlar ve Ülkelerin Tepkileri

Doğu Kudüs’teki gerginlik, Nisan’ın sonunda, Filistinlilerin eski kentin Şam Kapısı’nın merdivenlerinde iftar yapmalarının engellenmesiyle başlamıştı.

Özellikle son zamanlarda Filistinliler, birçok Filistinli ailenin evlerinden tahliye edilmesi planına tepki gösteriyor.

Cuma günü ise İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria’dan binlerce Filistinlinin El Aksa Camii’ne ulaşmasını kutsal alana giden yolda birkaç barikat ve kontrol noktası kurarak engelledi.

Öte yandan aktivistler, İsrail polisinin Şeyh Jarrah mahallesinin girişlerini, bölgeye girmeye çalışan yüzlerce Filistinli ve dayanışma eylemcisine kapattığını söyledi.

Filistin Kızılayı, İsrail polisinin El Aksa Camii’ne baskın yapmasının ardından 163 kişinin yaralandığını kaydettiğini söyledi.

Türkiye, İsrail’i Doğu Kudüs’te yasa dışı yerleşim yerleri inşa etme politikasından vazgeçmeye çağırdı. Amerika Birleşik Devletleri de işgal altındaki Doğu Kudüs’te gerilimi azaltma çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler, İsrail’i, İsrail’in ilhak ettiği doğu Kudüs’teki her türlü zorunlu tahliyeyi durdurmaya çağırdı. Ayrıca bu eylemlerin “savaş suçları” anlamına gelebileceği konusunda uyarıda bulundu.

İran’ın Yüksek Lideri Ayetullah Ali Hamaney, Filistin topraklarında silahlı “direnişin” devam etmesi için televizyonda bir konuşma yaptı. Hamaney, Müslüman ulusların bunu desteklemesi çağrısında bulundu.

Kadir gecesinde ise El Aksa caminde Kadir Gecesi namazı için yaklaşık 90.000 kişi toplandı.

https://twitter.com/middleasthetic/status/1390760937943093260?s=20

Mısır ile İlişkiler ve Yabancıya Gayrımenkul Satışı

Bir süredir Mısır ile ilişkilerin düzeltilmesi gündemde. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Mısır ile “tarihsel olarak köklü birliğini” yeniden kurmaya çalıştığını duyurdu.

2021 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’den gayrimenkul alan yabancılar arasında Mısır vatandaşları önde geliyor. Mısır’ı sırasıyla Filistin, Almanya, Afganistan, Irak ve İran takip ediyor. Mısır geçen sene yapılan araştırmada gayrimenkul alan ilk 10 ülke arasında yer almıyordu.

Ortadoğu’dan Çeşitli Haberler

Tunus Milletvekili Abir Moussi, kurşun geçirmez bir yelek ve kaskla parlamentoya geldi. Muhalefetteki Destourian partisinin lideri, “parlamentoya gelmek için koruyucu donanım giymesi gerektiğini” söyledi.

Afganistan’ın başkenti Kabil’de meydana gelen bombalı saldırıda 40 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 50 kişi de yaralandı. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı. Taliban, yaptığı açıklamada saldırıyla bir ilgisi olmadığını ifade ederek olayı kınadı.

Yeni rakamlara göre, geçtiğimiz beş yıl içinde Afganistan’daki tüm sivil hava saldırısı kayıplarının yüzde 40’ı çocuklardı. Silahlı Şiddet Eylemi (AOAV) tarafından perşembe günü yayınlanan veriler, 2016-2020 arasında meydana gelen 3.977 can kaybının 1.598’inin havadan saldırılarla gerçekleştiğini gösterdi.

Fas Dışişleri Bakanı Nasser Bourita, çarşamba günü, güçlü bir ABD-İsrail yanlısı lobi olan Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi (AIPAC)‘in ev sahipliğini yaptığı çevrimiçi bir etkinliğe katılan ilk üst düzey Arap yetkili oldu.

Etkinlikte konuşan Bourita, “İsrail ile iş birliği için tüm araçlar ve ayrıca siyasi irade mevcut. Umarım üst düzey ziyaretleri çok yakında paylaşırız.” dedi.

Katar Devlet medyası, Katar Maliye Bakanı’nın, iktidarı ve kamu fonlarını kötüye kullanma iddiaları nedeniyle tutuklandığını söyledi. Bakan Ali Şerif el-Emadi, Katar’ın 300 milyar dolarlık devlet varlık fonunun yönetim kurulu üyesidir. El-Emadi, aynı zamanda Katar Ulusal Bankası’nın başkanlığını yapmakta.

Mert DEDECAN

Haftanın şarkısı

Haftanın filmi, Elia Suleiman’dan Kutsal Direniş

Kaynakça

www.bbc.com

www.middleeasteye.net

www.aljazeera.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu