Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (2.05.2021)

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Suriye Halk Meclisi, dost Arap ve yabancı ülkeleri mayıs ayında planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerini izlemeye davet etmeyi kabul etti. SANA haber ajansı, Rusya, Cezayir, Umman, Moritanya, İran, Ermenistan, Çin, Venezuela, Küba, Beyaz Rusya, Güney Afrika, Ekvador, Nikaragua ve Bolivya parlamentolarının seçimleri izlemeye davet edileceğini açıkladı.

Afgan yetkililer perşembe günü yaptığı açıklamada, Afganistan ile İran arasındaki sınır geçişinin koronavirüs salgını korkusu nedeniyle yolculara kapatıldığını doğruladı. Afganistan’ın İran sınırındaki batı Herat eyaletindeki yetkililer, sınır ötesi ticaretin devam edeceğini söyledi ancak yolcuların İslam Qala geçidi üzerinden hareketinin bir sonraki duyuruya kadar askıya alındığı açıklandı.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu dün 847 adayın ekim ayında yapılması planlanan erken parlamento seçimlerinde aday olmak için kayıt yaptırdığını söyledi. Komisyon yaptığı açıklamada, 22 siyasi ittifak ve 13 siyasi koalisyonun da yaklaşan seçimlere katılma arzusunu dile getirdiğini ekledi.

İsrail – Filistin

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) İsrail’in kendi topraklarındaki Araplara ve işgal altındaki topraklardaki Filistinlilere yönelik politikasına “apartheid” adını verdi. (Apartheid, devlet onaylı ırk ayrımcılığı anlamına gelir ve insanlığa karşı bir suç olarak kabul edilir.) Bu tanımlama ise İsrail’in şiddetle karşı çıktığı bir suçlama.

Ayrıca İsrail Dışişleri Bakanlığı, raporu “yaşananlarla veya sahadaki gerçeklerle” ilgisiz bir propaganda broşürü olarak nitelendirerek yanıt verdi.

AB cuma günü İsrail’i tüm Filistin topraklarında seçimlere izin vermeye çağırdı ve geciken oylamadan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

İsrail, geçen ay beş Filistinli çocuğun gözaltına alınmasının bir hata olduğunu ve yasaya göre cezai sorumluluk yaşı olan 12 yaşın altındaki üç kişinin gözaltına alınmasının uygunsuz olduğunu kabul etti. Söz konusu reşit olmayan çocukların bazıları sekiz yaşından küçük olabilir.

Suudi Arabistan – İran

Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ezeli rakibi İran ile “iyi ilişkiler” istediğini söylüyor. Prens, Al Arabiya TV’ye verdiği demeçte ülkesinin İran’dan Ortadoğu’nun refaha doğru ilerlemesine yardım etmesini istediğini söyledi.

Ancak nükleer programını, füze fırlatmalarını ve “yasadışı milislere” verdiği desteği gerekçe göstererek İran’ın olumsuz davranışı ile bir sorunu olduğunu kaydetti. Suudi Arabistan’ın bu sorunlara çözüm bulmak için bölgesel ve küresel ortaklarıyla birlikte çalıştığını da sözlerine ekledi.

İran ise Suudi Arabistan’ın “ton değişikliğini” memnuniyetle karşıladı çünkü her iki ülke de gerilimi yatıştırmak ve işbirliğini geliştirmek için adımlar atmaya açık görünüyor.

https://twitter.com/Arab_past/status/1388262600140595200?s=20

Fas medyası, ülkenin Covid-19’a karşı alınan tedbirlere uymadıkları için son dokuz ayda 1,5 milyondan fazla Faslının tutuklandığını bildirdi. Yani bu sayı, bu süre içinde her gün 5.700’den fazla kişinin tutuklandığı anlamına geliyor.

İsrail’de Meron Dağı yakınlarındaki Lag B’Omer festivalinde aşırı kalabalık bir geçitte mahsur kalan en az 45 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 150 kişi ise yaralandı. Kimlik belirleme süreci, Yahudi dinlenme günü olan Şabat’ı kutlamak için cuma günü geç saatlerde 24 saat duraklatıldı.

Şabat’ın sona erdiği cumartesi günü gün batımından sonra çalışmalara devam edilmesi bekleniyor.

Sivil toplum kuruluşu Jordan Labor Watch (JLW), cuma günü yayınlanan bir raporda, ülke ekonomisinin COVID-19 salgınının yankıları nedeniyle 2020’de 140.000 kişinin işini kaybettiğini belgeledi.

Mısır Maliye Bakanı yaptığı açıklamada, Mısır devlet bütçesinin 2020 yılında koronavirüs salgınının yankıları nedeniyle 370 milyar Mısır lirası (23.6 milyar dolar) zarara uğradığını duyurdu.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Ramazan ayı boyunca gerçekleştirilen insani yardım girişimleri kapsamında Mısır’a 46 metrik ton gıda içeren bir uçak gönderdi.

Egypt Today’in bildirdiğine göre, Mısır Cezaevi Kurumu, Sina Kurtuluş Günü münasebetiyle cumhurbaşkanlığı affı çıkarılmasının ardından 2.674 tutsağı serbest bıraktı.

Suudi Arabistan’daki Kral Fahd Petrol ve Madencilik Üniversitesi, tarihinde ilk defa kadın öğrencileri kabul edecek. Dünya genelinde petrol ve maden sektöründe çalışmak isteyen gençlerin sayısı hızla düşerken, Suudi Arabistan kadın öğrencileri eğiterek bu alandaki çalışan açığını kapatmayı hedefliyor.

ABD’nin Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking, Yemen’in iç savaşına son verilmesi için kapsamlı bir siyasi çözümü görüşmek üzere cuma günü Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman ile bir araya geldi. ABD’li diplomat ve Bin Salman, Yemen’deki son gelişmeleri ele aldı ve ülkelerinin krize siyasi bir çözüm bulmak için sarf ettikleri ortak çabaları gözden geçirdi.

Orta Doğu’da Bu Hafta isimli serimizi her pazar web sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Mert DEDECAN

Haftanın filmi, İranlı şair Füruğ Ferruhzad’dan çocuk ve yetişkin cüzzamlıların yaşadıkları bir bölgede geçen felsefik bir kısa film.

Haftanın şarkısı

Kaynakça

www.bbc.com

www.middleeastmonitor.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu