Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (04.04.2021)

Orta Doğu’da Bu Hafta

Süveyş Kanalı’nı günlerdir meşgul ederek dünya gündemine oturan Ever Given gemisi uzun çabaların ardından hareket ettirildi ve gemi kurtarılarak Süveyş Kanalı yeniden açıldı.

Süveyş Kanalı Otoritesi (SCA) Başkanı Usame Rabie, Mısır’ın kara kargo gemisi krizi için arayacağı tazminat miktarının 1 milyar doları geçebileceğini açıkladı.

Ürdün Prensi Hamza bin Hüseyin ‘ev hapsine alındı. Ürdün’ün eski veliaht prensi, eleştirmenlere yönelik baskının bir parçası olarak ev hapsine alındığını söyledi. Avukatı tarafından BBC’ye aktarılan bir videoda, Kral Abdullah’ın üvey kardeşi Prens Hamzah bin Hüseyin ülke liderlerini yolsuzluk, beceriksizlik ve tacizle suçluyor.

İspanyol polisi, sürat teknelerinde Fas’tan İspanya’ya uyuşturucu kaçakçılığı yapmakla suçlanan 100 şüpheli çete üyesini tutukladı. İspanya’nın güneyindeki ve Fransa’daki baskınlarda 5.270 kg esrar bulundu.

Tunus’ta ve Irak’ta eylemler

Tunus polisi, daha fazla iş fırsatı talep eden protestoculara göz yaşartıcı gaz kullandı. Polis, bir hükümet binasına saldırmaya çalışan göstericileri dağıtmak için harekete geçtiğinde, güneydeki Tataouine kentinde çatışmalar çıktı.

Bu protestoların sebeplerinden bir tanesi Tunus’taki gençlerin üçte birinin işsiz olması. Protestocular, hükümeti petrol ve altyapı projelerinde istihdam yaratma taahhüdünden 2017 yılında geri dönmekle suçluyor.

Iraklı protestocular perşembe günü, yakın zamanda onaylanan federal bütçedeki iş fırsatlarıyla ilgili hükümlerin çıkarılmasını protesto etmek için Dhi Qar vilayetindeki (güney) üç petrol tesisini kapattılar.

İsrail’in Fas’taki diplomatik misyonu başkanı, İsrail ve Fas kurumlarının dün ekonomi ve eğitim alanlarında işbirliğini artırmak için iki anlaşma imzaladığını söyledi. Bakanlar, anlaşmanın İsrailli ve Faslı öğrencilere daha iyi eğitim ve iş fırsatları sağlayacağını kaydetti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal Bin Farhan El Suud perşembe günü yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesinin “bir bütün olarak bölgeye muazzam faydalar sağlayacağını” söyledi. CNN ile yaptığı röportajda “Bu [normalleşme] ekonomik, sosyal ve güvenlik açısından son derece yararlı olacaktır.” dedi.

Times of Israel’in bildirdiğine göre, Bölgelerdeki Hükümet Faaliyetleri Koordinatörü Kamil Abu Rukun, Hamas’ın yaklaşan parlamento seçimlerini kazanması halinde İsrail’in “her şeyi durduracağı” konusunda uyardı.

Mısır Halk Seferberliği ve İstatistik Merkezi cuma günü Mısır nüfusunun 101.674.434’e ulaştığını duyurdu.

Suriyeli “Catman” Halep’ten 100 hayvanı kurtardı, şimdi merkez 1.000′ hayvana bakıyor. Suriye savaşı, 2015 yılında Alaa Al-Jaleel’i Halep’teki kedi barınağını kapatmaya ve kuzeye, muhaliflerin kalesi İdlib’e gitmeye zorladığında, yanına 100 civarında hayvan aldı ve orada yeniden açtı.

Mısır, Ürdün ve Irak’ın dışişleri bakanları, terörle mücadele için ortak çabaları artırma, Suriye krizine siyasi bir çözüm bulma ve Filistin sorunu da dahil olmak üzere bölgesel krizleri çözmek için siyasi pozisyonları koordine etme konusunda anlaştılar.

Reuters’ın bildirdiğine göre Birleşmiş Milletler, uluslararası bağışçıları, COVID-19 salgınının ortasında on yıllık bir iç savaştan kaçan Suriyelilere yardım etmek için 10 milyar dolara kadar yardım sözü vermeye çağırdı ve insani yardım ihtiyacının hiç bu kadar büyük olmadığını söyledi.

Tarihte Bu Hafta Orta Doğu’da

1979 – Ruhullah Humeyni, İran İslam Cumhuriyeti’ni ilan etti.

Orta Doğu’da Bu Hafta isimli serimizi her pazar web sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Mert DEDECAN

Haftanın şarkısı

Haftanın Filmi

https://www.youtube.com/watch?v=hjLVCiAtvls

Kaynakça

https://www.bbc.com/news/world/middle_east

https://www.middleeastmonitor.com/

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu