Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (21.03.2021)

Orta Doğu’da Bu Hafta serimizde bugün sizlere Orta Doğu’daki son gelişmeleri aktaracağım.

Suudi Arabistan’da Türk Okullarının Kapatılması

Suudi Arabistan’da bu hafta 5 şehirde Türkçe eğitim veren okullar krallık tarafından kapatıldı. Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi ise kararın tamamen siyasi olduğunu teamüllere uymayan keyfi bir karar olduğunu belirtti.

Suriye’de Fırat Kalkanı Harekatı Bölgesine Saldırılar

Türkiye Devleti’nin kontrolündeki Suriye’nin Cerablus ve El Bab vilayetlerinde balistik füzelerle saldırı gerçekleşti. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Suriye’de Rejim kontrolünde bulunan Halep’teki Kuveyris Havaalanı’dan ateşlenen ÇNRA ve balistik füzeler, kuzeydeki Cerablus ve El Bab ilçelerindeki sivil yerleşim yerleri ile akaryakıt tankerlerinin park noktalarını hedef almıştır.” denildi. Saldırılarda ölen ya da yaralanan olmadı.

Öte yandan Suriye devlet ajansı SANA, hava savunma sistemlerinin başkent Şam üzerinde İsrail’den atılan füzelere karşılık verdiğini bildirdi.

Esma Esad’a Savaş Suçu Soruşturması

Londra merkezli Uluslararası adalet odaları “Guernica 37” tarafından yapılan açıklamada İngiliz polisinin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın eşi Esma Esad hakkında ”on yıl boyunca süren iç savaşta terör eylemlerini kışkırttığı ve teşvik ettiği” iddialarına yönelik bir ön soruşturma başlattığı ve bundan dolayı Esad’ın İngiliz vatandaşlığını kaybedebileceği kaydedildi.

Suriye Savaşı’nın 10. Yılında savaşın en net izlerini çocuklar taşıyor. Yaptıkları çizimlerle savaşı anlat çocuklardan biri yapmış olduğu çizimi anlatırken “Benim çizimim yıkımı gösteriyor. Suriye yok edildi, yerinde hiçbir şey yok ” diyor.

https://www.lemonde.fr/international/article/2021/03/13/mon-dessin-montre-la-devastation-la-syrie-est-detruite-plus-rien-n-y-est-a-sa-place_6073014_3210.html

Suudi Arabistan Göçmen İşçi Politikasını Değiştiriyor

Suudi Arabistan’ın, geçtiğimiz Kasım ayında duyurduğu “kafala” sistemini iyileştirme sözü vermişti. Buna göre gurbetçi işçiler, iş hareketliliğinden ve bir işverenin iznine gerek olmadan Krallığa girip çıkma özgürlüğünden yararlanabilecekler.

Yeni koşullar, göçmen işçilerin eski işverenlerinin onayına gerek kalmadan iş sözleşmelerinin bitiminde başka işlere geçmelerine izin verecek hükümleri içeriyor.

Umman ClubHouse’ı Yasaklıyor

Umman, sesli sohbet telefon uygulaması Clubhouse’u yasakladı. Umman’ın telekomünikasyon düzenleme kurumu “uygun lisans olmadan çalıştığı için uygulamayı yasakladığını” söyledi.

Filtrelenmemiş ve görece düzenlenmemiş görüşmeler içeren popüler mobil uygulama, son zamanlarda Orta Doğu’da yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştı.

Lübnan’daki Suriyeli Mültecilerin Eylemi

Lübnan’ın Ein El-Hilweh mülteci kampındaki Filistinli mülteciler dün UNRWA ofisinin önünde yaşam koşullarının kötüleşmesine karşı protestolar düzenledi.

Protestoya katılan mültecilerden biri, etin artık zaten ulaşılamaz bir şey haline geldiğini vurgulayarak, kamptaki pek çok ailenin yiyecek ekmeği bile olmadığını söyledi.

Göstericiler, sahadaki durumun düzelmemesi halinde önümüzdeki haftalarda daha fazla protesto düzenleneceğini belirterek, ülkedeki koronavirüs salgınıyla durumlarının daha da kötüye gittiğini de sözlerine ekledi.

Filistinde İlk Kadın Siyasi Üye

Hamas, dünya üzerindeki imajını iyileştirmek ve liderlik yapısının ataerkil yönünü törpülemek amacıyla, kurulduğu 1987 yılından bu yana ilk kez 14 Mart’ta bir kadını siyasi bürosuna üye olarak atadığını açıkladı.

64 yaşındaki Jamila al-Shanti, Hamas’ın 15 üyeden oluşan siyasi bürosuna üye olan ilk kadın oldu.

Filistinli Yönetmen Farah Nabulsi’nin Filmi The Present Oscar’a Aday

Filistinli bir adam olan Yusuf ve kızı, karısına evlilik yıldönümleri için bir hediye almak istiyor ve basit bir alışveriş gezisi planlıyor; fakat bu süreçte İsrail kontrol noktalarını, barikatları ve askerleri geçme mücadelesi anlatılıyor.

Filistin’de Aşılamalar

Batı Şeria’daki Filistinliler, 3 milyona yakın bir nüfus için DSÖ’den yaklaşık 60.000  COVID19 aşısı alacak.

İsrail, İsrailliler için aşılara başladıktan 2 ay sonra, ülkede çalışan Filistinlileri ve yasadışı yerleşim yerlerini bu ayın başlarında aşılamaya başlamıştı.

Öte yandan nüfusunun büyük bir bölümünü aşılayan İsrail’de kutlamalar yapılıyor.

https://twitter.com/3Myriam1/status/1371552085687291906?s=20

Tarihte Bu Hafta Orta Doğu’da

1969 – Golda Meir, İsrail’in ilk kadın başbakanı oldu.

15 Mart 2011 – Suriye İç Savaşı başladı.

Orta Doğu’da Bu Hafta isimli serimizi her pazar web sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Mert DEDECAN

Haftanın Filmi

Kaynakça

www.middleeastmonitor.com

www.al-monitor.com

www.dhakatribune.com

www.rudaw.net

tr.sputniknews.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu