Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı XXXI (06.03.2021)

Aşı ve Kalabalıklar

AstraZeneca Fransa başkanı Olivier Nataf aşıyı savunurken güvenli ve çok etkili dedi. Başkana göre COVID19’a karşı AstraZeneca aşısının 6 milyon dozu mart ayı sonunda Fransa’ya teslim edilecek.

İçişleri Bakanı Jean Castex yetkililere geçen hafta sonundaki kalabalık Seine rıhtımlarının tekrar yaşanmasını görmekten kaçınmaları talimatını verdi.


Korona önlemleri kapsamında Paris’te Seine Nehri girişinde konumlanan polisler…

Hükümetin koronavirüs önlemlerine karşı düzenlenen Avignon’daki bir gösteride, göstericilerin, 2. Dünya Savaşı sırasında Yahudileri ayırt etmek için kullanılan yıldızlarla paralellik kurmak için üzerinde “aşılanmamış” kelimesi bulunan sarı bir yıldızı kullanmasının ardından tartışmalar yaşandı.

Gençlere Destek

İş arayan işsiz gençlere yönelik bir gelir açıklandı. Bu uygulama ilk olarak Ile de France bölgesi tarafından 18-25 yaş arası işsizler için başlatılacak. Bu kapsamda ücretsiz mesleki eğitime kaydolma karşılığında bu gelirin ayda 500 ila 670 Euro olacağını açıklandı.

Fransa Vatandaşı Tutsaklar

Fransa vatandaşı yaklaşık 120 kadın ve 300 çocuk, Daeş’in Suriye’de düşmesinin ardından Kürt yönetimi tarafından hapiste tutuluyor. Bu kişiler, eşleri ve babaları Daeş üyesi militanlardan oluşuyor. Baskılara rağmen ise Macron yönetimi bu kişilerin Fransa’ya geri getirilmesi konusunda şüpheli.

Tecavüz Suçlamaları

Eski bakan, eski senatör ve La Dépêche du Midi grubunun CEO’su Jean-Michel Baylet, 18 yaşının altındaki bir çocuğa tecavüz ve cinsel saldırı suçlamalarından yetkililer tarafından dinlendi.

2018’de Toulouse yakınlarındaki bir gece kulübü otoparkında 19 yaşındaki bir kadına tecavüz etmekle ve görüntüleri internette yaymakla suçlanan dört kişi, Haute-Garonne Ceza Mahkemesi tarafından 7 ila 10 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

Tarihi Bir Siyasi Olay Olarak Nicolas Sarkozy Bir Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

Eski cumhurbaşkanı pazartesi günü iki yılı ertelenmiş olarak üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. Nicolas Sarkozy Beşinci Cumhuriyet’in “gizli dinleme” olayında yolsuzluk, nüfuz ticareti ve savcılara rüşvet verdiği gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılan ilk eski Cumhurbaşkanı oldu. Nicolas Sarkozy ise “Bu bir haksızlık, sonuna kadar mücadele edeceğim ve gerçekler kazanacak.” dedi.

Fransa ve Türkiye Arasındaki Buzlar Eriyor

Son zamanlarda özellikle Doğu Akdeniz, Libya gibi jeopolitik konularda, ayrıca Hz. Muhammed’e yönelik karikatür krizlerinde ve islamofobi tartışmaları arasında ikili ilişkiler oldukça gergindi. Fakat bu hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Macron video konferans görüşmesi gerçekleştirdi.

Erdoğan tarafından yapılan açıklamalara göre görüşmede, ikili ve bölgesel ilişkilerin güçlendirilmesi, NATO üyesi iki ülkenin Avrupa’dan Afrika’ya barış ve istikrarı sağlayabileceği, terörle mücadelede dayanışma içerisinde olunması konuşuldu.

Öte yandan Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian: Ankara bize hakaret etmeyi durdurdu; ama somut adımlar bekliyoruz dedi.

Iraklı Mülteci Bir Kadın İngiltere’ye Geçmeye Çalışırken Bebeğini Kaybetti

Bu kadın, 2 Eylül’de Pas-de-Calais’de nehri geçme girişiminin eşiğindeyken 18 kişilik Iraklı bir grupla beraber polis tarafından yakalandı.

Ardından hamile olduğu anlaşılan kadın hemen hastaneye kaldırıldı fakat bebeği hayatını kaybetti. Sonrasında ise Ulusal Polis Genel Müfettişliği’ne sorumsuz davranışları nedeniyle şikayette bulunuldu ve soruşturma başlatıldı.

Evden Çalışma

BFM Business için yapılan Odoxa anketine göre, on gençten altısı evden çalışma konusunda zorlandıklarını söylüyor. Bu kişiler uzaktan çalışmayı yüz yüze çalışmaya göre daha verimsiz buluyor. Genel olarak Fransızlar ise evden çalışmaya %80 oranında sıcak bakıyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle yaygın bir şekilde genişleyen evden çalışma, sağlık krizinden bu yana beş Fransız’dan biri (%22) veya yaklaşık 11 milyon kişi tarafından deneyimlendi.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, “ayrılıkçı” faaliyetlerle ilişkili olduklarından şüphelenilen Müslümanlara ait 89 ibadethaneden ancak 17’sini yasal gerekçelerle kapatabildiklerini söyledi.

Roza Kebab ve Royal, Kebab-Frites.com tarafından yayınlanan son sıralamaya göre Fransa’nın en iyi kebap restoranları arasında yer alıyor.

Mert DEDECAN

Bir Musique

Kaynakça

www.cnews.fr

www.indyturk.com

www.bfmtv.com

www.leparisien.fr

www.lemonde.fr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu