Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı XXII (26.12.2020)

Fransa eski Yemen başkanının ailesini soruşturuyor.  Fransız Libération Gazetesi’nin bildirdiğine göre, Fransız Ulusal Mali Savcılığı (PNF) eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in ailesinin olası “zimmete para geçirme” ve “yasadışı kazançlar” hakkında bir ön soruşturma başlattı. Gazeteye göre 2005 yılından bu yana aile, Paris’in pahalı semtlerinde, Champs Elysees ve Arc de Triomphe yakınlarında birkaç milyon Euro değerinde daireler satın aldı.

Macron çiftinin 2017 yılında bir SPA sığınağında evlat edinilen köpeği NEMO, bu salı günü hayvanların terk edilmesine ilişkin farkındalığı artırmak için sosyal ağlarda yayınlanan bir videoda görüldü.

Emmanuel Macron’un Instagram’daki hesaplarında yayınlanan bu videoda, Fransa’da “Hikayem bir terk edilmeyle başlıyor (…) Benim gibi, her yıl 100.000 hayvan terk ediliyor.” diyor ve “Noel’de hayvan sahiplenin.” mesajıyla konuşmasını bitiriyor.

Yılbaşına doğru güncel covid-19 vaka rakamlarında çok fazla değişiklikler ve azalmalar yaşanmıyor. Yaklaşık 2 aydır kısıtlamaların uygulandığı ülkede perşembe günü 21.634 yeni vaka görüldü. 290 kişi ise hayatını kaybetti.

En son Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Covid’e yakalanmış ve kendisini hemen karantinaya almıştı. Fakat durumunun iyiye gitmesinden sonra doktorlarında onayıyla yılbaşını Başkanlık Sarayı’nda kutlayabilecek.

Covid-19’a karşı kitlesel aşılama, Seine-Saint-Denis’deki René-Muret Hastanesi’nin uzun süreli yatış ünitesinde yarın başlanacak.

Virüs ve önlemler gölgesinde bu yıl da Miss France düzenlendi. Normandiya bölgesinden 23 yaşındaki Amandine Petit 2021 yılında Fransa’nın yeni Güzellik Kraliçesi seçildi. Kendisi bir sağlık kurumunda müdirelik yapıyor.

Aile içi şiddete müdahale ederken ve bir kadına yardım etmeye çalışırken, salı akşamı Saint-Just’da üç jandarma öldürüldü birisi ise yaralandı. Olayı soruşturan savcı, “savaş sahnesinden farkı yok” dedi.

Geçen ay maske takmayan bir kişiye polisin uyguladığı şiddet Fransa genelinde “polis şiddetine” karşı bir eylem sürecini başlatmıştı. Olayın ardından 3 polis gözaltına alınmıştı. Bu hafta ise bu polislerden2 tanesi salıverildi. Polis şiddetine maruz kalan müzik yapımcısı ise “Devletten böyle bir iyiliğe neyin sebep olduğunu anlamadığını” söyledi.

LeParisien’de çıkan habere göre İslamcılar Sarı Yelekliler’in 1. Perdesi Sırasında Soygun Planladılar.  Sarı Yelekliler protestolarıyla ilişkili kargaşadan yararlanmayı uman, cihatçı davayı finanse etmeyi amaçlayan dört radikal grup, 17 Kasım 2018’de bir soygun projesi düzenledikleri için Paris Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

18 Aralık Dünya Göçmenler Günü nedeniyle ülke genelinde kaçak işçiler için gösteriler düzenlendi. Başkent Paris’te düzenlenen gösteride yürüyen göstericilere Sarı Yelekliler’den de destek geldi. Fransa’da oturma ve çalışma izni olmayan tüm sığınmacıların sesini duyurabilmek amacıyla başkent Paris’te toplanan göstericiler, Fransa Anayasa Konseyi binası önünde toplanarak göç sırasında hayatını kaybeden sığınmacıların anısına yürüyüş düzenledi.

Koronavirüs önlemleri kapsamında sinema salonları kapalı buna karşılık kiliseler açık. Bu “absürd”lüğe Caen’de bir sinema salonu yöneticisi eskiden kilise olarak kullanılan ibadethane ’de sinema gösterimi düzenleyerek tepki gösterdi.

Birkaç Fransız kasabasında, bisikletten daha çok scooter kullanan yemek dağıtıcılarının gürültü kirliliği yerli halkın tepkisini çekiyor.  Saint-Ouen’de, mahalle sakinleri birkaç aydır bu scooter teslimatçılarının gürültü kirliliğini kınadılar. Belediye binası sorunu ele aldı ve teslimat platformlarıyla bağlantılı olarak yeni kurallar koymak istiyor.

34 yaşındaki Fransız Romain Vandendorpe Pediatrik kanserle mücadeleye dikkat çekmek amacıyla buza dalma dünya rekorunu kırdı. Kendisi boynuna kadar buz küpleriyle dolu pleksiglas kabininde 2 saat 35 dakika 43 saniye kalarak rekoru egale etmiş oldu.

Eski Çevre Bakanı Ségolène Royal 2022 Cumhurbaşkanlığı seçimleri için şimdiden adaylığını koymaya niyetli görünüyor. “Bir kadının Başkan olmasının zamanı geldi.” diyen Royal, “Bu göreve ben hazırım.” dedi.

Noel arifesinde, İçişleri Bakanı Gérald Darmanin tedbirlerin arttırılması için çağrıda bulundu. Noel tatillerinde perşembe ve cuma günleri özellikle ibadethanelerin güvenliğinin gözetiminin önemli ölçüde güçlendirmelerini valiliklere iletti.

Çarşamba günü Ligue 1’de Strasbourg’a (4-0) karşı galibiyetten sonra, Paris Saint Germain teknik direktörü Thomas Tuchel yönetim tarafından görevden alındı. Alman teknisyen, sözleşmesinin bitiminden altı ay sonra işten çıkarıldı. Bunun sebebi olarak ligde alınan çok parlak olmayan sonuçlar gösterilebilir.

Yeni teknik direktör ise eski PSG defans oyuncusu, 5 yıldır İngiltere’nin Tottenham Hotspur takımını yöneten Mauricio Pochettino oluyor.

https://twitter.com/CapaMagMoments/status/1339216051704360961?s=20

Mert DEDECAN

Kaynakça

www.afp.com

www.bfmtv.fr

www.telerama.fr

www.leparisien.fr

tr.sputniknews.com

www.cnews.fr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu