Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta (7.11.2021)

Orta Doğu’da Bu Hafta (7.11.2021)

Tunus’ta Siyasi Rakibe Tutuklama

Tunus mahkemesi, mevcut Cumhurbaşkanı Kais Saïed’in güçlü bir rakibi olan eski Cumhurbaşkanı Moncef Marzouki hakkında tutuklama emri çıkardı.

Bay Marzouki’ye yönelik suçlamaların ne olduğu belli değil.

Başkan Kais Saïed, rakibinin darbe ve anayasa ihlali olarak nitelendirdiği parlamentoyu askıya almıştı.

Fas ve Cezayir Arasında Gerilim

Cezayir, pazartesi günü vatandaşlarının Batı Sahra’da bir drone saldırısında öldürüldüğünü bildirmek için Birleşmiş Milletler, Afrika Birliği ve Arap Birliği’ne mektup yazdı.

Cezayir dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, “Dışişleri Bakanı Ramtane Lamamra, uluslararası kuruluşlara hiçbir koşulda haklı gösterilemeyecek devlet terörünün ciddiyeti hakkında bilgi verdi” dedi.

Cezayir, Fas’ı, Cezayir’in güneyindeki Ouargla kentinden Moritanya’daki Nouakchott’a giden sürücüleri öldürmekle suçluyor.

Fas, Moritanya sınırına yakın tartışmalı Batı Sahra bölgesinde drone saldırısını gerçekleştirdiğini ne kabul etti ne de yalanladı.

Cezayir, “suikastın cezasız kalmayacağına söz verdi. Saldırı, Cezayir’in Fas üzerinden İspanya’ya doğal gaz ihracatını durdurduğu gün meydana geldi.

BM’den Türkiye’ye Mülteciler İçin Övgü

Üst düzey bir BM yetkilisi, Türkiye’nin dünyadaki herhangi bir ülkeden daha fazla dört milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yapma çabalarını “şimdiye kadarki en büyük operasyon” olarak nitelendirdi.

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Genel Müdür Yardımcısı Diene Keita, Anadolu’ya verdiği özel bir röportajda, “Türk hükümetini bu ülkedeki mülteciler için gösterdiği tüm çabalardan dolayı kutluyorum.” Dedi.

Öte yandan Türk Sahil Güvenlik birimleri, Cuma günü, İzmir ili açıklarında Türkiye karasularına geri itilen düzinelerce düzensiz göçmeni kurtardı.

https://twitter.com/middleasthetic/status/1456692478812299272?s=20

Diğer Gelişmeler

BM Mülteci Örgütü UNRWA çarşamba günü yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki Filistinli çocukların yarısından fazlasının son İsrail askeri saldırısının bir sonucu olarak umutsuzca zihinsel sağlık desteğine ihtiyacı olduğunu söyledi.

UNRWA Direktörü Thomas White, Gazze Şehri’nde gazetecilere verdiği demeçte, 9 bin 090 çocuğun psikolojik rahatsızlık ve şok belirtileri gösterdiğini söyledi.

Irak’taki Uluslararası Bağdat Tiyatro Festivali, sekiz yıllık bir aradan sonra çarşamba günü başladı.

Festival, başkentteki ünlü Al-Rasheed Tiyatrosu’nda “Tiyatro artık hayatı aydınlatıyor” sloganıyla başladı.

Cezayir Enformasyon Bakanı Ammar Belhimer çarşamba günü yaptığı açıklamada, Afrikalı gençlerin son zamanlarda Fransa’dan ellerini kıtalarından ve kaynaklarından çekmesini talep etmek için seslerini yükselttiklerini söyledi.

Belhimer, Cezayir Haber Ağı’na verdiği demeçte, “Afrikalılar, özellikle gençler, Fransa’nın kendi kıtalarından ellerini çekmesi talebine bağlılar” dedi.

Taliban salı günü, Afganistan’da döviz kullanımının tamamen yasaklandığını duyurdu.

Sürpriz hareket, Afganistan’ın en büyük askeri hastanesine, Kabil’in merkezindeki iki şiddetli patlamanın ardından silahlı kişilerce düzenlenen saldırıda, en az 25 kişinin öldürülmesi ve 50’den fazla kişinin yaralanmasından saatler sonra geldi.

Mert DEDECAN

Haftanın Şarkısı

Haftanın Filmi

Kaynakça

www.aljazeera.com

www.bbc.com

www.middleeastmonitor.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu