Fransa’nın NabzıSeriler

Fransa’nın Nabzı XVI (24.10.2020)

Koronavirüs Gündemi

Fransa bu hafta 20 binlere varan koronavirüs vakaları ile karşı karşıya kaldı. Çarşamba günü ise toplam ölüm oranı 262 olarak belirtildi. Bu sayı ile toplam vefat sayısı 34 bine ulaştı.

Son olarak perşembe günü ise, virüsün başlangıcından itibaren Fransa’da en yüksek vaka sayısı olan 41.000 vaka kaydedildi.

Kovid-19 testlerinin pozitif çıkma oranı ise yüzde 13,6’ya ulaştı.

Ülkede toplam tespit edilen vaka sayısı 1 milyon 369’a ulaştı.

Bu rakamlarla Fransa, İspanya’nın ardından vaka sayısında Avrupa ülkeleri arasında 2.sırada bulunuyor.

Öte yandan Paris’te sağlık çalışanlarına ve polislere 792 bin cerrahi maske taşıyan bir kamyon 2 kişi tarafından soyuldu. Bu iki kişi yakalanarak 15 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Fransa’yı sarsan olay: Öğretmenin Katledilmesi

Koronavirüs ile mücadele verirken tüm Fransa’yı sarsan vahim bir olay yaşandı.

Samuel Paty isimli öğretmenin boğazı kesilerek öldürülmesi 2015 Paris saldırılarında olduğu gibi birçok tartışmayı yeniden gündeme getirdi.

Olayların kronolojik sıralaması şu şekildedir:

5 Ekim tarihinde öğretmen Samuel Paty, ifade özgürlüğü ile alakalı bir ders esnasında Muhammed Peygamber’in karikatürünü gösterdi.

Ertesi günü 4. sınıfların dersinde de aynı karikatürü gösterdikten sonra, sınıfta bulunan bir kızın babası, öğretmenin kovulması için bir video çekip paylaştı; fakat o gün bu kız okulda bile değildi.

Ertesi gün bu genç kız okuldan atıldı ve babasına, derste Muhammet Peygamberin karikatürünün gösterildiğini, öğretmenin ise bunu görmek istemeyenlerin sınıftan çıkabileceğini söylediğini söyledi. Fakat kızın okuldan uzaklaştırılmasının sebebi disiplin suçlarıydı.

Olaydan sonra sinirlenen baba sosyal medyada bir mesaj yayınlayarak öğretmenin kovulmasını talep etti ve bu mesajın altına kendi numarasını ekleyerek talebine birçok destekçi bulmuş oldu.

Şu anda gözaltında bulunan İslamcı radikal militan Abdelhakim Sefrioui babanın bu mesajına destek vererek ertesi gün okul yönetimini ziyarete gitti ve öğretmene karşı bir dava açacaklarını duyurdu.

Kızın babası, ertesi hafta sosyal medyada öğretmenin ısrarla kovulmasını isteyen yeni bir video yayınladı. Bunun üzerine öğretmen, bu videolara karşı bir suç duyurusunda bulundu.

Karikatürün gösterilmesinden 2 hafta sonra ise, öğretmeni öldüren terörist okula gelerek, birkaç öğrenciye para verip öğretmenin kim olduğunu kendisine söylemelerini istedi. Ardından saat 17.00’da bu cinayeti gerçekleştirdi.

Olayın ardından soruşturmalar, ev baskınları devam etti ve Terör Savcısı Jean-François Ricard, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, öğretmeni öldüren saldırganın 18 yaşında Moskova doğumlu Çeçen asıllı Rus Abdulak Abuyezidoviç olduğunu açıkladı. Sosyal medyada videoları paylaşan baba ve aileden bazı kişiler ve Abdelhakim Sefrioui  gözaltına alındı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Sorbonne Üniversitesi’nde bir çok siyasetçi, bakan ve öğretmenin ailesinin katıldığı anma töreninde bir konuşma gerçekleştirdi. Macron, özgürlükleri savunmaya devam edeceklerini ifade ederek, karikatürlerden vazgeçmeyeceklerini dile getirdi.

Fransa’nın birçok ilinde anma törenleri gerçekleştirildi. Öte yandan Eyfel Kulesi çarşamba günü saat 20.00’da ışıklarını söndürdü.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 19 Ekim’de yaptığı açıklamada, Fransa İslamofobi ile Mücadele Kolektifi (CCIF) ile birçok dernek ve sivil toplum kuruluşunun ve bir caminin kapatılacağını duyurdu.

Aynı Bakan, devrimi ifade özgürlüğü namına, kralı, baştakileri eleştirmek için yaptıklarını dolayısıyla dine karşı da eleştirilerin bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini ve Muhammed Peygamber’in karikatürlerinin paylaşılmasının doğru olduğunu söyledi. Ayrıca ülkedeki marketlerde helal gıda ürünlerine özel reyonların bulunmasından rahatsız olduğunu belirterek, “Cemaatçilik böyle başlıyor.” dedi.

Öte yandan 18 Ekim günü Eyfel Kulesi yakınlarında 2 kadın bıçaklandı. Bıçaklanan kişilerden birinin başörtülü olması ve bazı tanıkların açıklamalarına göre bıçaklayan kişilerin “Pis Araplar” şeklinde ırkçı söylemlerde bulunmaları, öğretmen olayının toplumda yarattığı kırılmaları gösterir nitelikte. Polise göre ise tartışmanın başlangıcı, bıçaklayan kişilerin gezdirdiği ve bıçaklanan kişileri rahatsız eden köpekten kaynaklanıyor.

Fransa Çevre Bakanı Barbara Pompili, karbon salınımını azaltmak için ülkede hayata geçirilen ekonomik önlemler kapsamında, ağır vasıta ve spor arazi araçlarına ağır vergi uygulaması getireceklerini açıkladı.

Ayrıca Paris Belediye Başkanı Yardımcısı David Belliard, Paris’te bulunan otoparkların yarısını kaldıracaklarını duyurdu. Bu kapsamda Lüksemburg Bahçesi’nin 3 katı büyüklüğünde bir alan Parislilerin hizmetinde olabilecek.

Lille’de forma giyen Yusuf Yazıcı, perşembe günü oynanan UEFA Avrupa Ligi karşılaşmasında 3 gol birden atarak, Lille tarihinde bir Avrupa müsabakasında 3 gol atabilen ilk oyuncu oldu.

Dışişleri Bakanı Jean-Yves le Drian, ciddi bir siyasi krizin pençesinde olan Lübnan’da bir başbakan atamak için düzenlenen parlamento istişarelerinin arifesinde, Lübnan’dan yeni bir hükümete hızla geçilmesini istedi.

Sokağa çıkma yasağı nedeniyle iptal edilen gösterimleri telafi etmek için, Paris’teki MK2 sinemaları sabah 8’de indirimli bir fiyata ücretsiz kahvaltı ile gösterimler sunuyor.

Fransa’da en çok satan rap albümüne sahip olan rap grubu IAM bir albümle değil bir kitapla geri döndü. Akhenaton, Shurik’n ve arkadaşları anılarını  “Entre la Pierre et la Plume” (Taş ve tüy arasında) başlıklı bir koleksiyonda yayınlıyor.

Emily in Paris, Klişeler ve Abartılar ?

Netflix’te yayınlanan Emily in Paris dizisi, gerçekleri yansıtmadığı ve fazla klişeler bulundurduğu eleştirilerine maruz kalıyor. Amerika’dan Paris’e bir iş amacıyla gelen Emily, ilk olarak 5 garantöre ihtiyaç duymadan, son derece lüks manzaralı ve geniş bir Paris apartmanına yerleşiyor. Bu apartmanda ise komşusu, gastronomi şefi olan yakışıklı bir Parisli. Emily alışveriş yaparken tüm satıcılar güleryüzlü ve kibar ve Emily her zaman toplu ulaşım yerine taksiye biniyor. Fransızların tanışma esnasında öpüşmeleri meşhurdur, ama Emily her yerde ve her zaman ilk tanıştığı kişi ile tokalaşmak yerine öpüyor. Parisliler genelde asık suratlı ve stresli insanlar olarak bilinir; ama Emily’nin karşılaştığı herkes son derece sempatik…

Mert DEDECAN

Kaynakça

www.actu.fr

www.leparisien.fr

www.bfmtv.com

tr.sputniknews.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu