Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta (6.03.2022)

Orta Doğu’da Bu Hafta (6.03.2022)

Ukrayna Ortadoğu Arası

Ukrayna’daki şiddetten kaçan Arap öğrenciler kendilerini Polonya sınırında mahsur buldu. Hükümetleri tarafından terk edildiklerini söylüyorlar.

Polonya sınırına giderken 50 km yürüdüklerini, konsoloslukların ise evlerinde kalmaları gerektiğini belirtiyorlar.

İsrail tarafından 2017 yılında tutuklanan Filistinli bir aktivist olan Ahed Tamimi’nin eski bir videosu internette geniş çapta paylaşıldı ve bir Rus askerine karşı duran genç bir Ukraynalı kadının görüntüsü olarak yanlış bir şekilde sunuldu.

Kahire’deki konsolosluk yetkilileri perşembe günü yaptığı açıklamada, Mısır tatil beldelerinde mahsur kalan 20.000 kadar Ukraynalı turistin Avrupa’ya uçmasına yardımcı olmak için düzenlemelerin yapıldığını söyledi. Reuters’in bildirdiğine göre, birçoğunun Rus güçleriyle savaşmak için Ukrayna’ya gitmeye hazır olduğunu kaydetti.

İsrail İçişleri Bakanı Ayelet Shaked, hükümetinin Negev bölgesinde “Ukrayna’dan gelebilecek yeni Yahudi göçmenleri barındıracak” yedi ila on iki yeni yerleşim alanı kurma kararı alacağını duyurdu.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman, Suudi Arabistan’ın Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu duyurdu.

Belçika’dan Irak’a Yardım

Al-Quds Al-Arabi cuma günü bildirdiğine göre, Belçika hükümeti Irak’ın kurtarılmış bölgelerinde istikrarı yeniden kazanma programı için 1,4 milyon € (1.6 milyon $) ek kaynak sağladı.

Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu (UNAMI), Al-Quds Al-Arabi tarafından paylaşılan bildiriyi doğruladı: “Bu katkı, Belçika Krallığı tarafından kurtarılmış bölgelerde istikrarı yeniden kazanma programına sağlanan yedinci katkıdır.”

Yemen’de ve Suriye’de Yerinden Edilenler

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) perşembe günü yaptığı açıklamada, Yemen’deki yerinden edilmiş ailelerin yaklaşık üçte ikisinin herhangi bir gelir kaynağının olmadığını duyurdu.

UNICEF, yerinden edilen ailelerin yalnızca kötü koşullarda yaşamakla kalmadıklarını, aynı zamanda temel ihtiyaçlarını karşılamak için ciddi hizmet kıtlığı yaşadıklarını da kaydetti.

BM dün yaptığı açıklamada, yardıma muhtaç 14,6 milyon Suriyeli ve yerinden edilmiş yaklaşık 6,9 milyon Suriyeli olduğunu duyurdu. BM genel sekreteri sözcüsü, Suriye’nin “dünyada en fazla ülke içinde yerinden edilmiş kişiye (IDP)” sahip olduğunu söyledi. Stephane Dujarric, ayrıca temel hizmetlere “yüksek düzeyde ihtiyaç” ve “sınırlı erişim” ile karşı karşıya olduklarını da sözlerine ekledi.

Fas’ta İşsizlik

Yerel basında çıkan haberlere göre, Fas’ın Planlama Yüksek Komisyonu (HCP), ülkedeki resmi istihdam oranının 2021’de yüzde 39,7 olduğunu bildirdi.

Bu rakamlara ek olarak gençlerin yüzde 29’u eğitim, istihdam veya eğitimden yararlanmıyor.

Diğer Gelişmeler

Sektör yetkilileri ve Reuters’in bildirdiğine göre, İstanbul’un hazır giyim bölgesindeki tekstil ve deri eşya üreticileri, Moskova ve Kiev’deki müşterilerin geçtiğimiz hafta 200 milyon dolarlık siparişleri iptal etmesi nedeniyle Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin etkisini hissediyorlar.

Reuters’in bildirdiğine göre Avustralya, cuma günü Filistinli İslamcı grup Hamas’ın tamamını terör örgütü olarak listeledi ve hareketi siyasi ve dini şiddeti gün yüzüne çıkarmak olarak nitelendirdi ve Avustralya’yı ABD, Avrupa Birliği ve İngiltere ile aynı çizgiye getirdi.

BM Çocuk Hakları Komitesi, Fransa’nın Fransız çocukları Kürt kamplarında insanlık dışı koşullarda bırakarak haklarını ihlal ettiğini söyledi.

Mert DEDECAN

Haftanın Filmi


Haftanın Şarkısı

Kaynakça

www.bbc.com

www.middleeastmonitor.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu