Fransa’nın NabzıSeriler

Fransa’nın Nabzı VII ( 22.08.2020)

Paris Finalde

Çarşamba günü oynanan maçta Alman ekiplerinden Leibzig’i yenen Paris Saint Germain, tarihinde ilk defa Şampiyonlar Ligi’nde finale yükseldi. Maçın ardından birçok taraftar Paris sokaklarında ve meydanlarında kutlamalar yaptı. Maskesiz ve sosyal mesafe kuralına uyulmadan yapılan kutlamalar sağlık çevrelerinden büyük tepki aldı.

Tepkiler sadece sağlıkçılardan  gelmedi. Champs-Élysées (Şanzelize) Caddesi’nde yapılan kutlamalarda kalabalık bir grup ile polis arasında çatışmalar yaşandı. Bunun üzerine aşırı sağ partinin lideri Marine Le Pen yaşananları polise karşı ilkel saldırı olarak tanımlayarak hükûmeti suçladı.

Paris Belediye Başkanı Yardımcısı Anne Souyris ise pazar günü oynanacak final maçında Paris’in kazanması durumunda kutlamaların yasaklanmasını talep etti.

Marsilya Belediyesi ise enteresan bir karar alarak pazar günü Paris Saint Germain forması ve renklerini giymeyi yasakladı. Marsilya ile Paris arasında ki rekabetin iki takımın taraftar grupları arasında bir çatışmaya neden olabileceği düşüncesi ile bu karar alınmış.

Korona Gündemi

Fransa Devleti virüs nedeniyle ekonomik hasara uğrayan 560 bin şirkete toplamda 115,5 milyar avroluk kredi desteği sağlayacak.

Virüsün artması nedeniyle okulların açılıp açılmayacağı henüz netlik kazanmadı.

Paris Nice seferini yapan SNCF treninde bir yolcu maske takmayı reddetti. Ardından tren görevlileri yolcuyu bir durakta indirdi.

Yapılan bir ankete göre Fransızların çoğunluğu, virüse bağlı sağlık sorunlarından ve tehlikesinden, ekonomiye bağlı işsizlik gibi sebeplere nazaran daha çok endişeli.

Özel şirketlerde maske takılmasının zorunlu olması tartışılan konular arasında. Hükûmetin isteği maske takılmasının tüm şirketlerde zorunlu olması yönünde.

28 Ağustos 2 Eylül arası yapılacak olan sinema festivali “le festival d’Angoulême” sıkı kontrol altında maske takılarak ve rezervasyon yapılarak gerçekleştirilecek.

Marsilya’da bir grup vatandaş, valiliğin kamu düzenini ve şehrin sükûnetini bozan, ön kaldıran rodeocu motorculara yönelik önlem almaması ve tepkisiz kalması nedeniyle açtığı davayı kazanarak 10 bin avro kazandı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Lübnan’da geçici bir teknokrat hükûmet kurulmasını istedi. Aksi halde Lübnanlı siyasi elitlerin Fransa’daki mal varlıklarına el koyma ve bir takım yaptırımlarla uyardı.

Fransa genelinde bu yıl 146 kadın, eşleri, sevgilileri ya da eski eşleri ve sevgilileri tarafından öldürüldü.

İngiltere’ye geçmek isteyen 31 göçmeni taşıyan bir bot, Manş denizinde Fransız Sahil Güvenliği tarafından kurtarıldı.

Çevreci sivil toplum örgütü, 2 kamyona eşdeğer nitelikte satılmamış Carrefour ürünlerinin Mormal Ormanı’nda bir bölgeye atıldığını açıkladı. Bunu yapan sorumluların bulunması için bir soruşturma başlatıldı. Carrefour yetkilileri ise bu durumun kabul edilemez olduğunu bildirdi.

Yapılan bir araştırmada, Fransa’daki et fiyatları Avrupa Birliği genelinde pahalılık bakımından 3. sırada yer alıyor.

“Fransız Rap”inin baş isimlerinden, iki kardeş olan PNL, çıkardıkları 2. Albüm olan “Deux frères” ile de bir kez daha en çok satanlar listesinde başı çekerek “Disque de diamant”ın sahibi oldular.

Mert DEDECAN

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu