Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?Seriler

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? ( 23.08.2020)

Suriye’de üst düzey bir Rus general tuzaklanan bir bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti.

Kudüs sınır bölgesinde İsrail güvenlik güçleri bir Filistinli’yi öldürdü.

Öte yandan İsrail ordusu Gazze Şeridi’ne top atışlarıyla saldırdı.

Habertürk, Lübnanlı dünyaca ünlü yazar Amin Maalouf ile Lübnan’ın politik, ekonomik, sosyal yapısı, Beyrut patlamaları hakkında bir söyleşi gerçekleştirdi.

https://www.haberturk.com/video/haber/izle/amin-maalouf-haberturkte/691368

Lübnan, iki hafta önce Beyrut’ta meydana gelen yıkıcı patlamanın ardından koronavirüs enfeksiyonlarındaki artışı kontrol altına almak için iki haftalık kısmi sokağa çıkma yasağı uygulayacak.

Beyrut’ta patlama sonrasında ilan edilen olağanüstü hal ise uzatıldı.

BM mülteci ajansı BMMYK, Libya açıklarındaki ölümcül gemi enkazında beşi çocuk en az 45 göçmen ve mültecinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Libya’dan Avrupa’ya geçmek isteyen 300’den fazla kişi, bu yıl Akdeniz’de hayatını kaybetti.

Ayrıca İtalyan hükûmeti, ülkenin deniz sınırlarını güçlendirmesine yardımcı olmak ve Akdeniz’i küçük teknelerle geçen yüzlerce göçmeni durdurmak için Tunus’a 13 milyon dolar vereceğini açıkladı.

1979 yılında Mısır ile, 1994’te Ürdün ile ve geçen hafta körfez ülkelerinden bir ilk olarak Birleşik Arap Emirlikleriyle ilişkilerini normalleştiren İsrail Umman ve Bahreyn ile de masaya oturmak istiyor. Fas’ta sıradaki ülkeler arasında.  Sudan Dışişleri Sözcüsü ise İsrail ile barış anlaşmasını bekliyoruz dedi.

ABD Başkanı Trump ise BAE’nin F35 uçaklarını satın almak istediğini açıkladı.

İran ise bölgedeki İsrail karşıtlığını pekiştirmek anlamında İran karasularını ihlal ettiği gerekçesiyle BAE bandıralı bir gemiye el koyduğunu ve mürettebatı gözaltına aldığını açıkladı.

ABD saldırısında hayatını kaybeden eski Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’nin adı İran’ın yeni orta menzilli füzelerinin üzerine yazıldı.

Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanı Sarrac ve Katar Savunma Bakanı Atiyye ile bir toplantı gerçekleştirdi. Libya’da askeri kurumlar inşa edilmesi gündem maddelerinden biriydi.

Kuveyt, bu yıl maruz kaldığı likidite sorunu nedeniyle kasım ayından itibaren memur maaşlarını ödeyemeyeceğini açıkladı.

Rusya ve Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde İran’a yönelik silah ambargosunun uzatılmasını veto etti. İran Başkanı Ruhani ise Rusya ve Çin’e teşekkür etti.

Arsames adlı İranlı bir heavy metal grubunun üyeleri, “Şeytani” müzik yapmaktan 15 yıl hapis cezasına çarptırıldıktan sonra İran’dan kaçtı.

Danışman çocuk doktoru ve Gazze Yenidoğan Ağı (GNN) Başkanı Dr. Nabil Al-Baraqoun, sık sık yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle Gazze hastanelerinde yoğun bakım kuluçka merkezlerinde bakılan 120 yeni doğmuş bebeğin hayatının tehdit altında olduğu uyarısında bulundu.

Irak Dürüstlük Komisyonu (COI) Salı günü yaptığı açıklamada, 50 bakan ve 480 üst düzey yetkiliyi yolsuzlukla ve son iki yılda 4 trilyondan fazla Irak dinarının (3,3 milyar dolar) israf edilmesini önlemekle suçladığını söyledi.

Mert DEDECAN

Haftanın şarkısı Feiruz’dan

Haftanın filmi, Fafar Panahi’den Offside (2006)

İran’da kadınların stada girişlerinin yasak olduğu dönemde bir grup kadın taraftar erkek kılığına girerek stadyuma girmeye çalışır.


https://www.youtube.com/watch?v=D4y1aefww2Y&feature=emb_title

Kaynakça

www.bbc.com/news/world/middle_east

tr.sputniknews.com/ortadogu/

www.middleeastmonitor.com


İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu