Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?Seriler

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (27.09.2020)

Başbakan Netanyahu’nun, ülkenin “uçurumun kenarında” olduğu uyarısıyla İsrail, ülke çapındaki ikinci koronavirüs dalgasına karşılık tedbirleri sıkılaştırmaya hazırlanıyor.

Bu kapsamda parlamentonun onaylaması gereken yeni tedbirler, daha fazla işyerinin kapanmasına ve hareketin daha da kısıtlanmasına neden olacak.

Nitekim İsrail’de bir günde 59 kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. İsrail Sağlık Bakanlığı, bunun şubat ayından bu yana kaydedilen en yüksek sayı olduğunu açıkladı.

Fransa’daki bir mahkeme, eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin 2007’deki seçim kampanyasını finanse etmek için Libya’dan rüşvet aldığı yönündeki iddialarla ilgili soruşturmanın reddedilmesi talebini reddetti.

Cezayir’deki bir mahkeme, eski Cumhurbaşkanı Abdelaziz Buteflika dönemiyle bağlantılı yüksek profilli bir yolsuzluk davasında milyarder bir ailenin dört üyesini uzun süreli hapis cezalarına mahkum etti.

Suudi Arabistan’da 4 ekimden itibaren 6.000’e kadar Suudi vatandaşının her gün umre yapmasına izin verilecek.

ABD, İran’a yeni yaptırımlar uyguladı. Bu kapsamda ABD Başkanı Donald Trump, yabancı hükümetleri ve şirketleri İran’a silah satmaları halinde ekonomik cezalara çarptırabileceği bir idari emir yayınladı.

Avrupa Birliği, BM’nin Libya’ya silah ambargosunu ihlal ettiği gerekçesiyle üç şirkete yaptırım uyguladı.

Web tabanlı video konferans platformu Zoom, San Francisco Eyalet Üniversitesi tarafından düzenlenen ve Filistin direniş ikonu Leila Khaled’in konuk konuşmacılardan biri olacağı bir web seminerini iptal etti.

ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman, geçtiğimiz günlerde İsrail ile ABD sponsorluğunda tarihi bir barış anlaşması imzalayan Birleşik Arap Emirlikleri’nin altı veya yedi yıl boyunca Amerikan F-35 hayalet savaş uçaklarını almayacağını söyledi.

İsrail güçleri, Batı Şeria’nın işgal altındaki Tulkarm kentinde bulunan bir köyde, aynı zamanda konut olarak da hizmet veren bir düğün salonunu yıktı.

Reuters’in haberine göre, Fransa Dışişleri Bakanı, çarşamba günü, uluslararası ortakları Lübnanlı siyasi güçler üzerindeki baskıyı artırmaya çağırdı ve reformlar başladığında hayati önem taşıyan mali yardımın geleceği konusunda bir kez daha uyardı.

Geçtiğimiz birkaç ay içinde Cezayir, göçmenler için Avrupa’ya doğru ana çıkış noktası haline geldi. Hafta başından beri Cezayir’in batısından İspanya’nın doğu kıyılarına yasadışı göçmen ve mülteci taşıyan 20’den fazla tekne geldi.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Libya Sahil Güvenliği’nin denizde 119 sığınmacıyı taşıyan bir tekneyi yakaladığını duyurdu.

Mısır’daki gelişmeler

Mısır vatandaşları, yönetimi boyunca Al-Sisi Hükümeti’ni, siyasi tutuklulara sistematik işkence, yargısız infazlar ve ülke çapında evlerin yıkılması dahil olmak üzere insan haklarını kötüye kullanmakla suçlayarak hafta boyunca eylemlerini sürdürdü.

Mısır Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Tarık El-Molla dün Doğu Akdeniz bölgesinde bölgeyi gaz endüstrisi için küresel bir merkez haline getirebilecek 320 trilyon metreküp gaz keşfedildiğini açıkladı.

Mısır’ın Damietta ilinde aynı ailenin dört üyesi, yakınlarından birinin düğününe katıldıktan günler sonra koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Öte yandan Mısır, Almanya’dan dördüncü deniz altısını almaya hazırlanıyor.

Mert DEDECAN

Haftanın şarkısı

Haftanın filmi, Lübnan’da Filistinli bir mülteci ve Lübnanlı bir vatandaş arasında geçen bir hakaret olayının ülke geneline yansıyan sonuçlarını etkileyici bir üslupla anlatan The Insult.

Kaynakça

https://www.bbc.com/news/world/middle_east

www.middleeastmonitor.com

www.tr.sputniknews.com

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu