Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (27.06.2021)

Orta Doğu‘da Bu Hafta

İsrail’de yeniden maske zorunluluğu

Çok hızlı bir şekilde halkının çok büyük kesimini aşılayan ve hem açık hem de kapalı alanlarda maske takılması zorunluluğunu kaldırılan İsrail’de günlük vakaların 100-200 civarına yükselmesi nedeniyle kapalı alanlarda maske yeniden zorunlu hale getirildi.

İsrail dünyanın en gelişmiş aşı programlarından birine sahip ancak işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze’deki Filistinliler henüz bir aşı programı uygulanmadı. Öte yandan İsrail, cephedeki Filistinli sağlık çalışanlarını aşılamak için 5.000 doz Covid aşısı aktardığını söyledi.

ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi

Joe Biden, ABD’nin Afganistan’dan çekilmesini görüşmek üzere Afganistan Devlet Başkanı’nı makamında kabul etti. Beyaz Saray tarafından belirtilen hedefin Afganistan’ın “Amerikan topraklarına tehdit oluşturan terörist gruplar için bir daha asla güvenli bir sığınak haline gelmemesini” sağlamak için Kabil’deki hükümetle yakın çalışmak olduğu açıklandı.

COVIran aşısı

İran’ın Dini Lideri Hamaney yerel COVID aşısının ilk dozunu oldu.

COVIran Barekat aşısı üzerinde insan denemeleri aralık ayının sonlarında başladı ve yakın zamanda sonuçlanan denemelerin üçüncü aşamasının bir parçası olarak yaklaşık 24.000 gönüllü aşı oldu.

Aşı olduktan sonra Hamaney, “İran’da üretilen dışında bir aşı kullanmak istemedim. İnşallah yerli aşı üretilene kadar bekleyeceğiz dedim” açıklamasını yaptı.

Lübnan’da ekonomik krizin derinleşmesi

Akaryakıt eksikliği nedeniyle süpermarketler ve fırınlar yakında kapılarını kapatmak zorunda kalacaklarından korkuyorlar. Lübnan’da bu iki temel sektördeki sendikalar, Devlet tarafından sağlanan elektriğin kesintilerinin ardından tam hızda çalışan jeneratörleri besleyecek akaryakıt eksikliği nedeniyle, süpermarketler ve fırınların kapılarını kapatmak zorunda kalabileceği konusunda uyardı.

Reuters’in bildirdiğine göre, Lübnan’ın geçici başbakanı, benzin kıtlığının kötüleştiği bir ortamda, önceki 1.500 lira yerine 3.900 Lübnan lirası oranında akaryakıt ithalatını finanse etme önerisini bugün onayladı.

İran’da geçen sene düşürülen uçak

Ukrayna Uluslararası Havayolları’nın PS752 sefer sayılı uçuşu, 8 Ocak 2020’de Tahran’dan havalandıktan sonra iki füze tarafından vurulmuş ve düşürülmüştü. Uçaktaki 176 kişinin tamamı hayatını kaybetmişti.

Uçağın düşürülmesiyle ilgili Kanada hükümetinin raporu, bunun “önceden tasarlanmış” olduğuna dair hiçbir kanıt bulamadı, ancak İran’ın “tamamen sorumlu” olduğunu söyledi.

İran’ın yeni lideri

İran’da cumhurbaşkanlığı seçimlerini Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney’e yakın, katı bir din adamı olan İbrahim Raisi kazandı. Ağustos ayında göreve başlayacak olan 60 lider, görev süresi sona eren Cumhurbaşkanı Hassan Rouhani döneminde, kendisini yolsuzlukla mücadele ve İran’ın yaşadığı ekonomik sorunları çözme konusunda en iyi kişi olarak sundu.

Kendisi aynı zamanda ülke yargısının başı ve aşırı muhafazakar siyasi görüşlere sahiptir. Birçok İranlı ve insan hakları aktivisti ise onun 1980’lerde siyasi mahkumların toplu infazlarındaki iddia edilen rolüne dikkat çekti.

Suriye ve Suriyeli mülteciler

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen cuma günü, milyonlarca hayatı kurtarmak için Suriye’ye yardım mekanizmasının genişletilmesi gerektiğini vurguladı.

Öte yandan EUobserver raporuna göre Danimarka’da göçmen karşıtı söylemler yükselişte ve bu karşıtlık Suriyelilere karşı daha çok görülüyor. Son olarak parlamentoda mültecilerin Avrupa dışına yerleştirilmesine izin veren bir karar kabul edildi. BM ise Danimarka’nın tasarısına, mülteci haklarını aşındıracağı ve diğer AB ülkelerini de aynı şeyi yapmaya teşvik edeceği korkusuyla karşı çıktı.

Diğer gelişmeler

Birleşik Arap Emirlikleri kökenli Londra’da yaşayan insan hakları aktivisti, ölümcül bir trafik kazasının kurbanı olarak tanımlandı. 33 yaşındaki Alaa Al-Siddiq, pazar günü saat 20:20’de Oxfordshire’daki kavşakta bir BMW ile bir Land Rover arasındaki çarpışmada hayatını kaybetti.

Uluslararası Af Örgütü, ölümünün “insan hakları topluluğu için büyük bir kayıp” olduğunu söyledi.

https://twitter.com/middleasthetic/status/1408893366918647813?s=20

Uluslararası Af Örgütü MENA, Uluslararası İşkence Mağdurlarını Destekleme Günü’nde, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da en az 18 ülkede devlet gözetiminde işkence ve diğer kötü muamelelerin devam ettiğini unutmayalım mesajı yayımladı ve her ülkeden örneklerle bu çağrısını dile getirdi.

Mısırlı mucitler suda gidebilen araba icat ettiler…

Tunus Kızılayı’nın Medenin vilayetindeki yan organının başkanı Mongi Selim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ben Gardane sahili yakınlarında teknelerinin arızalanması sonucu 267 düzensiz göçmenin kurtarıldığını söyledi.

Uluslararası Af Örgütü, göçmen ve mültecilerin  işkence, kötü muameleye maruz kalması ve yasa dışı olarak Türkiye’ye geri itilmesi nedeniyle Yunan makamlarını kınadı. “Yunanistan: Şiddet, yalanlar ve geri göndermeler” başlıklı bir raporda, karada ve denizde yapılan bu geri göndermelerin bazen Yunan toprakları içinde bazen de 700 kilometreye kadar mesafede yakalanan insanları kapsadığını bildirdi.

Katar’ın 2022 Dünya Kupası organizasyon komitesi başkanı, düşük ücretli göçmen işçiler için koşulların iyileştiğini, ancak daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu ve Körfez Arap devletinin bunu yapmaya kararlı olduğunu söyledi.

2021 Küresel Barış Endeksi Toplumsal Güvenlik ve Güvenlik önlemlerine göre Katar, Orta Doğu’daki en güvenli ülkesi seçildi.

İsrail Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne (UNHRC) sunulan bir bildiriyi imzaladı ve Çin’i, BM uzmanlarının yaklaşık bir milyon Uygur’un ve diğer azınlığın kamplarda yasadışı bir şekilde alıkonulduğunu söylediği batı Sincan bölgesine bağımsız gözlemcilerin erişimine izin vermeye çağırdı.

Mert DEDECAN

Haftanın filmi

Haftanın şarkısı

Kaynakça

www.aljazeera.com

www.lorientlejour.com

www.france24.com

www.bbc.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu