Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?Seriler

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu? (13.09.2020)

Riyad’daki bir mahkeme pazartesi günü son kararını verdi ve yaklaşık iki yıl önce İstanbul’daki Suudi Arabistan konsolosluğunda Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine karışmaktan sekiz kişiyi hapse attı. Beşine 20 yıl hapis cezası verildi ve diğer üçüne yedi ila 10 yıl hapis cezası verildi. Sanıkların isimleri ise kamuoyuna açıklanmadı.

Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, mahkemenin kararını, cinayeti kimin planladığı ve emrini kimin verdiğiyle ilgili en temel soruları yanıtlamayan “adaleti alaya almak” olarak nitelendirdi.

UNHCR Turkey’in desteği ile hazırlanan, kapsamlı bir durum tespiti ve politika önerilerinden oluşan “Suriyelilerin Barometresi – 2019” Suriyelilerle uyum içinde yaşamın çerçevesi alt başlığıyla İngilizce, Türkçe ve Arapça olmak üzere yayımlandı.

www.unhcr.org/tr/yayinlar

Afganistan’da Kabil yönetiminin üst düzey yetkilisi olan Emrullah Salih’e bombalı saldırı düzenlendi. Emrullah Salih’in eline ve yüzüne aldığı yaralarla kurtulduğu patlamada 10 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Mısır’ın eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin ailesinin avukatları, en küçük oğlunun daha önce yetkililerin iddia ettiği gibi kalp krizi değil, “ölümcül bir madde” tarafından öldürüldüğünü gösteren bilgileri aldıklarını söyledi.

25 yaşındaki Abdullah Mursi, bir yıl önce 4 Eylül’de Mısır’ın başkenti Kahire’nin güneybatısındaki Giza’da bir hastanede hayatını kaybetmişti.

Tacizin belirli bir cezasının olmadığı İran’da kadınlar, karşılaştıkları cinsel taciz ve saldırıları anlattıkları bir sosyal medya kampanyası başlattılar. “Taciz” hashtagi ile Instagram uygulaması üzerinden yaşadıkları ve çaresiz kaldıkları olayları anlatıyorlar.

İran Kızılayı’nın çalışmasına göre İran’da kadınların %65’i ev içerisinde şiddet ve cinsel şiddete maruz kalıyor.

İranlı aktivist Maryam Shariatmadari, İran’da halka açık yerlerde başörtüsünü çıkardığı için iki kez tutuklandı ve ülkenin önde gelen türban karşıtı aktivistlerinden biri olarak bilinmeye başladı. Daha sonra İran İslam Cumhuriyetinin ülkedeki kadınlara başörtüsü dayatmasını sesli olarak eleştirdiği için bir grup kadınla birlikte hapis cezasına çarptırıldıktan bir yıl sonra 2018’de İran’dan kaçtı.

Bu hafta Denizli’de Türk yetkililer tarafından “vizesinin bittiği” gerekçesiyle gözaltına alındı ve geri gönderme merkezine götürüldü. Olayın duyulmasının ardından mülteci ve kadın hakları dernekleri Shariatmadari’nin serbest bırakılması için bir çok çağrıda bulundu. Çarşamba günü ise serbest bırakıldı.

Beyrut’un liman bölgesinde büyük bir yangın çıktı. Lübnan yönetimi, Beyrut limanındaki patlamadan bir ay sonra meydana gelen bu büyük yangına ilişkin soruşturma başlattı.

Nusret ise, 4 Ağustos’ta meydana gelen patlamanın kurbanlarına yardım etmek için Türk Kızılay’ı ile güçlerini birleştirdi. Bu kapsamda Nusret, Lübnan’daki patlama kurbanlarına 60 bin dolar bağışladı.

Fas polisi, intihar saldırıları planlayan Işid militanlarından oluşan bir ağı kırdıklarını söyledi. Tanca kenti ve Rabat bölgesinde düzenlenen eş zamanlı baskınlarda beş kişi tutuklandı.

Orta Doğu’nun üst düzey komutanı, ABD’nin birkaç hafta içinde Irak’tan askerlerinin üçte birinden fazlasını geri çekeceğini söyledi. Gen Kenneth McKenzie, gazetecilere verdiği demeçte, birlik varlığının Eylül ayında 5.200’den 3.000’e düşeceğini söyledi.

Libya’nın rakip yönetimlerinin delegeleri, iki tarafın ateşkes ilan etmesinden iki hafta sonra Fas’ta görüşmek üzere bir araya geldi. Fas Dışişleri Bakanı Nasser Bourita, Bouznika kasabasında toplantının açılışını yaparken, Fas’ın belirli bir gündemi olmadığını, Libyalılara onları bölen konuları görüşme şansı vermek istediğini söyledi.

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz işgal altındaki Batı Şeria’da 5.000 yeni yerleşim birimini onaylamaya çalışıyor.

Wadi Hilweh Bilgi Merkezi, İsrailli yetkililerin Kudüs kentinde Filistinlilere ait 51 yapıyı yıktığını söyledi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, körler için görsel yardım cihazları geliştiren İsrail’in OrCam Technologies şirketinin, kör veya görme engelli kişilere yardımcı olacak küresel bir proje için futbolcu Lionel Messi ile birlikte çalıştıklarını söyledi.

İsrail’in Kosova’yı bağımsız bir devlet olarak tanıması durumunda Sırbistan, büyükelçiliğini Kudüs’e taşımayacağını söyledi.

Mert DEDECAN

Haftanın şarkısı, kendinizi at üstünde gider gibi hissedeceğiniz,

Haftanın filmi, İran sinemasının son dönem çarpıcı filmlerinden

Kaynakça

www.bbc.com/news/world/middle_east

www.al-monitor.com

www.aljazeera.com

www.middleeasteye.net/fr

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu