Fransa’nın NabzıSeriler

Fransa’nın Nabzı X (12.09.2020)

Sarı Yelekliler

Sosyal medyadan örgütlenen Sarı Yelekliler, cumartesi günü Paris’te eylem yapmaya karar verdiler. Sarı Yeleklilere, maske karşıtları ve kapalı olan diskoteklerin patronları da destek verecek. Valilik ise şehrin belli yerlerinde toplanmayı yasakladı.

Eylemler sadece Paris ile sınırlı kalmadı. Lyon, Nantes, Marsilya gibi diğer büyük şehirlerde de polis ile çatışmalar yaşandı.

Eylemlerde 154 kişi tutuklandı, 27 kişi ise gözaltına alındı.

Öte yandan Sarı Yelekliler hareketinin önde gelen figürlerinden Jérôme Rodrigues, polisleri Nazilere benzetti. Bunun üzerine İçişleri Bakanı kendisine karşı bir suç duyurusunda bulundu.

İçişleri Bakanı Gérard Darmain, yeni “Güvenlik Planı” kapsamında Fransa sokaklarında daha fazla güvenlik güçlerinin bulunmasını diliyor. Macron hükümetinin 2017’de göreve gelmesinin ardından polis ve jandarma ekiplerinde bir artış gözlemlenmişti.

Pazar günü ise Fransa Doğacılık Federasyonu Paris’te çıplak bir şekilde, bisikletlerle eylem hazırlığında.

Rapçilerin Gündemi

PNL Rap Grubu’nun 2 kardeşinden biri olan Ademo, geçen hafta Paris’te uyuşturucu kullanımı, maske takmaması ve polise mukavemet etmesi nedeniyle gözaltına alındı. Ertesi gün ise serbest bırakıldı.

Moha la Squale isimli Parisli rapçi ise 3 kadın tarafından şiddet ve cinsel taciz sebebiyle suçlandı.

Marsilyalı rapçi Jul, 9 ekimde yaklaşık 50 kadar Marsilyalı rapçinin katılımıyla bir albüm çıkaracak. Albüm Akhenaton, Shurik’n, l’Algérino gibi eski isimlere bir saygı niteliğinde değerlendiriliyor.

Paris Seine-Saint-Denis banliyösünde 3 gün süreyle çeşitli gruplar arasında şiddet eylemleri devam etti. Yaralıların olduğu olayların ardından 40 kişi gözaltına alındı.

8 Eylül günü Hırvatistan ile maç öncesinde Fransa Milli Takımı’nın yıldızı Kylian Mbappé’nin koronavirüs test sonucu pozitif çıktı.

2 yıldır Fransız pastanecilerinin dile getirdiği talep bu sefer bir milletvekili tarafından seslendirildi. Bu talep baget ekmeğin UNESCO’nun dünya mirasına dahil edilmesi.

Yapılan bir araştırmaya göre birçok Parisli vatandaş daha az stres olduğu, alım gücünün daha yüksek olduğu ve evlerin geniş olduğu gerekçesiyle Lyon’a taşınıyor.

Fransa’nın en büyük market zincirlerinden biri olan Auchan, 1475 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.

Fransa araştırma şirketi l’Insee’nin son rakamlarına göre işsizlik oranı 9,5% seviyesinde.

Homofobiye karşı 45 şarkıdan oluşan bir albüm çıkarıldı. Fernandel, Angèle gibi sanatçılarında şarkıları olduğu albümün adı “Comme ils disent” (Dedikleri gibi). 1 avroya satılacak olan albümün gelirleri homofobi ile mücadele eden bir derneğe aktarılacak.

Fransa’da Netflix’in yayımladığı Cuties/Minnoşlar filmini eleştiren ve Netflix’i boykot etmeye davet eden paylaşımlar yapıldı. Eleştiriler küçük çocukların cinsel obje olarak sunulması üzerine yoğunlaşıyor.

Avrupa Birliği’nin Akdenize kıyısı olan ülkelerle yapılan toplantıda konuşan Emmanuel Macron, Türk halkı Erdoğan’dan daha iyisini hak ediyor dedi.  Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye karşı ortak bir tavır alması gerektiğini belirten Macron Türkiye’nin bir Nato müttefiki gibi davranmadığını söyledi.

Mert DEDECAN

Kaynakça

www.bfm.fr

www.leparisien.fr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu