Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Seçim Nabzı 95 (18.06.2022)

Fransa’nın Seçim Nabzı 95 (18.06.2022)

Seçimin İlk Turu, Kazananlar, Kaydebedenler, Oy Vermeyenler

Parlamento’da görev alacak 577 milletvekilini seçmek için gerçekleştirilen seçimler bakımından, seçim öncesi yapılan anketlerde Cumhurbaşkanı Macron liderliğindeki Ensemble (Birlikte) ittifakı ile aşırı soldan Jean-Luc Melenchon liderliğindeki NUPES ittifakı başa baş gidiyordu.

12 Haziran’da yapılan ilk turun ardından NUPES’in oy oranı yüzde 25,7 olurken Ensemble oyların yüzde 25,8’ini elde etti. Bu sonuçlarla; yarın düzenlenecek ikinci tur seçimleri sonrası Macron’un liderliğindeki Ensemble’ın 275 ile 310 vekil, NUPES’in ise 180 veya 210 vekil çıkarabileceği düşünülüyor. Macron’un ise mecliste çoğunluğu elde edebilmesi için en az 289 vekile ihtiyacı var.

Öte yandan, seçimlere katılım oranı tarihin en düşük seviyesinde. Parlamento seçimlerinin ilk turunda sandığa gitmeyenlerin oranı yüzde 52 oldu.

Çoğunluğunu NUPES adaylarının oluşturduğu 5 kişi ilk turda gereken oyları alarak vekil oldu.

2 ay önceki cumhurbaşkanı adaylarından, Réconquéte Partisi’nin lideri Eric Zemmour ise vekil olarak seçilme şansını kaybetti.

Pazar günü yapılacak ikinci tur öncesi ise aşırı sola karşı merkez sağın ve sağ partilerin birleşerek bir “Cumhuriyetçi Blok” oluşturması gündemde. Le Pen ve Zemmour ekibinin ne yapacağı ise sandıkta belli olacak ama aşırı solun, aşırı sağ kadar tehlikeli olduğu medyada sıklıkla vurgulanıyor.

NUPES ittifakına dışarıdan destek veren Yeni Antikapitalist Partisi’nin lideri Philippe Poutou ise: ”Macronculuk panik halinde ve sola karşı bir cumhuriyet bloğundan bahsediyor. Endişeye gerek yok. hep kazananların, sosyal adaletsizliğin, polis baskı ve şiddetinin cumhuriyetine karşı biz de anti liberal ve antikapitalist blok oluşturalım.” dedi.

Pazar gün yapılacak seçim öncesi ise Macron, imajını kuvvetlendirmek için Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gitti. Dolayısıyla Fransa içinde herhangi bir seçim programına katılmamış oldu.

Diğer Gelişmeler

Salı ve cumartesi günleri arasında Fransa’yı bir Sahra sıcak dalgası etkisi altına aldı, sıcaklıklar kavurucu oldu ve zirveler 40°C’yi geçti. Bazı bölgelerde ilkokullar tatil edildi.

Sayısız filme imza atan aktör Jean-Louis Trintignant, 91 yaşında hayatını kaybetti.

Mert DEDECAN

Bir Musique

Kaynakça

mediavenir

www.bfmtv.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu