Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?Seriler

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (05.07.2020)

Cezayir, Fransa’nın 19. yüzyılda Fransız sömürge güçlerine direnerek öldürülen 24 Cezayirli savaşçının kalıntılarını geri göndermek üzere olduğunu söyledi.

Bazı savaşçıların kalıntıları Pariste bir müzede sergileniyor.

Bilindiği üzere Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Cezayir’in sömürgeleşme ve sonrasında yaşanan bağımsızlık savaşında Fransa’nın tutumunu “insanlığa karşı suç” olarak nitelendirmişti.

Akdeniz’de bir teknede tehlike altında bulunan kırk yedi göçmen, SOS Méditerranée tarafından işletilen ve denizde sorun yaşayan göçmenlere yardım etmeye çalışan bir kurtarma gemisi tarafından kurtarıldı.

Libya’dan yola çıktıktan üç gün sonra İtalyan Lampedusa adasının güneyindeki sularda bu göçmenler kurtarıldılar. SOS Méditerranée çalışanları ise, kurtarılan 180 göçmeni taşıyan bir geminin İtalya ya da Malta’ya yanaşma izninin reddedildiğini söylüyor.

BM Dünya Gıda Programı Başkanı, Suriye’ye daha fazla yardım parası sağlanmadıkça kitlesel açlık veya başka bir kitlesel göç riskiyle karşı karşıya olunabileceğini söyledi.

Salı günü Brüksel’de düzenlenen bir bağış konferansı öncesinde konuşan başkan David Beasley, bir milyon Suriyelinin ciddi gıda güvensizliği yaşadığını ve bazılarının hayatlarını kaybetmek üzere olduklarını söyledi.

Öte yandan AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi ve Başkan Yardımcısı Josep Borrell, Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın AB desteği istiyorsa davranışlarını değiştirmek zorunda olduğunu söyledi.

Geçen hafta Belçika Parlamentosu’nun İsrail’in Batı Şeria’yı ilhak planlarını devam ettirmesi durumunda yaptırım tercihlerinin değerlendirilmesi talebine karşılık bu haftada Almanya , İngiltere ve Hollanda Parlamentoları İsrail’in bu ilhakı durdurmasına yönelik harekete geçilmesini söyledi.

Silah alımı konusunda Amerika’ya çok bağlı olan Suudi Arabistan, uzun zamandır yerli silah endüstrisi geliştirme eğilimindeydi. Bu kapsamda Riyad’da hükümet yetkilileri ve sanayi patronları arasında ciddi bir anlaşma imzalandı.

Arab News, futbolcu Mohammed Salah’ın memleketi Nagrig’e bir ambulans merkezi bağışladığını bildirdi. Merkezin 40.000 doların biraz altında olduğu ve kasabada 30.000 yerel sakinine hizmet vereceği söyleniyor.

Lübnan Hükumeti, ekim ayında kriz öncesi 1.500 lira olan 900 gramlık somun ekmeğin fiyatını %33 arttırarak 2.000 liraya çıkardı. Ayrıca Lübnan Elektrik Kurumu, ülkede yaşanan ekonomik kriz nedeniyle elektrik üretim ve dağıtımını durdurabileceği uyarısında bulundu.

Lübnan’ın IMF ile müzakere ekibinin üst düzey bir üyesi, kazanılmış çıkarların hükümetin ekonomik toparlanma planını zayıflattığını söyleyerek Maliye Bakanlığı Genel Müdürü görevinden istifa etti.

Iraklı yetkililer, şubat ayından itibaren virüsle mücadelede görev yapan 13 doktorun hayatını kaybettiğini açıkladı. Irak Doktorlar Derneği başkanı Abdulalameer al-Shimmary, 775 doktorun virüse yakalandığını söyledi.

Mert DEDECAN

Haftanın film önerisi, İran’ın underground müzik işlerine yoğunlaşan Bahman Ghobadi filmi. “Kimse İran Kedilerinden Bahsetmiyor”

Haftanın şarkısı Tahran Vocal Ensemble – Khaak-e Mehr Aeen

Kaynakça

www.bbc.com/news/world/middle_east

www.middleeastmonitor.com

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu