Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (01.08.2021)

Orta Doğu‘da Bu Hafta

Tunus’taki Darbe Sonrası Yaşananlar

Tunus’ta Nahda Hareketi ve Tunus’un Kalbi partilerine soruşturma açıldı. Tunus Asliye Hukuk Mahkemesi Başsavcısı Mohsen al-Dali, Tunus resmi basın ajansına bilgi verdi.

Mohsen al-Dali, Ennahda Hareketi, Tunus’un Kalbi partileri ve Tunus Yaşam Derneği hakkında “seçim kampanyasını dışarıdan temin etmek ve seçim kampanyasını finanse etmek için bilinmeyen fonları kabul etmek” suçlamasıyla soruşturma başlatıldığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Kais Saied’in milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldırmasının ardından milletvekilleri Yassine Ayari ve Maher Zaid gözaltına alındı.

Perşembe akşamı Tunus Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Kais Saied’in hükümet başkanı Hichem Mechichi ve geçici İçişleri Bakanı’nı görevden aldıktan sonra Ridha Gharsallaoui’yi İçişleri Bakanı olarak atadığını duyurdu.

Tunus Cumhurbaşkanı Kais Saied, Fas Dışişleri Bakanı Nasser Bourita ve Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtane Lamamra ile salı günü Kartaca’daki cumhurbaşkanlığı sarayında bir araya geldi.

Görüşmede, taraflar ikili işbirliği ilişkilerini güçlendirme ve “kardeş halklar”ın beklentilerini karşılama konusundaki kararlılıklarını yineledi.

Suudi Arabistan dün, mevcut koşulların üstesinden gelmek için Tunus liderliğine inandığını açıklarken, uluslararası toplumu zorlu sağlık ve ekonomik zorluklarla yüzleşmek için bu hassas dönemde Tunus’un yanında olmaya çağırdı.

https://twitter.com/middleasthetic/status/1421542707231592454?s=20

İran’daki Protestolar

Son haftalarda, haftalarca süren elektrik ve su kesintilerinin ardından İran genelinde protestolar devam ediyor.

İranlı protestocular, dün yetkilileri yabancı milis gruplarını desteklemek yerine su ve elektrik hizmetleri de dahil olmak üzere ülkenin altyapısını iyileştirmeye odaklanmaya çağırdı.

Devlet televizyonu, küçük bir grup dükkan sahibinin elektrik kesintilerini protesto etmek için Tahran’ın merkezindeki Jamhuri Caddesi’nde toplandığını, ancak “[bilinmeyen] bir grup insanın olayı siyasi kazanç için kullanmaya çalıştığını” söyledi.

Ayetullah Ali Hamaney, Huzistan eyaletinde su kıtlığı nedeniyle devam eden kriz hakkında kamuoyuna açıklama yaptı. Hamaney konuşmasında insanların şikayetlerini meşru olarak nitelendirdi.

Cuma günü, Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonu (UNAMA), Afganistan’ın batısındaki Herat eyaletinin başkentindeki karargahının “hükümet karşıtı unsurlar” tarafından saldırıya uğradığını duyurdu. İlk bilgilere göre olayda en az bir güvenlik görevlisi hayatını kaybetti.

Dokuz üst düzey üyeden oluşan bir Taliban heyeti, Çin’e iki günlük bir ziyarette bulundu. Heyet, Çin’in kuzeyindeki Tianjin kentinde Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi tarafından kabul edildi. Görüşmede tartışılan ana konuların ülkedeki barış süreci ve güvenlik sorunları olduğu bildirildi.

Filistin’de öldürülen çocuk

Filistin Sağlık Bakanlığı, Batı Şeria’da İsrail ordusunun ateşi sonucu yaralanan Filistinli bir çocuğun öldüğünü söyledi.

Bakanlık, 12 yaşındaki Muhammed el-Alami’nin babasıyla birlikte seyahat ederken göğsünden vurulması sonucu hayatını kaybettiğini söyledi. Muhammed, son günlerde İsrail güvenlik güçlerinin açtığı yaralardan ölen ikinci Filistinli çocuk.

Salı günü, İnsan Hakları İzleme Örgütü İsrail ordusunun Mayıs ayında Hamas’a karşı 11 gün süren bir savaş sırasında “görünüşe göre savaş suçu teşkil eden” saldırılar düzenlediğinden şüpheleniyordu.

Uluslararası İnsan Hakları Örgütü, İsrail’in üç hava saldırısını araştırdıktan sonra vardığı sonuçları yayınladı. Saldırılar için “yakınında belirgin bir askeri hedefin bulunmadığı” belirtildi.

Diğer gelişmeler

Çarşamba, Ayetullah Ali Hamaney, görev süresi sona eren Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve kabine üyeleriyle buluştu. Toplantıda, 2015 nükleer anlaşmasını canlandırmak için Viyana’da durdurulan müzakereler hakkında yorum yaptı. Dini lider, nükleer müzakerelerin çıkmaza girmesinden ABD’yi sorumlu tuttu.

Biden yönetimi Suriye’deki hapishanelere, Esad rejimi yetkililerine ve milis liderlerine yeni yaptırımlar getirdi. Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in açıklamasına göre, “Sekiz Suriye hapishanesi, bu tesisleri işleten kurumlardaki beş Esed rejimi yetkilisi, iki milis grubu ve iki milis lideri” yaptırıma uğradı. Hapishanelerden biri ciddi insan hakları ihlallerinden ve yargısız infazlardan suçlu bulundu.

Bir Rus yetkili, Rus sistemlerinin, Halep yakınlarındaki hava saldırılarında İsrail tarafından gönderilen füzeleri engellediğini söyledi. Fakat bu saldırılarda üst düzey Hizbullah ve İranlı savaşçıların öldürüldüğü bildirildi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve eşi 3.doz Biontech aşısı oldu. Bu da dünyadaki ilk örnek olarak biliniyor.

Birleşmiş Milletler, Lübnan’da dört milyondan fazla insanın temiz suya erişimini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi. BM kuruluşu tarafından Cuma günü yapılan açıklamada, “UNICEF, su pompalamanın çoğunun önümüzdeki dört ila altı hafta içinde ülke genelinde istikrarlı bir şekilde duracağını tahmin ediyor.” dedi.

Mert DEDECAN

Haftanın Filmi

Haftanın şarkısı

Kaynakça

www.middleeastmonitor.com

https://menaaffairs.com/

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu