Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı LXIII (30.10.2021)

Fransa’nın Nabzı LXIII (30.10.2021)

Fransa Sağı, Solu, Seçimler, Vaatler

Fransa aşırı sağa mı yöneliyor? Toplum “giderek daha az ırkçı” olsa da, siyaset bilimci ve aşırı sağda uzman Erwan Lecoeur, “Fransa’nın neredeyse %35, hatta %40’ı sağda olduğu izlenimi uyandırıyor.” diyor.

Bir araştırmaya göre, sol görüşlü seçmenler, ilk turda aşırı sağı engellemek için Emmanuel Macron’a kullanışlı, “emanet” oy vermeyi düşünüyor.

Devlet hastanesi kriziyle karşı karşıya kalan sol görüşlü adaylar, cumhurbaşkanlığı seçimine birkaç ay kala tekliflerini artırıyor. Bu kapsamda sağlık alanında sosyal politikaların arttırılması gündemde.

Boyun Eğmeyen Fransa Partisinin adayı Jean-Luc Mélenchon, halk çevrelerinin oylarına güvenerek cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna kalabileceğine inanıyor. Perşembe günü ise “En fakirlerin gidip oy kullanmaması zengin bir adamın hayalidir.” dedi. Ayrıca Jean-Luc Mélenchon, bir önleme kampanyası eşliğinde esrarın yasallaştırılmasından yana olduğunu söyledi.

Angèle: Albümü ve Belgeseli

Netflix perşembe günü yaptığı açıklamada, Angèle’nin 26 Kasım’dan itibaren platformunda özel olarak yayınlayacağı “kendisine benzeyen: spontane, komik, orijinal, otantik” bir belgeselin konusu olacağını duyurdu.

Belçikalı şarkıcı, yeni albümünden on gün önce vizyona girecek bu filmde hiç olmadığı kadar kendini tanıtacak.

Fransa’da Sağlıkçıların Durumu

Yaklaşık 1300 kadar hemşirelik öğrencisi istifa etti. Sağlık Bakanı bunun sebebini anlamaya çalışıyoruz dedi.

Öte yandan bir araştırmaya göre Fransa’da her 18 günde bir tıp stajyeri intihar ediyor.

Diğer Gelişmeler

Thomas isimli kişi Etik ve Hayvanlar Derneği adına bir mezbahada işe başladı ve 4 ay boyuncu gizli kamerayla içeride olanları çekti. Hayvanlara karşı gösterilen muamele ise basında oldukça yankılandı.

Samuel Paty’nin katilinin babası, oğlunun dünyadaki tüm Çeçenlerin ve Müslümanların onurunu savunmak için Paty’yi öldürmesinden “memnun” olduğunu söyledi.

Kumarhanede kumar oynamak ve araba borcunu ödemek için kamu fonlarını kullanmakla suçlanan eski sosyalist milletvekili Henri Cibrayel hakkında 6’sı ertelenmiş hapis cezası da dahil olmak üzere 18 ay hapis cezası istendi.

Fransız Katoliklerinin %66’sı, kilisenin küçükleri korumasına güvenmiyor.

Başlangıçta hükümet aşı kartı gösterme zorunluluğunu 31 Temmuz’a kadar uzatmak istiyordu. Senato ise bunun 28 Şubat 2022’ye kadar uzatılmasını kabul etti.

Lyon’daki École Normale Supérieure’de yürütülen soruşturmaya göre, 2017’den bu yana 9’u tecavüz olmak üzere 27 cinsel şiddet vakası yaşandı ve okul yönetimi sorunun önlemini almadığı için güçlü bir şekilde eleştiriliyor.

Philippe Demeestère isimli rahip Fransa’nın göçmenlere yönelik muamelesini kınamak için 11 Ekim’den beri açlık grevinde.

Paris akvaryumunda Cadılar Bayramı partisi hayvan hakları gruplarını kızdırdı, ancak akvaryum yetkilileri balıkları rahatsız etmeyeceğini söylüyor.

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her cumartesi sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Mert DEDECAN

Bir Musique

Kaynakça

mediavenir

www.bfmtv.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu