Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı 116 (28.01.2023)

Fransa’nın Nabzı 116 (28.01.2023)

Paris ve Evsizler

Paris’te 5 senedir 26 Ocak’ta “Dayanışma Gecesi” (La Nuit de la Solidarité) düzenleniyormuş. Bu yıl 6.sı gerçekleşti. Bu gecede 2000 gönüllü sokakta yaşayan evsizlere ulaştı ve onların ihtiyaçlarını yakından görerek daha güçlü şekilde aksiyon almak için hazır bulundu.

Fransa’da yaklaşık 300bin evsiz yaşamaktadır.

Geçen Haftaki Eylemler

Eylemlerin ardından, grev ve kitlesel gösterilerin devam edeceği sinyalleri geliyor. 31 Ocak için yeni eylem hazırlıkları başladı. Hatta Paris Belediyesi de dahil bazı belediyeler 31 Ocak’ta eylemlere destek amacıyla kapılarını kapatacak ve çalışmayacak.

Yeni Antikapitalist Partisi Başkanı ve eski Cumhurbaşkanı Adayı Philippe Poutou’da televizyonda yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi.

“Aralık 1995’teki gibi, hatta belki Mayıs 1968’deki gibi kitlesel bir harekete ihtiyacımız var. Emeklilik ve diğer konularda, kazanmak istiyorsak iktidar bizden korkmalı.

“Radikaller”, şiddet yanlısı insanlar olarak adlandırılanlar her zaman bizleriz. Ancak şiddetli, alaycı, kibirli, acımasız karşı reformlar yürüten bir hükümetle karşı karşıyayız. Bunlar karşısında seferber olmamız normal, kendimizi savunma durumundayız.”

Öte yandan Fransız halkının %64’ü geçen hafta ülke genelinde yapılan gösteri ve grevlerden yana olduğunu açıkladı. Fransız halkının %57’si bu eylemlerin “tek yol” olduğunu söyleyerek ülkenin bloke edilmesinden yana.

Fransa’da Et Tüketimi

Sığır yetiştiricileri federasyonu (FNB) çarşamba günü, Fransa’da yetiştirilen inek sayısındaki düşüşün Fransız sığır eti “kıtlığına” ve ithalattaki artışa yansıdığı uyarısında bulundu.

Eylemler, iş bırakmalar ve iklimsel tehlikeler karşısında, Avrupa’nın önde gelen sığır eti üreticisi  Fransa’daki sığır ve dana sürüsü altı yılda %-11 küçüldü.

Fransa’ya Göç

İçişleri Bakanlığı perşembe günü yeni göçmenlik rakamlarını açıkladı. Ukrayna’daki savaş nedeniyle Fransa 66.000 Ukraynalı mülteciyi kabul etti.

Öte yandan 2022’de Fransa’daki sığınma başvurularının bir önceki yıla göre %31,3 arttığını açıklandı.

Diğer Gelişmeler

Roanne savcısı, 6 yaşındaki kızına cinsel saldırıda bulunduğu iddia edilen kişiyi linç eden baba hakkında 6 ila 9 ay olmak üzere 2 yılı denetimli serbestlik cezası, 18 ay hapis ve esnek ceza talep etti.

Dünyada en çok dinlenen Fransız kadın şarkıcı olan Aya Nakamura son şarkısı DNK isimli son albümünü piyasaya sürdü.

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her hafta sonu sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Mert DEDECAN

Bir Musique

Kaynakça

www.bfmtv.fr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu