Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı 105 (1.10.2022)

Fransa’nın Nabzı 104 (24.09.2022)

Baget Fiyatlarında Artış

Enerji fiyatlarındaki ve hammaddelerdeki keskin artış arasında kalan bazı fırınlar, baget fiyatlarını artırmak zorunda kaldı. Son aylarda gözüken fiyatlardaki artış, ivmesini sürdürüyor. Son olarak bazı fırınlarda bir bagetin fiyatının 1.50 Avro olduğu gözlemlendi. Bu sebeple bagete ek olarak diğer unlu mamullerinde fiyatlarında artış görülüyor.

Hayat Pahalılığına Karşı Eylemler

29 Eylül’de Paris dahil birçok şehirde alım gücünün azalması sebebiyle eylemler vardı. Fransa’nın meclisteki sol bloğu NUPES’un lideri Jean Luc Mélenchon’da, rapçi Booba’yı yürüyüşe çağırdı.

Geçen başkanlık seçimlerinde de aday olan Yeni Antikapitalist Partisi lideri Philippe Poutou BFM TV’ye Bordeaux’da yapılan protesto esnasında açıklama yaptı.

Açıklamasında: ”Pahalı hayata karşı gelirlerimiz, emekliliğimiz üzerinde kazanç sağlamak istiyorsak Macron ve kapitalistlerin sosyal hareketlerden korkması şarttır. Sarı Yeleklilerin 10 gücüne bedel bir mobilizasyon, mücadele solu başlatmalıyız. “ ifadelerini kullandı.

Kravat Yerine Boğazlı Kazak

Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire geçen hafta bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada: Enerji tasarrufu kapsamında artık beni kravatla değil boğazlı kazakla göreceksiniz” demişti. Daha sonra bu açıklamasının tartışma yaratmasına istinaden bu açıklamadan pişman olduğunu belirterek istediğim gibi giyinirim dedi.

Sokak Lambalarının Telefonla Açılması

Enerjiden tasarrufun bir çok yöntemi Fransa’da deneniyor. France Bleu’nun bildirdiği gibi, Saint-Brieuc bölgesinde “Sokağımı aydınlatıyorum” uygulaması deneniyor. Akıllı telefonlarını kullanarak jignite.fr web sitesindeki bağlantı sayesinde, Saint-Michel bölgesinin on dört sokağında yürüyen sakinler, geçerken sokak ışıklarını açmak için telefonlarından bir tuşa tıklayabilecekler. Böylece gece boyu ya da kullanılmadığı zaman sokak lambaları açılmamış olacak.

Bira Şarap Karışımı

Paris’te bir işletme bira (bière) ve şarap (vin) karışımı sayesinde vière üretti ve müşterilere sunmaya başladı.

Kadın Olmayan Dergi Kapağına Eleştiri

Sinema dergisi Le Film français’in “amaç yeniden fetih” başlığıyla ön kapak fotoğrafı büyük tepki topladı. Yazı işleri personeli Twitter’da bir özür mesajı yayınladı. Bu fotoğrafta 7 ünlü Fransız erkek aktörünün gösterilmesi ve hiçbir kadın oyuncunun olmaması tepki çekti.

Diğer Gelişmeler

Dunkerque bölgesinde yaşayan, bebeğini camdan aşağı atan kadına 6 yıl hapis cezası verildi.

Ile-de-France bölgesindeki binalarda tekrarlayan asansör arızalarıyla karşı karşıya kalan bir dernek, kat tırmanmak için tekerlekli bir düzenekle sandalye oluşturdu.

Eski kız arkadaşının şiddet suçlamaları üzerine çarşamba günü polis tarafından gözaltına alınan rapçi Kaaris, perşembe günü serbest bırakıldı.

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her hafta sonu sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Mert DEDECAN

Bir Musique

Kaynakça

www.bfmtv.com

www.leparisien.fr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu