Politika-Tarih

Fransa Aşırı Solundan Bir Aday: Jean-Luc Mélenchon

Jean-Luc Mélenchon Kimdir?

Jean-Luc Mélenchon, 19 Ağustos 1951 doğumlu olup Fas’ın Tanca kentinde doğdu. Lionel Jospin Hükümeti’nde Eğitim Bakanı olarak görev alan Mélanchon, Fransız Senatosu’nun Esonne departmanında temsilci olarak yer aldı.

Troçkizm yanlısı Mélenchon‘un, Fransa’yı NATO’dan çıkarmayı hedefleyen bir çizgisi mevcut.

Mélenchon, Besonçon Üniversitesi’nden 1972’de felsefe eğitimi aldı. Ardından profesör ve gazeteci olarak çalıştı. 1976’da Sosyalist Parti’ye üye oldu. Eski Başbakan Lionel Jospin hükümetinde kısa bir dönem eğitim bakanı olarak görev yaptı.

2008’de “Sol Cephe“yi kurana kadar yukarıda da belirttiğim gibi Essonne Senatörlüğünü yaptı.

2009’dan bu yana Avrupa Birliği milletvekili olan Sol Parti veteranlarından Mélenchon Avrupa Birliği karşıtı fikirleriyle biliniyor. Ancak Mélenchon amacının “AB’yi yıkmak değil kurtarmak olduğunu, bunun için de kendisinin son şans olduğunu” savunuyor.

Şubat 2016’da temeli internet platformları üzerinde atılan “La France Insoumise” (Boyun eğmeyen Fransa Hareketi) hareketini kurdu.

Mélenchon, Cumhurbaşkanlığı seçimine üçüncü adaylığını koyuyor. Sol Cephe partisi ile 2012’de oyların yüzde 11’ini alarak dördüncü sıraya oturmuştu. Ardından seçim programını yeniden gözden geçirerek çevre ile ilgili planlarını daha öne aldı.

2017 seçimlerinde ise ilk turunda birçok sol grubun desteği ile aday oldu ve %19,58 oy alarak 4. sırada yer aldı.

Özel hayatıyla pek gündeme gelmeyen Mélenchon internet sitesinde :“Eğer beni seçerseniz First Lady’niz olmayacak zira bekarım, bu da demek oluyor ki cumhurbaşkanı olarak size daha az pahalıya patlayacağım.” ifadelerine yer verdi.

Ali Jean Çorakçı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu