Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı LXXI (20.11.2021)

Fransa’nın Nabzı LXXI (20.11.2021)

Sirklere Yasaklama

Fransa parlamentosunda görüşülen yasa teklifine göre sirklerde vahşi hayvan kullanımının yasaklanması gündemde. Bu kapsamda aslan, kaplan, ayı gibi hayvanlar sirklerde gösteri öznesi olmayacak. Yine yunus ve balinaların da kullanılmayacağı yasaya göre kürk çiftlikleri de yasaklanacak erler arasında.

Öte yandan sirk sahipleri de protestoya hazırlanıyor. Bir sirk sahibi, “Bu keyfi bir yasa çünkü bizim sirklerimizde kötü muameleye maruz kalan hayvan yok.” dedi.

Cinsiyetsiz Şahıs Zamiri : iel

Cinsiyetler için tanımlanan şahıs zamirine ek olarak nötr şahıs zamiri “iel”nin eklenmesi gündemi meşgul ediyor. 2010’ların başında doğan ve LGBTQ+ topluluğu içinde zaten yaygın olarak kullanılan bu yeni terim, son yıllarda daha görünür olma eğiliminde. Özellikle sosyal ağlarda, artık eylemci çevrelerle sınırlı değil ve giderek kamusal tartışmada gerçek bir yer alıyor.

Fransa’da “iel” bugüne kadar hiçbir basılı sözlükte bulunmadı. Ancak, birkaç hafta önce Le Petit Robert’in dijital baskısına girdi. Bu çarşamba günü Le Robert sözlüklerinin direktörü Charles Bimbenet bir basın açıklamasıyla bunu doğruladı.

Milli Eğitim Bakanı, “Sebebi ne olursa olsun dilimizi ezmemeliyiz.” derken First Lady Brigitte Macron, “Dilimiz oldukça güzel ve 2 şahıs zamiri iyidir.” dedi.

Eric Zemmour’un Londra Ziyareti

Henüz başkanlığa adaylığını açıklamamasına rağmen halen kampanya yürüten Eric Zemmour 19 ve 20 Kasım’da Londra’da olacak. Zemmour, Cenevre’ye, Marsilya’ya, Strasbourg’a ve belki de ilk toplantısını aralık ayı başlarında Paris’teki Zénith’te gerçekleştirmeden önce İngiltere başkentinde Fransız gurbetçilere hitap edecek.

Göçmen Kampı ve Decathlon’da Kano Satışının Yasaklanması

16 Kasım’da Fransa’nın kuzeyindeki Grande-Synthe’deki bir göçmen kampını polisler dağıttı.

Basında çıkan haberlere göre, Manş Kanalı’nı geçerek İngiltere’ye geçme umuduyla kampta en az 1.500 göçmen kalıyordu.

Ayrıca Calais’deki Decathlon mağazası, göçmenlerin Kanal’ı geçmek için kullanmalarını önlemek için artık kano satmayacak. Calais belediye başkanı ise bu kararı memnuniyetle karşıladı.

Fransa Milli Takımı

Fransa Milli Takımı Kazakistan’ı 8-0 yendi ve Katar’da gerçekleşecek 2022 Dünya Kupası biletini aldı. Antoine Griezmann maçta attığı penaltı golünün ardından 13 Kasım 2015’teki terör saldırılarının kurbanlarını giydiği t-shirtle andı.

Miss France 2022

Miss France 2022’nin tacı için yarışan 29 aday, resmi fotoğrafları için poz verdi.

https://www.bfmtv.com/people/miss-france-2022-decouvrez-les-photos-officielles-des-29-candidates_AN-202111180260.html

Diğer Gelişmeler

Ülkede bazı antidepresanların artan tüketimine rağmen, yaklaşık 10 Fransız’dan 8’i mutlu olduklarını söylüyor ve %57’si kişisel gelecekleri konusunda iyimser olduklarını düşünüyor.

Yüksek Sağlık Kurulu 40 yaşın üzerindeki kişiler için COVID19’a karşı 3. doz aşıyı öneriyor.

Her 10 Fransız’dan 6’sı sadece aşısız kişilerin karantinaya alınmasından yana.

Şiddet eylemi çağrısında bulunan 2 aşırı sağcı aktivist Montauban ve Gironde tutuklandı. Aramalarda her türden onlarca silah ve patlayıcıların bileşiminde kullanılan malzemeler ele geçirildi.

Orelsan bir hayli politik bulunan son albümü Civilisation’u çıkardı.

“Kölelik sınırındaki bir Çin fabrikasından ip Türkiye’ye gidiyor, kadınlar dokuyor yatay, dikey, buna çözgü ve atkı denir Yön Romanya, evet, kızların kıyafetlerimizi yapmak için birbirlerini öldürdüğü yer, evet”

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her cumartesi sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Mert DEDECAN

Bir Musique

Kaynakça

www.bfmtv.com

mediavenir

www.lci.fr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu