Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı LXIX (6.11.2021)

Fransa’nın Nabzı LXIX (6.11.2021)

Politik Gündem

Emmanuel Macron’un eski koruması ve güvenlik danışmanı Alexandre Benalla, 1 Mayıs 2018’deki göstericililere yönelik şiddet olayları ve diplomatik pasaportlarının hileli kullanımı nedeniyle biri kapalı olmak üzere 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Ülkedeki koronaya bağlı sağlık durumundan endişe duyan Emmanuel Macron, önümüzdeki salı günü Fransızlara seslenecek.

Merkel’e veda sırasında yaşanan duygusal anlar ve Macron’un sevgisi kameralara böyle yansıdı;

Eski cumhurbaşkanlarından François Hollande eğer aday olması halinde yapılan bir ankete göre 2022 seçimlerinde %2 bandında ilerliyor.

Ulusal Cephe, Fransızları Marine Le Pen’e oy vermeye ikna etmek için yeni kampanya görselleri başlatıyor. Bu kapsamda klasik temalara geri dönüş yapılıyor. Bu afişler arasında; “Fransızlara paralarını verin”, “Fransızlara ülkelerini verin” yer alıyor.

Calais Bölgesinde Göçmenler

Calais bölgesinde insani durum gerginken, son günlerde Manş Kanal’ını geçme girişimleri çoğaldı. Perşembe akşamı bir geminin çarptığı denizde bir göçmen hayatını kaybetti.

Öte yandan 48 saat içinde denizde yaklaşık 800 kişi kurtarıldı.

Pas-de-Calais’deki göçmenlere destek veren dernekler ile devlet görevlileri ve kolluk güçleri arasındaki gerilim yükseliyor. Bu sabah aktivistler Calais’teki bir kampın polis tarafından dağıtılmasını engellediler, ardından Utopia 56 üyeleri bölge konseyi başkanı Xavier Bertrand’ın toplantısını bloke ettiler.

Bu yıl 20.000’den fazla göçmen İngiltere’ye ulaşmak için Kanalı geçmeye çalıştı ve Calais’deki kamplar yetkililer tarafından sürekli olarak dağıtılıyor. Calais’te dernekler ve seçilmiş yetkililer çözüm bulmaya çalışıyor.

Hicap Tartışması

Avrupa Konseyi tarafından geçen hafta başlatılan çeşitlilik ve “başörtüsü özgürlüğünü” kutlayan bir kampanya, Fransa’da hararetli tartışmalara yol açtı ve bu kampanya salı günü Konsey tarafından geri çekildi.

Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal, Bakanlar Kurulu’nun çarşamba günkü raporunda, “Hükümete bu kampanya hakkında bilgi verilmedi.” dedi. “Sağduyuya rağmen yapıldı, çünkü dini özgürlük, dini bir sembolün fiili olarak tanıtımıyla karıştırılmamalıdır.” açıklamasını yaptı.

Paris ve Marsilya Rapçilerinin Buluşması

Fransızca rap dünyasında hareketlilik yaşanıyor. Haftalarca sık sık gizemli duyuruların ardından, Marsilya rapçisi Jul sonunda yeni etkinlik derlemesi Classico Organisé’i tanıttı.

En az 157 sanatçıyı bir araya getiren 30 parçalık devasa bir projede amaç Marsilya ve Paris’ten rapçileri aynı albümde bir araya getirmek, futbolun her zaman karşı karşıya getirdiği iki şehri uzlaştırmak ve şüphesiz geçen yılın zaferi olan Jul tarafından Marsilyalı rapçilerin bir araya geldiği albüm olan 13’Organisé ile aynı başarıyı elde etmek.

Eric Zemmour’un Faşist Gençleri

Aşırı sağcı bir grup olan ve muhtemel başkan adayına destek veren Gallicane isimli örgüt, salı günü Streetpress medyası tarafından yayınlanan bir soruşturmada açığa çıktı.

Batı Fransa’daki bir ormanda, asker kıyafetleri giymiş, kafası tıraşlı bir adam, Yahudilerin, Müslümanların ve siyahların ırkçı karikatürlerine silahla ateş ediyor.

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her cumartesi sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Mert DEDECAN

Bir Musique

Kaynakça

mediavenir

www.bfmtv.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu