Fransa’nın NabzıSeriler

Fransa’nın Nabzı XII (26.09.2020)

Vücudunun tamamen dövme ile kaplı olduğu ilköğretim ve anaokulu öğretmeni görenleri şaşırtıyor. Yöneticilerim, artık şikayet almamak için anaokuluna gitmemi istemiyorlar diyerek ekliyor.

Çin’in dev şirketi AliExpress Fransa’daki ilk butiğini Paris’te açıyor.

Fransa’da açılan bir soruşturmada BNP Paribas Bankası hedef alındı. Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH)’na göre Fransız bankası Sudan’da “insanlığa karşı suçlara iştirak etmekle” suçlanıyor.

STK’lar ve dokuz Sudanlı aktivist, bankayı Ömer el Beşir rejimini yerinde tutmaya yardım etmekle suçluyor.

Milli Eğitim Bakanı, sınıfa gelebilmek için “cumhuriyetçi bir tarzda” giyinmek gerektiğini ilan etmişti. Bunun üzerine Ulusal Milli Eğitim Yönetim Kadrosu Birliği (SNPDEN) Ulusal Sekreteri ise Bakan’ın açıklamalarını onaylarak, okullara plaja gider gibi gelinmemesi gerektiğini söyledi. Bunun üzerine bazı liseliler okullarına “plaja gider gibi” giyinip giderek bu açıklamaları protesto etti.

Mulhouse’da iki kadına etek giydiği için saldıran 18 yaşındaki kişi gözaltına alındı.

Bu saldırı, Strasbourg’un çok işlek bir caddesinde etek giydiği için birkaç erkek tarafından hakaret ve şiddetli saldırıya uğradığını iddia eden 22 yaşındaki Strasburglu bir kadının anlattığı hikayeden birkaç gün sonra meydana geldi.

Jul’un Bande Organisée şarkısı büyük bir etki yaparak 50 milyon dinlenme ile en iyi single ödülüne sahip oldu.

İç İşleri Bakanı Gérald Darmanin’e terörizmi kastederek, dünyasız bir canavar ile mücadelemiz bitmedi devam ediyor dedi.

Bebeğin doğumundan sonra babaya verilen ücretli iznin süresi 28 güne çıkartıldı. Bu izin günleri bebeğin anne karnında dördüncü ayından doğumdan sonraki ikinci yılına kadar süren 1000 günlük süreyi kapsıyor.

Marsilya şehri, Akdeniz’de 130 kadar göçmeni kurtardıktan sonra Fransız sahiline giden Alman sivil toplum örgütü Sea-Eye’ın gemisi olan Alan Kurdi’yi “koşulsuz” olarak karşılamaya hazır olduklarını söyledi.

Fransız makamlarının talebi üzerine gemi, İtalyan kesimi tarafından karşılanarak Sardinya’daki İtalyan Arbatax Limanı’na yanaşacak.

Yaşamak, Fransız yaşlıların büyük çoğunluğu için hâlâ bir zevk. Ipsos tarafından yapılan bir araştırmaya göre rakamların geçen yıllara göre düştüğü belirtildi; fakat 65 yaş üstü olan kişilerin %70’i için bu zevk hala geçerli.

Yaklaşık 1 aydan beri Paris’in 19. bölgesinin bir mahallesinde uyuşturucu satıcıları, işlemleri sırasında tüm bölgenin elektriğini kesiyorlar.

Grenoble’da yaşayan halkın %79’una göre güvenlik, ilgilenilmesi gereken başlıca mesele olmuş durumunda. Her iki Grenobleludan biri kendini şehirlerinde güvensiz hissediyor.

Koronavirüs Gündemi

Hafta boyunca vakalar 10 bin ile 13 bin aralığında seyretti.

Ecole Centrale de Lyon Üniversitesi’nde 513 kişiye test yapıldı ve 252 öğrencinin testi pozitif çıktı.

Paris, Marsilya, Grenoble ve Rennes gibi büyük şehirlerde kırmızı alarm veriliyor.

Paris’te saat 22.00’den sonra barlar kapalı olacak. Buna karşılık Marsilya’da bar ve restoranlar tamamen kapatıldı. Özellikle öğrenciler ve işletme sahipleri bu durumdan oldukça şikayetçiler.

Mert DEDECAN

Kaynakça

www.cnews.fr
www.leparisien.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu