Felsefe

Bayram havasında, Fête de la Musique 

Bir sokak konseri düşünün; güzel bir köşe seçmiş müzisyen, etrafında toplanmış gülümseyen ve dans eden insanlar. Ne kadar coşku verici değil mi? Peki ya sokak konserleri aynı anda tüm ülkede olsa? 

Fransa’da degişen kültür politikaları

Fête de la Musique, Fransa’nın kültür politikalarının neticesinde ortaya çıkmış bir kutlamadır. 1981 yılında, dönemin kültür bakanı Jack Lang tarafından yeni bir konsept ileri sürülür: “La musique sera partout et le concert sera nulle part” (Müzik her yerde ve konser hiçbir yerde olacak). Böylece; her türden müziğin, hiçbir tür veya kültür hiyerarşisi olmadan, özgürce her yerde dinlenebilecek düzeye gelmesi amaçlanır. 

Bununla birlikte, Fransızların kültürel pratiklerinin araştırıldığı 1981 tarihli bir raporda elde edilen sonuca göre, 5 milyon Fransızın enstrüman çalmasına rağmen müzikal aktivitelere katılım göstermediği tespit edilmiştir. Fransız toplumunu müzikal etkinliklere katılmaya teşvik etmek için ise ilk defa 1892 yılında Fête de la Musique düzenlenir.

Fonetik olarak “fête” ve “faites” sözcüklerinin söyleniş benzerliklerinden, hem müzik bayramı hem müzik yapın anlamları içeren Fête de la Musique, bu yıl kırkıncı yıl dönümünü kutluyor.

Kutlamaların bugünü

Günümüzde 120 ülkeye yayılan Fête de la Musique kutlamaları, her yıl artan coşkuyla devam ederken yeni müzik tarzlarının yanı sıra müzisyenlerin kendilerini tanıtmasına önayak oluyor. İster maraton tarzında sokak sokak dolaşarak müzik keşfetmek olsun ister tek bir sahnede tüm geceyi geçirmek; Fête de la Musique herkes için için kutlamaya değer bir deneyim sunuyor.

Fête de la Musique programına, katılmak istediğiniz şehir adıyla birlikte ulaşabilir, ya da müziğin uçsuz bucaksız derinliklerine kendinizi bırakıp eşsiz keşiflere çıkabilirsiniz. 

Bir sonraki festivale kadar müzikle kalın! 

Buket Çalışır

Kaynakça : 

https://fetedelamusique.culture.gouv.fr/L-evenement/historique-de-la-fete-de-la-musique

https://www.francemusique.fr/culture-musicale/petite-histoire-de-la-fete-de-la-musique-35209

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu