Politika-Tarih

Ensemble Kimdir?

Ensemble, 2021’den 2022’ye kadar Ensemble Citoyens olarak bilinmektedir. Tam adı Ensemble pour la majorité présidentielledir. 2022 yasama seçimlerine ilişkin olarak Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yasamada da üstünlük elde etmesi için geçtiğimiz 29 Kasım’da kurulan bir Fransız siyasi partiler koalisyonudur.

Kuruluş

Koalisyon partisine Richard Ferrand başkanlık ediyor. Richard Ferrand’ın yardımcılığını ise François Bayrou (Macron döneminin eski devlet bakanı) ve Édouard Philippe (Macron döneminin eski başbakanı) üstlenmektedir.

Bu koalisyon yedi partiden oluşmaktadır. Bunlar: La République en marche (Renaissance), le Mouvement démocrate, Horizons, Agir, Territoires de progrès, Parti radical et En commun.

2022 milletvekili seçimlerinde koalisyon adaylarının hepsi, hep birlikte cumhurbaşkanlığı için sloganıyla yola çıkıyor.

Amaç

Parti koalisyonunun amacı, cumhurbaşkanlığına seçilen Macron’u mecliste destekleyecek sandalye sayısına ulaşmaktır. Koalisyon partisi, stabil bir meclis çoğunluğuna ulaşmak, böylece güçlü ve istikrarlı bir meclis oluşturmak istiyor. 

Bileşenler

Daha çok merkez partilerin toplandığı bir koalisyondur. Buna rağmen, sol merkez ve sağ merkezden de birkaç partiyi kapsamaktadır.

İlk tur

İkinci tura en fazla aday çıkartan koalisyon olmasıyla seçimin favorisi durumuna gelen Ensemble, 577 seçim bölgesinin 421’inde ikinci tura kaldı. Seçime katılmama oranının yüzde 52,5 olması bu sonuçların ikinci turda değişebileceğini gösteriyor.

En önemli rakibi olan sol koalisyon NUPE 577, seçim bölgesinin 390’ında ikinci tura kalabildi, bu sonuçla 276 seçim bölgesinde kozlarını paylaşacak.

Anketler

Anket sonuçlarınca öngörülmektedir ki; Ensemble, 255 ile 310 koltuk arasında bir milletvekili çıkartabilecektir. Mutlak çoğunluğu kazanması için ise 289 milletvekili çıkarması gerekecek.

19 Haziran’da milletvekili seçimlerinin ikinci turu yapılacak.

Tarık ASLANHAN

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu