Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı XXVIII (13.02.2021)

Tehdit edilen öğretmenler

Felsefe öğretmeni Didier Lemaire, geçtiğimiz günlerde birkaç medyada 3 ay önce kafası kesilerek öldürülen Samuel Paty’nin öldürülmesi üzerine L’Obs’ta açık bir mektubu imzaladıktan sonra tehditlere maruz kaldığını belirtti.

Fransız sağının genç isimlerinden Marion Maréchal Le Pen, Fransa’nın göç politikasını eleştirerek Fransızların okullarda azınlıkta kaldığına değindi ve tehdit edilen öğretmenlerle ilgili açıklama yaptı.

“Bu durum aynı zamanda tamamen dengesiz bir göç politikasının sonucudur, bu da bugün bu öğretmenlerin kendilerini ağırlıklı olarak göçmen kökenli ve ağırlıklı olarak Müslüman olan sınıfların önünde buldukları anlamına gelir.”

Cinsel taciz suçlamaları

CNC’nin patronu Dominique Boutonnat cinsel saldırı şüphesiyle polis nezaretinde. Ulusal Sinema ve Animasyon Merkezi’nin başkanı, 22 yaşındaki vaftiz oğlu tarafından taciz ile suçlanıyor. Boutonnat ise bu suçlamalara itiraz ediyor.

Saint-Jean-de-Passy Katolik okul grubunun müdürü Daniel Chapellier, perşembe günü 15 yaşındaki bir çocuğa cinsel saldırı suçlamasıyla suçlandı. Adli gözetim altına alındı.

Öğrencilerin cinsel şiddet mağduru veya tanık olduğunu iddia eden #sciencesporcs hashtag’ini kullanan mesajların çoğalmasının ardından, 6 Şubat’ta bir Sciences Po öğrencisi tarafından Toulouse’da bir şikayet yapıldı ve tecavüz için bir ön soruşturma başlatıldı.

Siyasi Araştırmalar Enstitüsü’nden (IEP) birkaç düzine öğrenci, IEP’lerde cinsel şiddeti kınayan bir haftanın sonunda, kendi kurumlarında mevcut olan “tecavüz kültürünü” kınamak için bu cuma günü Strazburg ve Grenoble’da bir araya geldi.

Draveil Belediye Başkanı Georges Tron, konusu olduğu cinsel saldırı suçlamalarına karşı Paris Ağır Ceza Mahkemesi’nde savunmasını yaptı. Eski Dışişleri Bakanı, iki eski çalışanı tarafından tecavüz ve cinsel tacizle suçlanıyor. Karar önümüzdeki çarşamba günü açıklanacak. Politikacı, 20 yıla kadar hapis riskiyle karşı karşıya.

Açık bir mektupta şarkıcı Pomme, müzik endüstrisindeki cinsiyet temelli ve cinsel şiddeti kınadı. Médiapart’ta yayınlanan bir mesajda, genç şarkıcı müzik endüstrisindeki kendi “travmatik” deneyimini anlatıyor ve değişim çağrısında bulunuyor.

Anglet’teki sinemalar, öğrencilerin sinema derslerini bizzat takip edebilmeleri için 22 Şubat’ta okul yılının başında yeniden açılacak. Mesafelere uymak için 200 kişilik bir salona 70 öğrenci alınacak.

Fransız Deniz Kurtarma Hizmetleri Pas-de-Calais Boğazı’nda İngiltere’ye ulaşmak için Kanalı geçmeye çalışan iki botta zor durumda olan 36 göçmeni kurtardı.

Pas-de-Calais Boğazı’ndaki yoğun trafiğe ve şiddetli akıntılara rağmen 2020’de 9.500’den fazla geçiş veya derme çatma teknelerle Kanalı geçme girişimi kaydedildi. Bu rakam 2019’a göre dört kat daha fazla.

Emmanuel Macron’un Brut medyasına verdiği bir röportajda verdiği sözün üzerinden iki aydan biraz fazla bir süre sonra, çevrimiçi olan Ayrımcılıkla Mücadele Platformu artık faaliyete geçti. Hem site üzerinden (antidiscriminations.fr) hem de telefon numarası (3928) üzerinden tanıklık ve şikayetler belirtilebilecek.

Çarşamba günü kar nedeniyle okullar kapalıyken, bir lise öğrencisi ortaçağ kostümünü çıkarıp hatıra fotoğrafı çektirme fırsatı buldu.

Lyon’da bir mutfak şefi, yaklaşık 300 öğrenci için 3 çeşit yemek hazırlıyor ve 1 avro gibi bir tutarla öğrencilere sunuyor.

Marsilya ve Paris Saint Germain arasındaki maç için geçen hafta Vélodrome Stadyumu çevresinde 400 polis seferber oldu. Taraftarlar olmasa bile, 2 takım arasındaki gerginlikler ve Marsilya taraftarları ile yöneticileri arasındaki çatışma nedeniyle taşkınlıktan korkuluyordu.

Başbakan Jean Castex, Fransa genelinde her saniye 4 kişiye test yapıldığını söyledi.

Mert DEDECAN

Bir Musique

Kaynakça

www.leparisien.fr

www.cnews.fr

https://mediavenir.fr/

www.bfmtv.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu