Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı XXVII (30.01.2021)

Fransa Milli Takımı Teknik Direktörü Didier Deschamps kendisinden sonra göreve gelecek kişi olarak Zinedine Zidane’ı istediğini söyledi.

Poker yıldızı Fransız Ivan Deyra hile yapmakla suçlandı. İki ayrı hesapla prestijli bir poker turnuvasına katıldıktan sonra profesyonel poker oyuncusu ağır bir şekilde cezalandırılarak ekibinden ihraç edildi.

MeTooInceste: Fransa’daki ensest kurbanları internette konuşuyor. Binlerce kişi cinsel şiddet deneyimlerini paylaşmak için sosyal medyada #MeTooInceste ve #MeTooGay hashtag’lerini kullanarak paylaştı.

Sosyal medyada yayınlanan bir videoda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, çocuklara yönelik ensest ve diğer cinsel şiddet mağdurlarıyla doğrudan konuşarak seslerinin nihayet duyulduğunu söyledi ve “Bir daha asla yalnız olmayacaksınız” dedi.

Fransa’da bazı üniversite öğrencileri, okullarının açılması için Paris’te eylem gerçekleştirdi. “Okulları açın” “Güvencesizliğe karşı örgütlüyüz” Özgürlük Eşitlik Üniversite” gibi pankartlar taşıyan öğrenciler taleplerini dile getirdiler.

Halk sağlığı yetkilileri tarafından yapılan açıklamada Fransızların meyve ve sebze tüketimi için önerilen düzeye hala ulaşmadığı belirtildi. Günde yaklaşık olarak 400-500 gram meyve sebze yani en az 5 meyve ve sebze yemek önerisini şu an Fransızların 3’te 1’i uyguluyor.

Fransa’da soygun yapan Türk, Türkiye’de polis oldu. Kendisi Temmuz 2017’de Compiègne’de bir bar-tabac soygunu nedeniyle üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ardından Türkiye’ye kaçtı ve Türkiye’ye sığındı. Türkiye’de ise polis oldu. 1 sene sonra ise Fransa’ya geri döndü ve suçunu itiraf etti.

Bugüne kadar sosyal mesafe ve maske kurallarını hiçe sayarak gizli partiler düzenleyen kişilere karşı yapılan polis baskınlarına şahit olmuştuk. Bu sefer ise Paris Seine- Saint Denis ‘de bir karakolda polisler, sosyal mesafesiz, maskesiz eğlenip dans ettiler. Video sosyal medyada paylaşıldı ve ardından polisler hakkında idari soruşturma başlatıldı.

Fransa’da Covid19’a bağlı ölüm oranları günlük olarak 300’ün üzerinde seyrederken günlük vaka rakamları ise 20 binin üzerinde.

Bugüne kadar ise 1 349 517 kişi aşılandı.

Covid-19 krizi Fransızların tasarruf alışkanlıklarını değiştirdi. Hayat sigortası, bu salgın yılı boyunca rekor bir çıkış yakaladı. Hayat sigortası yapanların artması sebebiyle 2020 yılında geçen yıla göre 6,5 ​​milyar avroluk artış gözlemlendi.

Covid 19 nedeniyle kış turizmi yapan çoğu sektör ve tatil yerleri kapalı. Hükümet, dağlardaki kamu ve özel aktörlere yönelik “büyük yardım” ı duyururken, bu yerlerin kapalı kalması Şubat tatillerinde de devam edecek.

Tüm dünyada ilgiyle takip edilen Netflix’in son Fransa yapımı dizisi Lupin’in 2. sezonu bu yaz gösterimde olacak.

Öte yandan En Thérapie (Terapide) isimli yeni çıkacak olan Fransız dizisi, şok halindeki Fransa toplumundan bahsedecek. Dizinin konuları arasında 5 yıl önce gerçekleşen Bataclan saldırıları, MeToo hareketi, sağlık krizi yer alıyor.

Birkaç yıldır, çizgi romanlar en hızlı büyüyen yayıncılık alanı oldu ve şimdi % 18’e ulaşan pazar paylarını artırdı. 2020 yılında bir çok kitapçının kapatılmasına rağmen satılan kopya sayısı % 9 artarak 53.1 milyona, satışlar ise % 6 artarak 591 milyon Euro’ya ulaştı.

Cannes Film Festivali’nin organizatörleri festivalin mayıs ayı yerine temmuz ayında yapılacağını duyurdu.

Fransız yapımı “Dix Pour Cent”’in (Menajerimi Arayın) 5. Sezonu New York’ta çekilebilir.

Fransız Rap grubu PNL’in üyesi gerçek adıyla Tarık Andrieu, geçen Eylül ayında Paris’te olaylı bir tutuklamadan sonra bu çarşamba günü Paris Ceza Mahkemesine çıkarıldı. Kendisi uyuşturucu kullanımından ve polise mukavemetten yargılanıyor.

Çarşamba akşamından bu yana birçok göçmen, zorlu hava koşullarına rağmen Manş kanalını geçerek İngiltere’ye geçmeye çalıştı. Altısı çocuk 78 kişi kurtarıldı ve Fransız tarafından karaya çıkarıldı.

Mert DEDECAN

Bir musique

Kaynakça

www.cnews.fr

www.sciencesetavenir.fr

www.lefigaro.fr

www.lci.fr

www. leparisien.fr

www.bfmtv.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu