Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?Seriler

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? ( 11.10.2020)

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt’e ve ardından Katar’a bir ziyaret gerçekleştirdi. Özellikle Katar ziyaretinden sonra Katar medyasında yer alan haberlerde, iki dost, kardeş ülke vurgusu yapılarak Türkiye-Katar ilişkilerinin derinliğine değinildi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, ülkesinin İsrail ile herhangi bir anlaşma ve müzakere yürütmediğini belirterek, İsrail ile ancak topraklarımızı geri aldığımızda normalleşebiliriz dedi.

Suriye’nin El-Bab kentinde bir arabaya bombalı saldırıda en az 19 sivil hayatını kaybetti.

Aracın Halep şehrinin yaklaşık 40 km kuzeydoğusundaki El Bab’daki bir otobüs durağının yakınında patlaması sonucu 80 kişi de yaralandı.

Fas Kralı’nın Lüksleri

Fas Kralı 6. Muhammed’in Paris’te satın aldığı yeni konağının fiyatı 80 milyon avro olarak değerlendiriliyor. Bu konak eskiden Suudi Arabistan eski Savunma Bakanı’na aitti. Bin metrekarelik yaşam alanı, Champ-de-Mars’a bitişik bir bahçeye ve Eyfel Kulesi manzarasına sahip.

Kral 6. Muhammed, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’inkinden 10 kat daha fazla kişisel servete sahip olduğu tahmin edilen dünyanın en zengin hükümdarlarından biridir.

Bu konağın satın alınması, Fas ekonomisinin koronavirüs salgını nedeniyle % 6 küçüldüğü bir dönemde meydana geliyor.

Bestekar ve musiki üstadı, İran’ın halk müziği efsanesi, eserleri ve kişiliğiyle İran’ın en önemli simgelerinden biri olan Muhammed Rıza Şeceryan hayatını kaybetti.

80 yaşındaki sanatçının ölüm haberinin ardından hastane önünde toplanan bir çok hayranı, şarkılarını söyleyerek gözyaşlarına engel olamadı.

Mısır, büyük arkeolojik keşifte bulunan 59 antik tabutunu ziyaretçilere açtı.  Bu 59 tabut, Kahire’nin güneyindeki UNESCO dünya mirası alanında ağustos ayında keşfedilmişti.

Mısır’da Müslüman Kardeşler üyesi 13 kişi idam edildi.

Trump yönetimi, Washington’un aylardır Tahran’a karşı yürüttüğü en kapsamlı hamlelerden birinde 18 “büyük” İran bankasına yaptırım uyguladı. Yaptırım aynı zamanda, İranlı olmayan ama İranlı kurumlarla ticaret yapan kurumları da cezalandıracak ve bankaları uluslararası finans sisteminden etkin bir şekilde uzaklaştıracak.

Cezayir’de 19 yaşındaki Şeyma’nın tecavüz edilmesi ve öldürülmesi sonrasında kadına yönelik şiddetin durdurulması için harekete geçilmesi talebiyle birçok şehirde protestolar düzenlendi.

Protestocu kadınlar oturma eylemi düzenleyerek Şeyma’nın adını zikrederek cinsiyete dayalı şiddete son verilmesi çağrısında bulundu. Aktivistler ayrıca #JeSuisChaima (Ben Chaima) hashtag’iyle sosyal medyada eylemlerini sürdürdüler.

Inbar isimli 8 yaşındaki İsrailli kız, 3 metrelik pitonuyla havuzda eğlenceli vakitler geçiriyor.

İsrail, özel olarak onaylanmış durumlar haricinde hayvan kürklerinin alım satımını yasaklamayı planladığını ve bunu yapan ilk ülke olduğunu söylüyor.

Çevre Koruma Bakanı Gila Gamliel, yeni düzenlemeler için planlarını açıklayarak, moda endüstrisi için deri ve kürk kullanımının “ahlaka aykırı” olduğunu söyledi.

İsrail, 1948’de Filistin topraklarında kurulduğundan bu yana yaklaşık 166.000 Filistinlinin evini yıktı. İşgal altındaki Kudüs’teki Arap Araştırmaları Derneği Arazi Araştırma Merkezi’nin bir raporu, sonuç olarak bir milyondan fazla Filistinlinin yerlerinden edildiğini ortaya koydu.

Uluslararası Af Örgütü, Suudi Arabistan’da binlerce Etiyopyalı göçmeni barındıran geri gönderme merkezlerinde en az üç kişinin öldüğünü söyledi. Örgüt, göçmenlerin,  çiftler halinde birbirine zincirlenmeleri ve hücrelerinin zeminini tuvalet olarak kullanmaları da dahil olmak üzere “akıl almaz bir zulümle” karşı karşıya olduklarını söyledi.

Mert DEDECAN

Haftanın şarkısı

Haftanın Filmi,

Kaynakça

www.indyturk.com

www.middleeasteye.net

www.bbc.com

www.middleeastmonitor.com

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu