Fransa’nın NabzıSeriler

Fransa’nın Nabzı IX (05.09.2020)

Charlie Hebdo Davası

2015 yılında Hz. Muhammed’in karikatürlerinin yayımlanmasından sonra teröristler tarafından yapılan saldırıda 12 kişinin öldürüldüğü Charlie Hebdo olayının davası bu hafta başladı. Bu tarihe denk gelen günlerde Charlie Hebdo, bir kez daha aynı karikatürleri yayımlayarak “Her şey bunun içindi.” yazısını paylaştı. Bu sayı 200 binin üzerinde satış yaptı.

Pakistan’da bir grup vatandaş Fransa bayrağını yakarak bu olayı protesto etti.

İran lideri Ruhani ise bu olayı Müslümanlara karşı “provokasyon” olarak değerlendirdi.

Ünlü aktör Gérard Depardieu alkollü araç kullanımından dolayı polis kontrolünde durduruldu. Yüksek promil alkollü olduğu belirtilen oyuncuya para cezası verilerek aracı bağlandı.

La Haine filminin unutulmaz repliği “Jusqu’ici tout va bien” (Buraya kadar her şey yolunda) bugünlerde bir serginin ismini taşıyor. Filmin gösteriminden 25 yıl sonra 2019 yapımı Les Misérables filminin yönetmeni tarafından açılan bir sanat okulunda okuyan 18 ile 30 yaş arasındaki gençler kendi mahallelerini anlatan sanat eserleriyle bu sergiye katkıda bulundu.

Banliyöler, polis şiddeti ve iki filmden de bazı kesitler sanatsal çalışmalarla Palais de Tokyo’daki bu sergide gösteriliyor.

“İslamcı ayrılıkçılığa” karşı bir yasa gündem maddeleri arasında. Bu kapsamda devlet tarafından finansal olarak desteklenen bazı kurumlar “Cumhuriyetçi değerlere bağlılık” yasasını imzalayacaklar. Herhangi bir sapma meydana geldiğinde devlet yaptığı yardımları kesecek.

Boyun Eğmeyen Fransa partisinden milletvekili olan Afrika kökenli Danièle Obono, kendisini bir köle olarak gösteren kurgusal çalışmayı yapan Valeurs Actuelles Dergisi’ne dava açmaya hazırlanıyor. Hedeflenenin sadece kendisi olmadığını aynı zamanda kendisine oy veren ve aynı değerleri savunan herkesin hedef alındığını belirtiyor.

Esrar dahil her türlü uyuşturucu kullanımına karşı 200 avroluk ceza uygulaması yürürlüğe girdi. Eğer ceza hemen anında ödenirse bu rakam 150 avro olarak belirlendi.

Koronavirüs Gündemi

Koronavirüs nedeniyle günlük vakalar ise 7000 seviyesinde seyrediyor.

Maske takılmasının kamusal alanda zorunlu hale gelmesinin ardından günlük olarak yaklaşık 700 kişi kurallara uymadığı için para cezasına çarptırılıyor.

Paris’te maske takılmasının zorunluluğuna itiraz eden bir grup insan bir araya gelerek protesto gösterisinde bulundu.

Fransa’da otobüs şoförlerine karşı saldırılar devam ediyor. Daha önceleri maske takma uyarısında bulunan şoförlere saldırılar olmuştu. Bu sefer de iki durak arasında durmayan şoföre saldırıldı.

Twitter üzerinden paylaşım yapan bir genç, Paris Gare de Lyon’da dondurma yemek için maskesini çıkardığını ve ardından sivil polisler tarafından kendisine maskesini çıkardığından dolayı ceza yazıldığını söyledi.

Macron’un Irak ve Lübnan Ziyaretleri

Lübnan halkına sizler bizim kardeşimizsiniz ve Lübnan’a yardımları hızlandırmaya, yeniden inşaya ve istikrarı sağlamaya geliyorum diyen Macron bu hafta içerisinde çeşitli temaslarda bulundu.

Siyasi temsilcilerle bir araya gelen Macron, yapılan yardımların ve belirlenen reformların gidişatını izleyen bir takip mekanizmasının kurulmasını önerdi ve aralık ayında yeniden geleceğini söyledi.

Sonrasında, siyasilerle fazla ilişkisi olmayan ve bir araya gelmeyen Lübnanlı dünyaca ünlü sanatçı Feyruz kendisini evinde ağırladı.

Bir konferans çıkışında ise Macron bir gazeteciye onu sorumsuz davranmakla suçlayarak sert çıkış yaptı. Le Figaro Gazetesi’nde çalışan Georges Malbrunot, Macron’un Beyrut’u ilk ziyaretinde reformları bloke eden Lübnanlı yöneticilere karşı yaptırım uygulayacağını söyleyen bir haber yapmıştı. Macron’un bu çıkışı bu habere bir tepki niteliğindeydi.

Lübnan ziyaretinin ardından Irak’a giden Macron Başbakan Mustafa el Katimi ile de görüştü. Macron, Fransa’nın Irak ile askeri ve yeniden yapılanma gibi tüm alanlarda işbirliğini artırmaya çalıştığını söyledi. Örneğin; başkent Bağdat için bir metro hattının inşasına destek verileceğinin sözünü verdi.

Mert DEDECAN

KAYNAKÇA

www.leparisien.fr

www.bfm.fr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu