Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?Seriler

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu? (02.08.2020)

Suudi Arabistan’da yaşayan 1000 ile 10000 arasındaki hacı adayı hac ibadetine sosyal mesafeli tavaf ile bu hafta başladı.

Şeytan taşlamak için kullanılan taşlar görevliler tarafından siliniyor.

Krallık yetkilileri, önlemleri hiçe sayan ve gizli bir şekilde alana sızmaya çalışan 244 kişiyi gözaltına aldıklarını bildirdi.

Tunus Dışişleri Bakanlığı çarşamba günü ülkesinin Fayez Al-Sarraj başkanlığındaki uluslararası kurumlarca kabul görmüş Ulusal Anlaşma Hükümeti’ne (GNA) verdiği desteği tekrar teyit etti.

İran’da cenaze ve düğün merasimlerinde toplanma geçici süreyle kısıtlandı.

İran Hürmüz Boğazı’nda askeri tatbikatlara başladı.  “En Büyük Elçi” olarak adlandırılan askeri tatbikat, bölgedeki türünün en geniş kapsamlısı olarak tarihe geçti.

Fakirlerin Doktoru olarak bilinen Mısırlı doktor Mohamed Mashali 76 yaşında hayatını kaybetti. Kendisi, fakir yerleşim birimlerinde yaşayanları çok ucuz bir miktar karşılığında tedavi ediyordu. Hatta bazen ücretlerden feragat eder ve hastalara ilaçlarını onlar için alırdı.

Kendisiyle yapılan bir röportajda “İnsanlar fakir ve ben fakir büyüdüm. Babam vefat etmeden önce bana fakirlerle ilgilenmem gerektiğini söyledi.”  “10 metre uzunluğunda bir araba ya da 10.000 pound değerinde bir takım elbise istemiyorum veya herhangi bir şey. Çok az şeylerle memnun oluyorum. Bir falafel sandviçi yeter bana.”  demişti.

Koronavirüs döneminde sağlık çalışanlarına karşılık artan sözlü ve fiziki şiddet olaylarından sonra Cezayir yönetimi 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasını gündeme getirdi. Sözlü şiddet için 1 yıldan 3 yıla kadar, fiziki şiddet içinse 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası gündemde.

Bir sağlık çalışanının öldürülmesi durumunda ise müebbet hapis cezası düşünülüyor.

Ürdün’ün başkenti Amman yakınlarındaki bir restoranda yemek yedikten sonra gıda zehirlenmesi ile hastalandıktan sonra 800’den fazla insan hastaneye kaldırıldı, bir çocuk ise hayatını kaybetti.

Anonim sokak sanatçısı Banksy’in Akdenizdeki mülteci krizini konu alan tablo üçlüsü Londra’daki bir açık artırmada 2,2 milyon sterlinden (2,9 milyon dolar) fazla sattı ve gelirler Filistin Beytüllahim’deki bir hastaneye bağışlandı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah al-Sisi, üst düzey askeri konseyin izni olmadan aktif veya eski memurların cumhurbaşkanlığı veya parlamentoya ya da siyasi partilere girmesini yasaklayan bir yasayı onayladı.

Mısır’daki bir mahkeme, internet kullanıcısı olan Manar Samy isimli genç bir kadını “ahlaksızlığı kışkırtmak” suçlamasıyla üç yıl hapse mahkum etti. Ayrıca Manar Samy, bu hafta Mısır’da TikTok ve Instagram’da gönderi paylaştığı için hapsedilen altıncı kadın oldu.

Tunus’un bağımsızlığı için önde gelen aydınlardan biri olan Gisele Halimi, 93. doğum gününden bir gün sonra hayatını kaybetti. Kendisi ayrıca Fransa’ya taşınmış avukat ve politikacı olarak Fransız feminist hareketin öncü isimleri arasına girmiştir.

2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak olan Katar, 2032 Olimpiyat Oyunları’na da ev sahipliği yapmak istiyor. Bu talebi daha önce İspanya, Avustralya ve Hindistan gündeme getirmişti.

Princeton Üniversite’sinin yaptığı bir araştırmaya göre Yemen, Fas, Mısır, Sudan ve Cezayir’de her 4 kadından 1’i aile içi şiddete maruz kalıyor.

Alım gücünün %85 oranında düştüğü Lübnan’da ekonomik kriz ciddileşerek devam ediyor. Save the Children kuruluşunun açıklamalarına göre Büyük Beyrut bölgesinde yaşayan 564 bin çocuk temel yeme içme ihtiyaçlarından faydalanamıyor.

Cumhurbaşkanı Beşar Esad yönetimindeki Suriye rejimi, Türkiye’nin müzeden camiye dönüştürmesine karşı Ayasofya’nın minyatür bir kopyasını inşa edeceğini duyurdu.

Merkezi Hama eyaletinde gerçekleşen bu küçük Ayasofya’nın inşasına Suriye’nin önde gelen müttefiki Rusya yardım edecek ve büyük inançlar arasında “barışçıl diyaloğun” önemine vurgu yapılacak.

Mert DEDECAN

Haftanın film önerisi: İran, Afganistan, Pakistan arasında geçen, gerçek olaylara dayanan dram filmi.

Haftanın şarkısı:

Kaynakça

www.bbc.com/news/world/middle_east

www.middleeasteye.net

www.middleeastmonitor.com

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu