Fransa’nın NabzıSeriler

Fransa’nın Nabzı V ( 08.09.2020)

Koronavirüs haberleri

Amerika’da, Kanada’da, İngiltere’de anti maske gruplarının çıkmasının ardından Fransa’da da bazı gruplar maske takılmasının kamusal alanda zorunlu hale gelmesinin ardından sosyal medya üzerinden örgütlenerek paylaşımlarda bulunuyor.

Zorunlu maske uygulamasının ardından zorunlu aşının gündeme geleceğini savunan ve bu uygulamaların kişisel özgürlüklere zarar verdiğini iddia eden bazı kişiler maske takan kişileri de koyun olmakla suçluyor.

2 aydır en yüksek koronavirüs vakası ağustos ayında görüldü. Çarşamba günü tanı konulan kişi sayısı mayıs ayında ki en yüksek rakamı geçerek 1695 oldu.

Ayrıca ulaşımdan sorumlu bakan, SNCF trenlerini kullanan kişilerin %95’inin maske takılması kuralına riayet ettiğini bildirdi
.
Rennes bölgesinde yaklaşık 600 gencin temmuz sonunda katıldığı bir partinin ardından gençlerde koronavirüs vakalarının arttığı gözlemlendi.

Ayrıca illegal şekilde düzenlenen tekno partileri de gece kulüplerinin kapalı olmasından mütevellit revaç görüyor.

Fransa Ligue 1 takımlarında forma giyen 18 futbolcunun koronavirüs testinin pozitif çıkmasının ardından liglerin yeniden başlaması ya da başlamaması yeniden gündeme geldi.

Ayrıca bu hafta Fransa genelinde, “gençleri Kovid19’a yakalanmaları konusunda serbest bırakmalı mıyız?” tartışmaları yapıldı. Çoğu epidemioloji uzmanı ise bunun iyi bir fikir olmadığı görüşünde.

Fransa Dış İşleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, patlamaların ardından Beyrut’un yeniden inşası için Fransa’nın uluslararası yardımları ve organizasyonları harekete geçirerek liderlik üstleneceğini söylüyor. Bu kapsamda Beyrut’u ziyaret eden ilk siyasi lider Emmanuel Macron oldu.

Macron’un Beyrut’a indiğinde ki ilk sözleri, “Lübnan halkına destek, dostluk, kardeşlik dayanışması getirdim” oldu.

3 gün içerisinde jandarma ve polis hattını arayarak 841 kere hakaret ve küfür eden 19 yaşındaki genç gözaltına alındı ve pişman olmadığını söyledi.

Eyfel Kulesi’nin ışıkları Lübnan’da ki elim hadise sonrasında dayanışma ve yas manalarıyla söndürüldü.

Ayrıca Paris’te Sacré-Cœur etrafında toplanan Lübnan kökenli vatandaşlar bir anma etkinliği gerçekleştirdi.

Bir anket şirketinin yaptığı araştırmaya göre her 3 Fransız’dan 1’i yolda giderken arabalarından dışarıya çöplerini atıyor. Bu da her gün için otobanlar üzerinde toplamda 25 ton izmarit, plastik, ve içecek şişesi ediyor.

Nisan ayından beri Air France Havayolu Şirketi’nde görevli pilotların maaşlarında %25 ile %40 arasında bir düşüş gözlemlendi.

Öte yandan geçen yılın temmuz ayına göre 2. el araba satışlarında %12’lik bir yükselme görüldü.

Fransız kült filmi La Haine 25 yıl sonra 4K restore edilmiş haliyle sinemaseverlerle sinema salonlarında buluşuyor.

Martigues şehrinde çıkan orman yangınında yaklaşık 1000 hektar alanın yandığı belirtildi. 100 kişinin tahliye edildiği bölgede 1200’den fazla itfaiyeci görev aldı.

İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, uyuşturucuyla mücadele kapsamında yaptırımların arttırılması gerektiğini belirterek her miktar ve çeşit uyuşturucunun cezalandırılmasını söyledi.

Su Bilimleri uzmanı Emma Haziza’ya göre temmuz ayı 1969’dan bu yana görülen en kuru dönem oldu.

Mert DEDECAN

Kaynakça

www.rfi.fr/

www.bfmtv.com

www.leparisien.fr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu