Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?Seriler

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu? (12.07.2020)

Bir Birleşmiş Milletler uzmanı, üst düzey İranlı General Kasım Süleymani’yi öldüren ABD saldırısının uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyledi. BM’nin özel raportörü Agnes Callamard tarafından yargısız infazlarla ilgili hazırlanan bu raporda, ABD’nin saldırıyı haklı çıkarmak için hayati bir tehdit olduğuna dair yeterli kanıt sağlamadığını söyledi.

Buna karşılık, Pentagon yaptığı açıklamada  Süleymani için, “Irak’taki ABD kuvvetlerince hedef alınmadan önce Amerikan çıkarlarına ve diğer ülkelere karşı terörist saldırılar planlıyordu” dedi.

Yine BM soruşturmacıları, Suriye hükûmet yanlısı güçler ile cihatçı muhaliflerin İdlib savaşı sırasında savaş yasalarını açıkça ihlal ettiğini söyledi.

Hükûmete tavsiyede bulunan ve medyada sık sık yer alan silahlı gruplar konusunda önde gelen bir Irak uzmanı  Hisham el-Hashimi başkent Bağdat’ta evinin yakınında motosiklet kullanan iki silahlı adam tarafından vurularak öldürüldü. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

Mısır güvenlik güçlerinin TikTok’ta büyük bir takipçisi olan genç bir kadını gözaltına aldığı bildirildi. Son haftalarda bir çok genç internet kullanıcısı da “ahlaksız videolar” yapmakla suçlandığı için tutuklanmıştı.

Yirmi Suudi vatandaşı, 2018’de gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi nedeniyle Türkiye’de gıyaben yargılanıyor. Öte yandan bu suikastı düzenlediğinden şüphelenilen yirmi Suudi vatandaşı, Birleşik Krallık tarafından oluşturulan yeni bir yaptırım listesine eklendi.

Ortadoğu’da en çok korona virüs kaynaklı ölümün yaşandığı ülkelerden biri olan Cezayir’de bazı bölgelerde vakaların artması sebebiyle yeniden karantina uygulanacak. Vakaların artmasının halkta oluşan gevşeme halinin ve kurallara uymamanın sonucu olduğu resmi kaynaklarca söyleniyor.

Fas vatandaşları uzun süre boyunca virüs nedeniyle ülkelerine dönemiyordu. Krallığın yaptığı açıklamada 14 temmuzdan itibaren, 48 içerisinde alınan negatif sonuçlu korona virüs testinin yetkililere bildirilmesi koşuluyla uçak ve deniz yoluyla Faslı vatandaşlar ülkelerine dönebilecek.

Fas’ta camilerde kademeli olarak 15 temmuzda açılacak. Fakat cuma namazlarında camiler kapalı olacak.

İran 1.lig ekiplerinden Esteghlal takımından 12 kişinin virüs testi pozitif çıktı. Öte yandan toplam ölümün 12 bini geçtiği İran’da önlemlerin arttırılması gündemde.

Dünyada en çok tütün mamülleri kullanan ülke olan Ürdün’de kapalı kamu alanlarında sigara ve türevlerinin kullanımı yasaklandı.

Suudi Arabistan, Medine eyaletinde “Vogue Arabistan” modellerinin fotoğraf çekimine izin veriyor.Tartışmalı fotoğraf çekimi, ekonomisini uluslararası turizme ve modernleşmeye açmak için krallığın son yıllarda uyguladığı bir dizi reformun bir parçası olarak görülüyor. Bu kapsamda uluslararası süper modellere bölgede fotoğraf çekimi yapılacak.

Mısır’da bir adam, kız kardeşini 22 yıl boyunca bir evde kilitlemesi sebebiyle tutuklandı. Kurtarıldıktan sonra, 56 yaşındaki Fadia, bu hapis hayatı nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşadığını bildiren bir doktor tarafından muayene edildi.Kız kardeşlini kilitlediğini kabul eden adam, kardeşinin zihinsel sağlık sorunları yaşaması nedeniyle onu korumak için kilitlediğini iddia etti.

Katar’ın Almanya Büyükelçisi Mohammed Jaham Al-Kuwari, Almanya’daki Katar yatırımlarının yaklaşık 25 milyar avro civarında olduğu tahmin ediliyor dedi.

Kudüs’teki 13 kilise lideri, İsrail mahkemesinin Yunan Ortodoks Kilisesinin Yafa Kapısında ki mülkiyetine ilişkin kararının kutsal şehirdeki Hristiyan varlığını tehdit ettiği konusunda uyardı.

İsrail’de yerel bir STK pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail hapishanelerinde tutulan bir Filistinli tutuklunun “tıbbi ihmalden” öldüğünü söyledi. Ayrıca İran Enerji Endüstrisi sözcüsü Mostafa Rajabi Mashhadi, bir İsrail siber saldırısının İran’ın nükleer tesisinde yangına neden olduğu yönündeki haberleri reddetti.

Lübnan’da ekonomik kriz ilerledikçe aileler Facebook’ta yiyecek takas etmeye başladı. Lübnanlı bir kadın, bir çocuk elbisesi karşılığında şeker, süt ve sabun istedi. Başka bir kişi ise spor salonu ekipmanları karşılığında konserve ürünleri takas etmek istiyor. Değerinin yaklaşık% 80’ini kaybeden Lübnan para birimi birçok aileyi yoksulluğa itti ve ağır borç yükü altında olan devlet çok az yardım sunabiliyor.

Mert DEDECAN

Haftanın film önerisi, Bir sinemacı, filmine yeni aktörler arıyor. Zaman zamanda psikolojik gerilimi tırmandırıyor. Mohsen Makhmalbaf – Salaam Cinema

Haftanın şarkısı, The Synaptik Ketheb

Kaynakça

www.bbc.com/news/world/middle_east

www.middleeastmonitor.com

www.middleeasteye.net

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu