Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?Seriler

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu? (28.06.2020)

Suriye ordusundaki bir asker, Beşar Esad’ın kızı Zein Esad ile evlenme arzusunda olan, sevgisini ifade eden videolar yayınladıktan sonra ortadan kayboldu.

Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail menşeli iki şirket koronavirüs pandemisi ile mücadele kapsamında araştırmaları ve yeni teknolojileri geliştirmek amacıyla bir anlaşma imzaladı. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu bu işbirliğini “bilimsel ortaklaşma” olarak tanımlıyor.

Tunus pandemi nedeniyle ekonomisinde ciddi sorunlar yaşıyor. Özellikle turizm sektörünün sekteye uğraması nedeniyle 630 bin kişinin işsiz kalabileceği konuşuluyor.Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın 2011’deki ayaklanmalar ve Zeynel Bin Abidin’in iktidardan düşmesi sonrası yaşanan ekonomik gerilemenin bile daha altında olduğunu Tunus Başbakanı Elyes Fakhfakh perşembe günü açıkladı.

Öte yandan Tunus’ta protestocular yüksek düzeyde işsizliğe öfkeli. Ülkenin güney bölgesinde olan Tataouine şehrinde protestocular işsizliğe karşı öfkelerini göstermek için eylemlerine devam ediyor.

Göstericiler hükümetin bölgede istihdam yaratılacağı sözünü yerine getirmesini talep ediyorlar. İşsizlik oranı şuan %30 civarında.

Bu bağlamda Suudi Arabistan’ın Gayri Safi Yurt İçi Hasıla oranı da 1980 senesinden beri en kötü seviyesini yaşıyor. Bunun en önemli sebebi ise pandeminin petrol fiyatları üzerindeki etkisi.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler Ajansı (UNRWA), kuruluşun yeni koronavirüs kriziyle daha da kötüleşen ciddi bir finansal krizde olduğu bir dönemde salı günü 130 milyon dolar bağış için söz verdi.

Bu hafta alınan karar ile de Hac ziyareti bu yıl sadece Suudi Arabistan ülke sınırlarında olan kişiler için izinli olacak.

Virüs nedeniyle liglerin ertelenmesi ve iptal edilmesi sonrasında oluşan ekonomik daralma sonrası AFP’e konuşan bir Bein Sports yetkilisi, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın bazı ülkelerinde limitli bir işten çıkarma sürecine gireceklerini açıkladı. Virüse ek olarak bölgede var olan korsan yayıncılık da bu kararın alınmasında bir etken.

Öte yandan Financial Times, Suudi Arabistan’ın krallık tarafından uluslararası spor endüstrisine yeni yatırımlar aramak için attığı son adımda, futbol ligi Alman Bundesliga için TV haklarını almaya yakın olduğunu söyledi.

İsrail’in ilk siyahi bakanı olan Etiyopyalı Pnina Tamano-Shata “Irkçılığa karşı ortak bir mücademiz var.” diyerek Amerika’daki olaylara gönderme yaptı.

Belçika Parlamentosu, Avrupa Birliğine, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’yı ilhak etme planına devam ederse İsrail’e karşı ortaklaşa bir yaptırım programı uygulama çağrısı yaptı.

Salı günü ise İsrail kuvvetleri, işgal altındaki Batı Şeria’da, arabasıyla bir subayın üzerinden geçmeye çalıştıklarını söyledikleri bir Filistinliyi vurarak öldürdü.

Kosova Başbakanı Avdullah Hoti salı günü attığı bir tweet ile, Kosova Cumhuriyeti’nin Hizbullah’ın hem siyasi hem de askeri kanatlarını terör örgütü ilan etmeye karar verdiğini söyledi.

Yayınlanan bir rapora göre Ürdün sigara içme oranlarında dünyada Endonezya’yı geçerek birinci oldu.

“Ürdünlü her on erkekten sekizinden fazlası “dumansız” ve e-sigara dahil nikotin ürünleri veya sigara kullanıyor”

Mert DEDECAN

Haftanın şarkısı: İranlı Mohsen Yeganeh’ten Behet Ghol Midam

Haftanın film önerisi: Lübnanlı yönetmen, aktris Nadine Labaki’den

KAYNAKÇA

www.middleeasteye.net/

www.bbc.com/news/world/middle_east

www.middleeastmonitor.com/

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu