Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?Seriler

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu? (21.06.2020)

Uluslararası Af Örgütü yaptığı açıklamada, Mısır’ın temel güvenlik birimi olan Ulusal Güvenlik Kurumunun mart ayından itibaren 8 sağlık çalışanını sosyal medyada hükümeti eleştirmeleri sebebiyle keyfi olarak tutukladığını bildirdi.

Mısır Doktorlar Sendikası ise yaptığı açıklamada ”Bu olaylar zor bir zamanda doktorlar arasında çaresizliğe ve korkuya neden oluyor.” diyerek arkadaşlarının salıverilmesi için çağrıda bulundu.

Mısır’da 400’den fazla doktor virüse yakalandı ve aralarından 68 kişi hayatını kaybetti.

Ayrıca bu hafta içinde Mısır’daki bir hastanenin 3. katından atlayarak intihar eden bir koronavirüs hastası da hayatını kaybetti.

Fas Pediatri Kurumunun Sağlık Bakanlığına yazdığı bir mektup sonrası sosyal medyada aileler şikayetlerini dile getirmeye başladı. Yazılan mektupta sokağa çıkma yasaklarının en azından çocuklar için günde 3 saat olacak şekilde esnetilmesi talep edilmişti. Aksi taktirde bu durumun çocuklar üzerinde ciddi travmatik sonuçları olabileceği belirtilmişti.

Bunun üzerine bazı aileler ise “Benim oğlum 3 aydır evde, her gün ağlıyor ve kronik migren ağrıları çekiyor.”  ve “Başlarda çocuklarımız okulları kapandığı için memnundu ama sonrasında sıkılmaya başladılar ve artık baskı hissediyorlar.” diyerek şikayetlerini belirttiler.

Ayrıca Fas Krallığı Merkez Bankasına göre 2020 yılında Fas ekonomisi 1996’dan beri en düşük seviyesini görerek bir daralmaya girdi ve gayri safi yurt içi hasıla oranında da önemli düşüşler yaşadı. Öte yandan Dünya Bankası, koronavirüs pandemisinin yansımalarını yönetmesine yardımcı olması için Fas’a 48 milyon dolarlık bir krediyi onayladı.

Libya Ulusal Liginin 2 yıl süre ile iptal edilmesinin ardından Libya Ulusal Liginin futbol takımları, Afrika Futbol Konfederasyonu tarafından Şampiyonlar Ligi ve Konfederasyon Kupası müsabakalarından gelecek sezon için men edildi.

Iraklı Mahasin Hamdoun isimli milletvekili, koronavirüs teşhisi konduktan sonra kaldığı hastaneden, karantina kurallarını ve doktorların tavsiyesini hiçe sayarak korumaları eşliğinde kaçtı.

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) ve Dünya Sağlık Örgütü, beş yaşın altındaki 50.000’den fazla çocuğun bu yıl Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde (MENA) sağlık sistemlerinin koronavirüs pandemisi sebebiyle bozulması nedeniyle hayatını kaybedebileceği konusunda uyardı.

İsrail, “Filistin halkı diye bir şey yoktur.” diyen Yerleştirme (İlhak) Bakanı’nı İngiltere’ye Büyükelçi olarak atadı.

Suudi Arabistan yetkilileri bu seneki Hac ziyaretlerini iptal edip etmeme ya da Hac ziyaretçi sayısını azaltıp azaltmamaya dair herhangi bir kararı henüz vermedi. Kararın önümüzdeki hafta açıklanması bekleniyor.

Öte yandan virüs nedeniyle 1,2 milyon kadar yabancı işçinin Suudi Arabistan’dan ayrılacağı belirtildi.

Yerel basında çıkan haberlere göre ise Riyad Belediyesi Kanuni Sultan Süleyman olarak da bilinen ünlü caddenin adını taşıyan bir sokak tabelasını sokaklarından çıkardı.

Mısır’ın eski Cumhurbaşkanı olan Muhammet Mursi  için ailesi, ölümünün 1. yıl dönümünde Mursi anısına kendi ismiyle Londra’da demokrasi yanlısı  bir örgüt kurdu.

Birleşmiş Milletlerin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, savaşın parçaladığı ülkenin tanık olduğu geniş ekonomik çöküşün yanı sıra ABD’nin ve Avrupa Birliğinin uyguladığı yaptırımlar ışığında “kıtlığın [Suriye’nin] kapısını çalıyor olabileceği” konusunda uyardı.

Bununla birlikte İran Dışişleri Bakanı Javad Zarif, Tahran’ın Şam’ın ekonomik durumunu iyileştirmek için arkadaşlarıyla birlikte çalışacağını söyledi.

Beşar Esad’ın Fransa’da sürgünde olan amcası, Suriye Devleti’nden 1984-2016 yılları arasında gelen fonların yardımıyla haksız yere Fransa’da gayrimenkul alması nedeniyle 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Fransız mahkemesi ayrıca, yargı kaynaklarının tahmininin 100 milyon avro olduğu tüm mülklerinin yanı sıra Londra’da 29 milyon avro değerinde bir mülkün de ele geçirilmesini emretti.

1980’lerin ortalarından beri baba Esad’ın iktidarını ele geçirmekle suçlanan ve sürgün edilen amca Rıfat El Esad ise iddiaları reddetti ve servetini Suudi kralından bir hediye olarak aldığını söyledi.

Filistin’in Mısır Büyükelçisi ve Arap Birliğinin daimi temsilcisi Diab al-Louh çarşamba günü yaptığı açıklamada, Filistinli yetkililerin Arap Birliğinden resmi olarak 100 milyon dolarlık kredi sağlamasını istediğini söyledi.

Mert DEDECAN

Haftanın şarkısı:

Netflix’te Marseille dizisinin jenerik müziğinden tanıdığımız Orange Blossom’dan ”Ya Sidi”

Haftanın film önerisiyse en iyi arkadaşını etiketle temalı bir Abbas Kiarostami filmi: Two Solutions for One Problem

Kaynakça

www.middleeasteye.net/fr

www.middleeastmonitor.com/

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu