Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?Seriler

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu? (07.06.2020)

Suudi Arabistan’da karantina döneminden sonra boşanmalar %30 oranında arttı. Boşanma talebinde bulunan kadınların çoğunluğunu ise iş kadınları, doktorlar ya da toplumda önde gelen kadınlar oluşturuyor. Bu boşanmaların bir bölümünün sebebi olarak ise kocasının başka bir kadınla daha evli olduğunu öğrenmek olduğunu söyleyebiliriz.

Google Tehdit Analiz Grubu (TAG) tarafından ortaya çıkarılan belgelere göre İran, ABD Başkanı Donald Trump ve 2020 seçimlerinde Demokrat başkan adayı Joe Biden’in kampanya ekiplerinden hassas bilgilere erişmek amacıyla devlet destekli bir hack operasyonu yürüttü. Biden’in seçim ekibi ise ”Google’dan gelen ve yabancı bir aktörün kampanya personelinin kişisel e-posta hesaplarına erişmek için başarısız girişimlerde bulunduğunu bildiren raporların farkındayız.” açıklamasını yaptı. Trump’ın ekibi de bilgilendirildiklerini söyledi.

Bununla birlikte, 2018’den beri İran’da gözaltında tutulan bir ABD donanması gazisi perşembe günü serbest bırakıldı ve Amerika’ya döndü. Aynı minvalde, 2016’dan beri ABD’de hapsedilen ve daha sonra federal ticari sırlar davasından beraat eden İranlı Sirous Asgari isimli bir bilim insanı, dün sınır dışı edildikten sonra İran’a döndü. Fransa’da akademisyenlik görevini sürdüren İranlı Farıba Adelkhah ise ülkesine döndüğünde tutuklanmıştı. Bu hafta ise 1 yıllık hapis cezasına çarptırıldı.

3 gün üst üste koronavirüs vakalarının 3000’in üstünde görüldüğü İran’da ise salgının 2.dalgası yaşanıyor.

Geçen yıl İstanbul’da Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda öldürülen Cemal Kaşıkçı ve ölüm hikâyesini anlatan yeni bir filmin hazırlıklarına başlandı. Film İsveçli yönetmen Daniel Espinosa tarafından yönetilecek ve isim olarak “The Execution” düşünülüyor.

Lübnanlı Tania Saleh, Cezayirli Souhila Ben Lachhab ve Faslı Mariam Hussein ve birçok sosyal medya kullanıcısı Amerika’da devam eden Black Lives Matter protestolarına destek olmak amacıyla yüzlerini siyaha boyuyorlar fakat bu uygulamanın destekleyici mi yoksa ırkçı yönünün mü daha çok ağır bastığı tartışılan konular arasında.

Haftanın videosu:

Mısır Cumhurbaşkanı Al-Sisi, Kuveyt tarafından Şarm El-Şeyh tünel yolunun kurulmasını finanse etmek için Mısır’a teklif edilen 26 milyon Kuveyt dinarı (84.5 milyon dolar) kredi anlaşmasını onayladı. Öte yandan Kuveyt kabinesi, 2020-2021 mali yılında hükûmet bütçelerini en az yüzde 20 oranında azaltılması teklifini kabul etti.

Mısır’da bir baba, 18 yaşının altında olan 3 kız çocuğunu koronavirüs aşısı yapacağını söyleyerek anestezi ile bayılttı ve onları sünnet ettirdi. Daha önce babaları ile boşanmış olan annesi ise yetkileri şu şekilde bilgilendirdi: ”Bilinçlerini kaybetmişler ve uyandıklarında bacaklarını birbirine bağlı ve cinsel organlarında ağrı hissi bularak şok olmuşlar.” Olayın öğrenilmesinin ardından baba tutuklandı. 2008 yılında ise kadın sünneti Mısır’da ağır cezalar kapsamında yasaklanmıştı.

İsrail polisi Kudüs’teki Yüksek İslam Konseyi başkanı Şeyh Ekrima Sabri’nin Mescid-Aksa Camii’ne dört aylığına girmesini yasaklayan bir emri uzattı. İsrail polisi, Mescid-i Aksa Camii’nin islami kimliğini korumaya yönelik tahriğe varan eylemleri olması gerekçesiyle 81 yaşındaki Ekrima Sadri’yi suçluyor. Filistin Dışişleri Bakanlığı ise İsrail’i Müslümanların ibadet özgürlüğü hakkını ihlal etmekle suçluyor.

Fransa, Avrupa ülkelerinin Filistin ekonomisini destekleme çabalarında Filistin yönetimine ve devlet kurumlarının gelişimine 8 milyon € katkıda bulunmayı kabul etti. Fransa’nın mali yardımlarının destekleyeceği sektörler arasında enerji ve su gibi hayati hizmetler, Filistinli özel sektör ve özel teşebbüslerin gelişimi ve eğitim sektörü yer alıyor.

İsrail polisi tarafından vurularak öldürülen otistik bir Filistinli gencin cenaze törenine yüzlerce kişi katıldı. 32 yaşındaki Iyad Halaq, özel ihtiyaç okuluna giderken cumartesi günü işgal altındaki Doğu Kudüs’te öldürülmüştü. İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz ise öldürülen genç için pişman olduklarını belirterek “Iyad Halaq’ın vurulduğu olay için üzgünüz ve tabii ki ailesinin kederini paylaşıyoruz.” dedi.

Mert DEDECAN

Haftanın dizi önerisi; Fauda İsrail-Filistin çatışmasının iki taraflı öyküsüne odaklanıyor.

Haftanın şarkısı Fars diyarından Jane Maryam

Kırmızı ve beyaz çiçeğim, ne zaman geliyorsun?

Küçük taç yaprağım, ne zaman geliyorsun?

Dedin ki: çiçekler açtığında geleceğim

Dünyanın bütün çiçekleri açtı, ne zaman geliyorsun?

Meryem’im, aç gözlerini, söyle ismimi

Şafak vakti ve güneş doğdu

Tarlaya gitme zamanı geldi

Ah tatlı Meryem

Meryem’im, aç gözlerini, söyle ismimi

Çık evden, yola koyul

Omuz omuza, eski günlerdeki gibi

Ah güzel Meryem

Yine sabah oldu ve ben hala uyanığım

Keşke uyuyabilsem ve seni görsem rüyamda

Hüzün tomurcukları büyüdü kalbimde

Yürek nasıl baş eder bu acıyla

Ah tatlı Meryem

Şimdi hasat zamanı, gel, beni terk etme, sen benimsin

Çalışmaya gidelim, buğday biçmeye

Şimdi biçme zamanı, gel, beni terk etme, sen benimsin

Çalışmaya gidelim, gel, gel güzel Meryem, tatlı Meryem..

Kaynakça

www.middleeastmonitor.com

www.bbc.com/news/world/middle_east

www.middleeasteye.net/fr

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu